Inspiratie

Thailanda

Thailanda

Ajuns la Bangkok, Phuket sau Koh Samui, calatorul roman e naucit de viata zumzaitoare a strazii – zi sau noapte, mii de oameni sunt in continua miscare. Poate de aceea, prima categorie de mancare pe care ajungi s-o cunosti in Thailanda este cea populara, servita pe strada, la terase, chioscuri si restaurante ambulante (in carucioare, pe roti) – un adevarat simbol al acestei tari. 
 
Strada si piata fac legea in bucataria populara
 
Pad thai sau tom yum sunt un fel de „fast food”, dar acest concept are alt inteles acolo. Thailandezii nu impart mesele, ca noi, in mic-dejun, pranz si cina, ci mananca atunci cand le este foame si cand programul zilei le permite, oriunde s-ar afla – poti manca pe strada, in piete, in aglomerarile de la intersectii, langa templele budiste, in parcuri. Este „fast”, dar, mai ales, este „food”, mancare delicioasa, usoara, preparata simplu – o farfurie de pad thai (taietei prajiti cu creveti sau pui, cu ierburi si condimente, presarati cu alune macinate), frigarui, fructe curatate si taiate, gata de a fi servite cu o mica furculita, din mers. 
 
O a doua categorie de mancare pe care o intalnesti in Thailanda este cea din sate. Pentru ca sunt multi si circula intens, thailandezii au mancare ieftina si la indemana oriunde. Mai ales seara, pietele sunt pline de localnici si turisti deopotriva, care se plimba printre tarabele cu mancare sau servesc la mese simple o portie de tom yum kung (o supa sarat-acrisoara-iute cu creveti, lemongrass si condimente) sau tom kha gai (supa aromata cu lapte de cocos, galangal – un fel de ghimbir – si pui), ton proaspat cu orez sau curry aromat. Stilul rustic este dominat de folosirea carnii mai ieftine de pui, porc sau vita, taiata marunt, si a ardeilor iuti, a legumelor si ierburilor aromatice. 
 
O alta categorie de mancare este cea pe care o poti incerca in restaurantele din marile orase, care imbina sosurile bucatariei franceze clasice cu modul de abordare nouvelle cuisine (mancaruri proaspete, usoare, cu arome clare, montate minimalist) si stilul de prezentare japonez.
 
Metode de preparare a mancarii
 
De la chinezii ajunsi in Thailanda de-a lungul secolelor thailandezii au imprumutat mai multe tehnici de preparare a mancarii, incepand cu celebra „stir-fry”, prajire rapida in wok, si gatirea la abur, la ingrediente (taieteii, sosul de soia) si retete (antreurile prajite, precum pachetelele de primavara). 
 
Stir-fry reprezinta prajirea rapida, la temperatura mare, si amestecarea continua a ingredientelor. De aceea, acestea trebuie pregatite dinainte (si taiate la aceeasi marime, sa nu se arda) – odata in wok, in cateva minute sunt gata. Thailanda este o tara in care 90% dintre locuitori sunt budisti, iar credintele religioase se reflecta si in bucatarie. Principiile non-violentei si comportamentul temperat, fara excese, explica lipsa cutitului si a furculitei la masa, in favoarea pasnicelor betisoare, precum si obiceiul de a servi carnea taiata in bucati mici.
 
Ingrediente tipice
 
Daca noi mancam mancarea cu paine sau cartofi, thailandezii o mananca cu orez. Acesta insoteste majoritatea felurilor cu legume, carne si curry. Taieteii sunt facuti tot din orez si sunt folositi in mancarurile gatite la wok sau in supe. Bucataria thailandeza inseamna, in primul rand, prospetime. Datorita climei, totul se prepara repede, pe loc, si aproape toate ingredientele din farfurie provin din apropiere.
 
Vegetalele, leguminoasele, ierburile aromatice dau savoarea specifica mancarurilor – usturoi, ghimbir, ceapa, lemongrass, galangal, ardei iuti, frunze de limeta kafir, coriandru, trei feluri de busuioc, menta etc. Se folosesc mult fasolea, lintea, nautul, mazarea. Tofu, un preparat din lapte de soia al carui proces de productie seamana cu cel al branzei, se foloseste ca inlocuitor de carne in retetele vegetariene sau in diferite mancaruri cu orez. Pestele si fructele de mare proaspete sunt un deliciu, de la ton si macrou la creveti, caracatita si scoici.
 
Acestea se pot frige direct pe gratar, fierbe in lapte de cocos, prepara la aburi, in frunze de bananier, sau se adauga in preparatele la wok, in mancaruri cu taietei si in supe. Thailandezii consuma carne, cu precadere de pui, porc, mai rar vita. Puiul e prezent in mancaruri cu orez, taietei, in curry-uri iuti sau salate. Sosurile si condimentele dau varietatea de gusturi si arome incredibile a bucatariei thailandeze. Sosul de peste (nam pla) se prepara din peste fermentat si este unul dintre ingredientele favorite ale Asiei de Sud-Est – ca si sosul de soia.