• Livrăm produsele oriunde în țară
  • Mașini frigorifice pentru transportul produselor fresh
  • Alegem cu grijă cele mai bune produse
  • Cea mai variată gamă de produse din Mega
  • Avem magazinul online deschis 24/7
  • Quick shop
  • Liste  
: In aceasta perioada, pentru a limita cat mai mult contactul intre curieri si dvs. am eliminat plata cu cash, la livrare. Pentru comenzile plasate din Supermarket Online se poate plati numai online, cu card.  

Hrisca - cele mai bune retete, beneficii si proprietati nutritive

Adesea confundata cu un tip de cereale, hrisca este o specie de pseudocereala, la fel ca amaranth, chia sau quinoa. Spre deosebire de cereale, aceste plante nu au tulpina paioasa, semintele nu cresc in spice, iar structura boabelor este diferita. Hrisca este bogata in proteine si nu contine gluten. 

Ca si graul, hrisca este cultivata de mii de ani si boabele sunt folosite sub forma de faina. Ea poate fi preparata in mai multe feluri: fiarta, inmuiata sau sub forma de seminte germinate. Mai jos ai cateva dintre cele mai bune retete cu hrisca si afli care sunt beneficiile hriscai pentru organism si ce proprietati nutritive are. 
 

  • Cele mai bune retete cu hrisca
    • Supa de hrisca
    • Dovlecei umpluti cu hrisca
    • Tocanita de pui cu hrisca si legume
    • Prajitura cu hrisca si afine
  • Beneficiile si proprietatile nutritive ale hriscai

Cele mai bune retete cu hrisca

Supa de hrisca

Ingrediente:
 

  • 300 g hrisca
  • 1 ceapa si 1 morcov
  • 6 ciuperci champignon
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2-3 rosii
  • 3 catei de usturoi
  • sare si condimente, dupa gust
  • patrunjel si leustean

Mod de preparare:
 

  • Spala hrisca in cateva ape si las-o peste noapte in apa rece.
  • Caleste 10 minute ceapa, morcovul, ciupercile - pe langa ulei, adauga doua linguri de apa.
  • Adauga rosiile taiate cuburi si usturoiul zdrobit.
  • Lasa amestecul la foc mic, timp de 5 minute, cu capacul pus.
  • Fierbe hrisca in doi litri de apa, dupa care caleste-o.
  • Adauga in apa fiarta hrisca fiarta si calita si legumele inabusite.
  • La sfarsit, presara pe deasupra patrunjel si leustean tocat.

Dovlecei umpluti cu hrisca

Ingrediente:
 

  • 400 g hrisca
  • 12 dovlecei
  • 2 cepe
  • 2 rosii mari
  • 4 tije de telina
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 6 catei de usturoi
  • sare, piper si condimente

Mod de preparare:
 

  • Taie varfurile dovleceilor si scobeste-i in interior cu o lingura - nu arunca miezul.
  • Timp de 10 minute caleste ceapa, miezul dovleceilor, tijele de telina si rosiile.
  • Adauga usturoiul pisat, sarea si condimentele.
  • Fierbe hrisca intr-un litru de apa sau pune-o la hidratat 3 ore.
  • Dupa ce a fiert sau s-a hidratat, scurge hrisca bine de apa.
  • Adauga hrisca in oala cu legume calite si inabusite.
  • Umple dovleceii cu amestecul pe care l-ai obtinut.
  • Coace dovleceii la 180 de grade, timp de 25 de minute.

Tocanita de pui cu hrisca si legume

Ingrediente:
 

  • 250 g piept de pui
  • 100 g ciuperci
  • 1 ardei gras si 1 ceapa 
  • 1 morcov si 2 rosii
  • 300 g hrisca
  • o lingurita de unt
  • cimbru, dafin si condimente, dupa gust

Mod de preparare:
 

  • Speli hrisca in mai multe ape si o lasi la inmuiat cateva ore (peste noapte).
  • O scurgi bine de apa si o calesti, fara ulei, pana devine crocanta.
  • Adaugi o lingurita de unt.
  • In alt vas, calesti ceapa tocata pana se rumeneste.
  • Adaugi pieptul de pui taiat bucatele, ciupercile si ardeiul gras.
  • Pui peste amestec dafinul, piperul si condimentele.
  • Dupa un sfert de ora, pui rosiile si morcovul.
  • Lasi sa fiarba inca 10 minute.
  • Apoi adaugi hrisca, amestecand cu grija ca sa nu se prinda de fundul tigaii.
  • Tii totul pe foc cateva minute si apoi adaugi cimbrul.

Si pentru ca tot a venit vorba de ciuperci, poti savura gustul lor inconfundabil intr-o mare varietate de retete pe care le poti descoperi aici.
 

Prajitura cu hrisca si afine

Ingrediente:
 

  • 250 g afine
  • 250 g faina de hrisca
  • 250 g faina de grau
  • 190 g zahar brun
  • jumatate de lingurita de sare
  • 4 lingurite de praf de copt
  • jumatate de lingurita de coaja de portocala (optional)
  • 2 oua mari
  • 500 ml lapte batut
  • 6 linguri de unt topit (racit)
  • 60 g miere

Mod de preparare:
 

  • Preincalzeste cuptorul la 190 de grade.
  • Amesteca faina de hrisca si de grau, zaharul, praful de copt, coaja de portocala si un varf de sare.
  • Bate ouale, adauga laptele batut si amesteca. Adauga untul topit, mierea, vanilia.
  • Toarna ingredientele lichide peste cele uscate si amesteca, dar nu foarte tare.
  • Toarna o treime din aluat in tava.
  • Presara jumatate din afine.
  • Adauga alta treime din aluat, presara restul afinelor si toarna deasupra ce a mai ramas din aluat.
  • Pune tava la cuptor 25-30 de minute.

Pentru ca prajitura sa fie pe langa foarte gustoasa si cat mai sanatoasa, este bine sa stii ca nu toata mierea pe care o gasesti pe piata este naturala. Prin urmare, ai grija la sursa de unde iei mierea
 

Beneficiile si proprietatile nutritive ale hriscai

Hrisca este bogata in antioxidanti, ceea ce ajuta in lupta cu radicalii liberi. Nu contine colesterol si nici gluten. Este, in schimb, bogata in fibre care au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Are valoare energetica mare si, prin urmare, este satioasa. 

Valorile nutritionale ale hriscai

Pe langa gustul placut, hrisca are si proprietati nutritive deosebite pentru ca este bogata in minerale si fibre si are o valoare energetica mare. Iata care sunt cele mai importante valori nutritionale pentru 100 de grame de boabe de hrisca (prajite, uscate), potrivit USDA - baza nationala de date pentru nutrienti din SUA: 

  • Apa: 8,41 mg
  • Energie: 346 Kcal
  • Proteine: 11,73 g
  • Grasime totala: 2,71 g
  • Carbohidrati: 74,95 g
  • Fibre alimentare: 10,3 g
  • Calciu: 17 mg
  • Fier: 2,47 mg
  • Magneziu: 221 mg
  • Fosfor: 319 mg
  • Potasiu: 320 mg
  • Zinc: 2,41 mg
  • Sodiu: 11 mg
  • Vitamina B3: 5,13 mg
  • Vitamina B6: 0,35 mg
  • Colesterol: 0 

Asadar, hrisca poate fi un ingredient delicios in retete simple si satioase, dar poate fi consumata si ca atare (seminte germinate), in salate, de pilda. Este foarte bogata in minerale si, fiind bogata si in antioxidanti, ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi, responsabili pentru aparitia mai multor boli. 
 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista