Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieDestinatii culinareDestinatie culinara: Regatul Unit
Inspiratie

Destinatie culinara: Regatul Unit

Destinatie culinara: Regatul Unit

Despartit de continental european prin Canalul Manecii, Regatul Unit cuprinde Marea Britanie (Anglia, Scotia, Tara Galilor) si Irlanda de Nord. Desi statutul de insula explica puternica sa individualitate, bucataria acestei tari a absorbit continuu influente diverse, de la cele vikinge, romane si franceze, in trecutul indepartat, la cele venind din India, Italia si China, mai recent. Cea mai mare putere maritima timp de o lunga perioada de timp, Imperiul Britanic a asimilat numeroase ingrediente si tehnici de gatit din toata lumea. Atat de mult au devenit aceste influente parte din cultura gastronomica britanica incat multi cred ca mancarea lor nationala este chicken tikka masala!
 
SUB SEMNUL EFICIENTEI
 
Bucataria Regatului Unit inseamna mancare nepretentioasa facuta cu ingrediente locale de calitate, in care sosurile simple au rolul de a le accentua, nu de a le acoperi aroma. Perceptia de pana acum, cum ca ar fi o bucatarie fada, lipsita de savoare, se datoreaza dificultatilor prin care tara a trecut in secolul trecut, cand rationalizarile din timpul si de dupa cele doua razboaie mondiale si-au pus amprenta asupra sa. Adevarul este ca britanicii nu au fost niciodata risipitori, ci mai degraba chibzuiti in privinta mancarii. Clima, dar si religia, i-a directionat spre folosirea cat mai eficienta a resurselor la indemana. Exista si azi o multime de preparate care au la baza resturile ramase de la masa anterioara, in principal de la masa de duminica: Shepard’s Pie (placinta pastorului), celebra Yorkshire Pudding, o budinca ce se prepara in cratita si cu grasimea ramasa dupa ce a fost scoasa friptura, tocanele cu carne tocata sau organe si ierburi.
 
SIMPLE, DAR DE EFECT
 
Sa nu uitam insa ca din Regatul Unit provin cateva mancaruri si bauturi care s-au dovedit pe gustul a milioane de oameni. Celebrul mic dejun englezesc, format din oua prajite, sunca, carnati, ciuperci, fasole gatita, paine prajita este cunoscut astazi in toata lumea. Duminica, familiile servesc o masa copioasa, cu friptura si garnitura de cartofi si legume. „Sunday Roast” poate consta in friptura de vita cu sos de hrean si budinca Yorkshire; friptura de porc cu sorici crocant, salvie si sos de mere; miel cu salvie si sos de menta; pui la rotisor cu sos de afine sau coacaze. In pub-uri si pe strada, mancaruri populare sunt fish’n’chips (peste, in general cod, presarat cu faina si prajit bine, cu cartofi prajiti), carnatii cu piure si, bineinteles, celebrele sandvisuri, o alta inventie britanica. Acasa, cei din Regatul Unit prefer mancaruri usor de pregatit. Gustarile sunt foarte apreciate in orice moment al zilei: branzeturi (Cheddar, Stilton, Cheshire), carne de vita rece (sa nu uitam ca aici cresterea raselor de carne precum Aberdeen Angus are o traditie impresionanta), tartine cu somon, terci de ovaz (porridge). Bineinteles, la sarbatori lucrurile se schimba: pe masa poate trona o friptura Wellington (o rulada din muschi de vita in foietaj) sau, de Craciun, curcan la cuptor.
 
CEAIUL DE LA ORA 5
 
Desi ceaiul a fost adus din China in secolul al XVII-lea, 5 o’clock tea a devenit un fenomen incepand cu 1840 si era un scurt ragaz la finalul dupa-amiezei, care umplea golul traditional dintre pranz si cina care se servea la ora 8 seara. In UK, ceaiul este servit cu lapte, insotit de tartine, biscuiti sau prajiturele.
 
MICI PICANTERII
 
Din fostele colonii si dominioane, au ajuns in Regatul Unit o multime de condiment exotice: sofranul, ghimbirul, cuisoarele, scortisoara, cocosul, piperul, mustarul. Curry si chutney-ul provin din India, de unde s-au inspirat si inventatorii celebrului sos Worcester.
 
BAUTURI DE CURSA LUNGA
 
Cine n-a auzit de whiskey-urile scotiene si irlandeze, de berea neagra (Guinness, Murphy’s) sau de cea de ghimbir, de ginurile Bombay Sapphire, Beefeater sau Tanqueray ori de crema de whiskey Bailey’s? Carcotasii spun ca lipsa rafinamentului din bucatarie a fost compensat de cei din Regatul Unit printr-un talent extraordinar in privinta bauturilor. Umor englezesc!