Israel
Israel
Bucataria israeliana este un Babel al gastronomiei: inglobeaza traditii culinare din vremuri biblice, din bucataria araba si mediteraneana, influente din tarile din care a venit, dupa 1948, diaspora evreiasca. In plus, se supune unui set de legi unic, inspirat de religie, care spune ca ceea ce mananci trebuie sa fie kosher.
Poate mai mult decat orice alta bucatarie a lumii, cea israeliana, asa cum o descopera cei care viziteaza astazi Israelul, isi arata in toata complexitatea istoria lunga si framantata. Este ca o oglinda in care evreii isi vad trecutul, stramosii, vecinii, tarile care i-au gazduit de-a lungul timpului, credintele religioase.
Bucataria Israelului este o colectie a diferitelor traditii culinare ale evreilor care au trait secole de-a randul in Orientul Mijlociu, Peninsula Iberica si nordul Africii, Europa Centrala si de Est, Statele Unite, America Latina sau Asia Centrala. De la proclamarea statului Israel in 1948, odata cu revenirea masiva a evreilor in ceea ce pentru ei fusese mereu Tara Sfanta, a luat nastere o gastronomie „fusion”.
O istorie framantata
Desi in Galileea a existat mereu o comunitate evreiasca, in anul 635 toata zona, inclusiv Ierusalimul, a fost cucerita de catre arabi. Palestina a ramas sub control musulman, arab si otoman, cu un intermezzo crestin cruciat, pana in secolul XX, cand guvernul britanic a avut un mandat pentru administrarea Palestinei, caruia i-a pus capat in 1948. Tot atunci, Organizatia Natiunilor Unite a aprobat un Plan de Partitie pentru Palestina, care avea ca scop impartirea tarii in doua state arabe si unul evreu, dar care n-a functionat. La 14 mai 1948, Agentia Evreiasca a proclamat independenta, numind tara Israel.
E mica, dar e a lor
Israelul are munti, desert si o campie de coasta pe tarmurile Mediteranei. Cel mai important rau, Iordanul, strabate Israelul si se varsa in Marea Moarta, cel mai jos punct de pe suprafata pamantului. Asezarea geografica face ca influenta arabo mediteraneana sa fie cea mai importanta trasatura a bucatariei israeline – care este calorica, gustoasa, inedita. Dar ca s-o intelegem, trebuie sa vorbim despre ce este cuser si ce nu.
Ce inseamna kosher
Kashruth (Kasrut, kosher sau cuser) este un set de legi privind alimentatia, inspirate de religia mozaica. Cei care traiesc urmand aceste legi (fiindca nu toti evreii mananca kosher) nu se ating de carnea provenind de la anumite animale (porc, iepure, pasari de prada), ci doar de la animale care au copita despicata si rumega (vita, capra, oaie, caprioara). Este permis consumul de pui, gasca, rata si curcan. Pestii cu solzi si aripioare sunt admisi, dar nu si rechinul sau fructele de mare cu cochilie (homari, creveti, scoici). Pentru a fi kosher, carnea trebuie complet scursa de sange. Carnea si lactatele nu pot fi consumate impreuna, ci la un interval de cel putin 6 ore.
Cateva traditii culinare
In cadrul diasporei evreiesti s-au format doua curente gastronomice, rezultat al impartirii in evrei askenazi (evreii care au locuit in Europa Centrala si de Est) si evrei sefarzi (care au locuit in tarile de pe malurile Marii Mediterane). Bucataria askenazilor a fost influentata si a influentat-o pe cea din Ungaria, Polonia, Romania, Rusia etc. O masa de Sabat tipic askenada poate fi alcatuita din carne de pasare sau de vita fripta, cartofi si „cymes” (times) din morcovi. Bucataria sefarda este legata de Peninsula Iberica, de Bulgaria, Turcia si Grecia. O masa de Sabat sefarda poate contine salate, frunze de vita cu diferite umpluturi, cuscus. Bucataria romaneasca are influente si din bucataria sefarda, pe filiera bulgareasca si turceasca.
Mesele zilei
La un mic dejun in Israel putem servi borekas (produse de patiserie cu legume, cartofi sau branza), oua, masline, branzeturi. Pranzul e considerat masa cea mai consistenta si poate consta in supa de pui, snitel cu salate, gulas, humus, orez, legume, piure de cartofi. Cina este mai usoara – salate, omlete, iaurturi. O masa frugala consta in shaorma sau falafel, de obicei cu cartofi pai sau salate. Printre mancarurile specifice se afla cholent (tocana traditionala de Sabat, cu carne de gasca afumata, fasole, cartofi, ou, gatita 12 ore), pititim (chiftelute din aluat de grau, coapte si servite cu salate), gefillte fish (crochete din peste), mixt Ierusalim (bucatele din piept de pui, ficatei si inimioare, bine rumenite, cu mirodenii).
Evreii sunt neintrecuti in prepararea carnii de gasca, de la ficat la gasca umpluta si pastrama. Deserturile israeliene cuprind inghetata, baclavale, clatite, strudel, knafeh (aluat razuit, cu branza moale si sirop dulce), malabi (budinca cu apa de trandafiri si topping de nuci). O masa tipica se incheie cu un cappuccino, limonada sau ceai cu menta.