Piramida alimentara 0-6 luni
Nutritia adecvata, echilibrata si diversificata ramane cea mai sigura cale de a avea un copil sanatos si bine dezvoltat. Alimentatia bebelusului trebuie sa tina cont in primul rand de varsta si de gradul de dezvoltare al acestuia.
Alimentatia la bebelusi este compusa in primele saptamani de viata in exclusivitate din lapte, deoarece sistemul lui digestiv nu este suficient de dezvoltat pentru a digera alte alimente. Cel mai bun si cel mai recomandat lapte este cel matern, deoarece contine exact elementele necesare care ajuta la dezvoltarea sugarului.
Desi, mult timp s-a stiut ca varsta de la care se incepe introducerea altui aliment in afara de lapte este de 4 luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii a schimbat varsta pentru diversificare la 6 luni.
Pentru cei cu diverse afectiuni, exista formule de lapte adecvate afectiunii respective: pentru cei cu intoleranta la lactoza, cei cu alergie la proteinele laptelui de vaca, cei cu regurgitatii. In cazul alimentatiei naturale, nu este nevoie de administrare suplimentara de lichide, laptele de mama asigurand substantele nutritive si hidratarea de care sugarul are nevoie. La copilul alimentat artificial sau mixt se poate administra apa fiarta si racita sau plata, in cantitati mici.
In ceea ce priveste folosirea ceaiurilor, nu exista suficiente informatii stiintifice privind siguranta folosirii anumitor ceaiuri de plante pentru utilizarea generala. Se folosesc doar ceaiuri speciale, cum ar fi cel de: fenicul, anason, chimen pentru colici, musetel pentru constipatie si calmant, si menta pentru diaree.
Sucurile se dau incepand cu o lingurita, ajungand la 50-60 ml pe zi de la 3-4 luni, iar dupa alti autori de la 6 luni.
Mamele trebuie sa inteleaga ca alimentatia sugarului este in functie de maturizarea tubului digestiv. Diversificarea precoce a sugarului nu face ca acesta sa creasca mai repede, dar ii poate creea probleme digestive. Orice modificare a alimentatiei sugarului la aceasta varsta nu trebuie facuta de mama din proprie initiativa, fara a cere sfatul medicului pediatru.
Expertii recomanda inceperea diversificarii alimentatiei cu fructe si legume galbene, fiindca sunt mai usor de digerat. Alti experti spun insa ca e mai bine sa incepi cu cele verzi, pentru ca altfel copilul se va obisnui cu gustul dulce al alimentelor galbene si le va refuza pe celelalte.
Introducerea timpurie a alimentelor solide poate avea anumiti factori de risc. De exemplu, introducerea alimentelor complementare pe langa laptele matern sau formula de lapte praf inainte de 6 luni, poate creste aportul caloric, ceea ce duce la obezitate infantila.
Un bebelus are nevoie de grasimi sanatoase pentru o dezvoltare armonioasa. Iaurtul este un aliment benefic, care contine bacterii bune pentru intarirea sanatatii intestinelor. Insa, iaurturile din comert contin indulcitori artificiali, zahar si aditivi in exces, cu efecte nefaste in timp asupra sugarului. Este indicata prepararea iaurtul in casa, dupa metoda traditionala.
Dieta unui sugar trebuie sa contina pe langa cartofi si morcovi, si dovlecel, telina, castravete si alte legume. Nu se administreaza sugarului legume mai greu de digerat, cum sunt conopida si fasolea uscata. Se poate incepe diversificarea cu o lingurita de supa preparata din legume proaspete si strecurata, in prealabil, iar apoi, treptat, se poate mari cantitatea de supa. De la 5 luni, se poate adauga zilnic, de preferat in supa, cate o lingurita de carne fiarta de vaca sau de gaina, tocata cu cutitul sau data prin masina de tocat, cantitate ce va fi augmentata treptat, pe masura ce sugarul se dezvolta.
In perioada de crestere, copiii trebuie sa aiba o alimentatie variata, cu o diversificare mare de produse care sa permita acoperirea tuturor nevoilor nutritionale, dar si dezvoltarea gustului pentru arome si consistente diferite.