Destinatie culinara: Grecia insulara
Destinatie culinara: Grecia insulara
Daca ar fi sa cautam un echivalent al Greciei printre zeitatile Olimpului, cu siguranta am alege-o pe Afrodita, cea care „trezeste dulcea patima in sufletele zeilor, care supune muritorii, pasarile si toate animalele hranite de pamant si cer” (Homer). Aidoma unei zeite, Grecia se scalda in plin soare intre trei continente – Europa, Asia si Africa –, lasandu-se mangaiata de valurile celor trei mari care o imbratiseaza: Marea Egee la est, intre Grecia si Turcia, Marea Ionica la vest, intre Grecia continentala si Italia, si Marea Mediterana la sud. Trupul ei pietros (80% din teritoriul grec este format din munti) este impodobit cu sute de insule si o dantela costiera unica. Aceasta imbinare de ape limpezi, cer albastru, munti impaduriti sau dealuri stancoase si plaje salbatice ne atrag irezistibil, precum sirenele de odinioara pe nestatornicul Ulise.
INSULE DE VIATA TIHNITA
Cand vorbim despre Grecia insulara, ne referim la insulele din Marea Egee (Cicladele – Santorini, Mykonos, Milos, Naxos; Sporadele – Thassos, Skopelos,Skiathos; Dodecadezele, parte din arhipelagul Sporadelor – Rodos, Symi, Kos) si la cele din Marea Ioniana – Corfu, Paxos, Ithaca, Cefalonia, Lefkada, Zakynthos. Si, bineînteles, la Creta, cea mai mare insula greceasca si cea mai sudica insula la Marea Egee. Fiecare are farmecul ei, si parca întelegem altfel cum de a ratacit Ulise atatia ani printre ele. Pe langa peisajele lor magice, insulele au o cultura specifica, diferita de cea continentala. Între mare si cer, bucurandu-se de libertate deplina, oamenii au alta perspectiva asupra vietii. Aici este nu doar leaganul civilizatiei europene, ci si al modului de viata mediteranean. Bucuria de a trai, placerea de a petrece timpul cu cei dragi, ragazul de a contempla frumusetea lumii, lipsa stresului sunt completate de o gastronomie extraordinara, considerata de multi o reteta de viata lunga si tihnita.
LEAGANUL DIETEI MEDITERANEENE
Grecia insulara este locul de origine al faimoasei diete mediteraneene. La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, guvernul grec si Organizatia Mondiala pentru Sanatate au facut un studiu in insula Creta, pentru a analiza starea de sanatate de dupa razboi a populatiei. Contrar asteptarilor, oamenii nu doar ca nu sufereau de boli cauzate de malnutritie si conditiile precare in care traiau, dar se bucurau de o sanatate si longevitate care i-au uimit pe cercetatori. Studiile ulterioare privind modul lor de viata au dus la articularea a ceea ce numim azi „dieta mediteraneana”. Baza dietei o constituie legumele, cerealele integrale, fructele, leguminoasele, semintele, ierburile aromatice si felurite condimente, bogat asezonate cu uimitorul ulei de masline, completate cu peste si fructe de mare, iaurt si branzeturi, mai rar carne slaba, oua si, in mod exceptional, dulciuri si carne rosie. Mediul nepoluat, miscarea in aer liber, precum si o integrare armonioasa in ritmurile circadiene si-au avut rolul lor. Echilibrul, masura si armonia interioara si exterioara constituie secretul acestor mult ravnite rezultate. Si cate un pahar de vin rosu!
GASTRONOMIE INSULARA
Simplitatea preparatelor si aromele proaspete ale unei bucatarii de tara fac din Grecia insulara un adevarat reper pentru gastronomia europeana. In micile taverne de familie din insule poti savura unele dintre cele mai bune mancaruri. In Creta incearca scoici si homar proaspat, reteta locala de musaca si chiftelute sau tocanita de miel cu ierburi aromatice. Santorini are un ecosistem unic, creat in urma eruptiilor vulcanice, legumele de aici avand din acest motiv un gust unic. Fava (mazarea galbena), rosiile cherry, vinetele albe si caperele sunt specifice acestui loc. In Lefkada, gasesti multe influente ale bucatariei venetiene. Incearca peste savoro (condimentat si prajit) cu aliada (sos de usturoi), carnaciorii condimentati, mierea de cimbru, placinta de verdeturi sau mancarurile cu linte. Thassos este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta pentru romani. Pestele proaspat, marinat si pregatit la gratar, este delicios – poti alege sardine, hamsii, dorada, chefal. Incearca diferite specialitati din caracatita (la gratar, fiarta in sos de vin, chiftelute) sau calmar (umplut cu branza). Mierea de pin este o marca a insulei, la fel ca si maslinele throuba, din care se produce un ulei cu aciditate scazuta. Vinul de Thassos, se spune, era preferatul zeilor din Olimp, iar tsipuro e o bautura locala, care aduce cu ouzo, preparata doar din ingrediente naturale. Opa!