Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineCe poti face cu painea uscata: idei practice

Ce poti face cu painea uscata: idei practice

Ne vom aminti de aceasta perioada ca despre un moment in care modul de a ne aproviziona cu mancare a fost complet diferit. Chiar daca am iesit rar din casa, nu ne-a lipsit mai nimic, iar stocul de alimente din frigider si din sertarele bucatariei a fost, parca, mai indestulator ca niciodata. Fie ca am comandat online, fie ca am mers pana la magazinul din colt, am avut grija ca, in primul rand, sa nu ne lipseasca alimente de baza, precum lactatele, malaiul, pastele, orezul sau fasolea. Mai presus de toate, painea a fost cea pe care am cumparat-o in abundenta sau pe care am preparat-o in casa in mari cantitati. Aceasta este folositoare chiar daca nu o mai mananci, din cauza ca s-a uscat, iar modurile in care o poti reutiliza sunt mai diverse decat ai crede.

 
Vezi AICI oferta noastra de CARNE PROASPATA

Transforma painea uscata in pesmet

Cea mai simpla cale de a recicla painea care risca sa se invecheasca este aceea de a obtine din ea pesmet. Fie ca vorbim despre painea clasica, alba, fie despre chifle sau despre painea pe care ai copt-o chiar la tine in cuptor, vei incepe prepararea pesmetului prin eliminarea cojii rumene si a colturilor. Vei taia miezul in cubulete, pe acestea le vei aseza pe o tava, iar apoi le vei da timpul necesar pentru a se usca. Pentru macinare, poti folosi o masina de tocat clasica, dar cel mai comod ar fi sa le maruntesti cu ajutorul blenderului.

Acesta este momentul in care ai reusit sa obtii pesmetul clasic, iar tot ce mai ai de facut este doar sa-i gasesti un recipient etans, care sa nu-i permita contactul cu umezeala. Poti adauga un plus de aroma pesmetului, daca nu ti se pare suficient de savuros in varianta lui simpla, rumenindu-l in tigaie. In cazul in care vrei sa transformi pesmetul intr-un ingredient care sa dea atat consistenta, cat si savoare anumitor preparate, poti adauga la acesta granule de usturoi, boia sau chiar parmezan.

Preparatele la care vei putea folosi pesmetul sunt foarte multe, iar rolul sau in fiecare dintre retete este important, in ciuda aparentelor. In primul rand, vei putea obtine cu usurinta crustele atat de apreciate in cazul pané-urilor. Vorbim aici, desigur, despre cascavalul pané, snitelul rumenit la tigaie, puiul picant cu crusta sau dovleceii pané. Chiar si o delicatesa precum creierul pané poate fi preparata cu mijloacele pe care le ai in bucataria ta si cu pesmetul in care ai transformat painea. Mai poti folosi pesmetul si la galuste sau papanasi.  

Vezi categoria noastra de  BRANZETURI

Pregateste-ti crutoanele acasa

Aceasta nu este doar o metoda de a salva painea, ci chiar de a obtine, cu ajutorul ei, un ingredient nou si foarte apreciat. Crutoanele sunt nelipsite de langa supele crema de legume, de langa cele de pui sau de zarzavat. Spre deosebire de pesmet, pentru prepararea crutoanelor vei putea folosi si bucatile de paine cu coaja sau colturile, iar dupa uscare le vei aseza intr-o tava de copt. Farmecul unor crutoane bine preparate vine din modul in care sunt aromatizate. Cea mai buna combinatie este cea dintre pudra de usturoi, sare si cimbru, elemente care se vor potrivi de minune in supele usoare. De asemenea, crutoanele sunt o gustare potrivita in toate momentele zilei, mai ales atunci cand vrei sa eviti alte tentatii mai substantiale caloric, precum chipsurile sau dulciurile.
 

Adauga painea la reteta ta de chiftele

Daca pana acum am trecut in revista preparatele pe care le poti obtine folosindu-te de textura uscata a painii, in randurile de mai jos ne vom concentra asupra beneficiilor de care te poti bucura daca o rehidratezi. Miezul de paine bine inmuiat in apa se califica pe lista ingredientelor ce pot face prepararea chiftelelor mai spornica. Nu este vorba aici doar despre a inmulti materia prima necesara unui aperitiv delicios, ci si de a-i conferi acestuia o textura mai crocanta si un miez pufos.
Vezi categoria noastră de CARNE TOCATA, MICI SI ALTELE

Vei avea nevoie sa adaugi paine la compozitia necesara chiftelelor daca vei constata ca ai ales o carne tocata cu o textura apoasa. Astfel, painea va absorbi lichidele din pasta pe care o framanti si va lega intreaga compozitie. De regula, vei avea nevoie de 3-4 felii de paine inmuiata in apa, la o cantitate de un kilogram de carne tocata. Vei alege preponderent feliile de franzela alba, pentru a obtine un efect deplin, si vei da la o parte cojile si colturile painii. Dupa inmuierea in apa, pentru a nu incarca inutil compozitia chiftelelor, vei stoarce miezul.

Iata cat de usor este sa transformi intr-o veritabila resursa ceea ce, la prima vedere, ar parea bun de aruncat. Cu ideile de mai sus, vei dovedi creativitate in bucatarie si vei evita sa contribui la risipa de alimente.

Credit foto: Shutterstock