• Localizare magazine
: Comanda de minimum 250 lei si ai transport gratuit.  

Ghidul vinului alb - cum alegi mancarea si paharul potrivite ca sa-i pui in valoare calitatile

Vinul. Alb, rosu sau rose, sec, dulce, demisec sau demidulce. In orice forma ar fi, cu arome fructate sau picante, cu textura fina si usoara sau corpolenta, licoarea lui Bachus este mai mult decat o simpla bautura. Este marca unui spatiu geografic si a unei culturi, iar calitatile nu ii pot fi puse in valoare decat daca tii cont de cateva reguli.

In cele ce urmeaza descoperi cum alegi vinul alb in functie de cateva preparate culinare, care sunt tipurile de vin alb si care este paharul potrivit. 
 

  • Cum combini vinul alb cu mancarea
    • Branzeturile
    • Pastele
    • Fructele de mare si pestele
    • Carnea
    • Mancarea de varza cu afumatura, pilaful si ciulamaua
    • Desertul
  • Tipurile de vin alb
    • Ce vinuri albe exista in functie de soiul strugurilor
    • Ce fel de vinuri albe poti gasi in functie de cantitatea de zahar
  • Cum sa alegi paharul potrivit pentru vinul alb

Cum combini vinul alb cu mancarea

Alegerea tipului de vin potrivit pentru diverse preparate culinare nu este usoara, dar poti tine cont de cateva reguli generale:

  • deserturile sunt asociate cu vinuri dulci;
  • vinul dulce nu merge numai cu desertul, ci si cu mancarurile foarte acre sau sarate;
  • iarna sunt recomandate vinurile rosii, in vreme ce vara sunt excelente vinurile albe si rose, care se consuma la temperaturi mai scazute, chiar de la frigider;
  • daca ai pregatit o mancare cu vin, atunci la masa servesti acelasi tip de vin;
  • carnea rosie este potrivita, de obicei, cu vinurile rosii, iar carnurile albe, salatele si mancarurile usoare merg cu vinurile albe.
Iata cateva exemple concrete despre cum poti alege vinul alb potrivit in functie de ce mananci:
 

Branzeturile

Branzeturile merg excelent cu vinul alb sec. Daca ti-e pofta de branza cu mucegai albastru, de pilda, ii poti asocia un Gewürztraminer, care are nuante dulci si seci. Tipurile de branza proaspata ca Feta, Burrata sau Chevre se potrivesc cu Sauvignon Blanc, in vreme ce un Chardonnay poate fi asociat cu branza cu mucegai alb, ca Brie sau Camembert. 

Pastele

Pastele Carbonara sau Quatro Formaggi, deci cele care contin branza din abundenta, sunt o alegere buna pentru un vin alb sec, ca Feteasca Alba sau Sauvignon Blanc. Pastele cu sos alb merg si cu un pahar de Chardonnay sau de Pinot Grigio. 

Fructele de mare si pestele

Fructele de mare si pestele pot fi asociate cu vinul alb. Somonul afumat, de pilda, merge cu un Chardonnay fermentat in butoaie de stejar, care are puternice arome de vanilie. Cu un Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc sau Viognier poti asocia sardinele, heringul, macroul, in vreme ce saramura de crap merge cu un vin sec cum e Francusa. Pastravul, stiuca sau salaul pot fi combinate foarte bine cu un vin alb sec sau demisec. Fileurile de sturion, de calcan sau de biban de mare se potrivesc cu un Chardonnay sec, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio sau Riesling. 

Carnea

In ceea ce priveste carnea si ce vin ii e potrivit, puiul si curcanul sunt unele dintre cele mai potrivite alimente care pot fi combinate cu vinul albul. Mai precis, cu un Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. Poti incerca, insa, un Chenin Blanc sec cu o friptura de porc bine facuta sau cu porc gatit cu prune uscate. Si daca iti place carnea de rata, opteaza pentru un Pinot Grigio.

Mancarea de varza cu afumatura, pilaful si ciulamaua

Varza cu afumatura se potriveste foarte bine cu vinurile albe seci cum sunt Pinot Grigio si Sauvignon Blanc. 

Daca vrei sa savurezi aromele vinului alb in combinatie cu pilaful sau ciulamaua, atunci este recomandat sa alegi vinuri seci sau demiseci ca Feteasca Alba, de exemplu. 
 

Desertul

Desertul este asociat, de regula, cu vinurile dulci. Poti incerca un Chenin Blanc dulce pentru o prajitura de lamaie sau pentru o budinca. Tartele cu fructe merg cu un Gewürztraminer. Daca dulciurile insiropate si care contin multa miere sau inghetata cu fructe sunt preferatele tale, atunci le poti asocia un Muscat Ottonel. Foarte bune pentru desert sunt si Busuioaca de Bohotin sau Tamaioasa Romaneasca.

Tipurile de vin alb

Cand vine vorba de tipurile de vin, sunt doua mari criterii care sunt luate in calcul: strugurii si nivelul zaharurilor reziduale. Aromele sunt date de soiul de struguri, de zona in care au fost crescuti, de timpul la care au fost culesi si mai ales de recipientul in care fermenteaza. Lemnul de stejar, de pilda, va da vinului alb o nota de vanilie. In ceea ce priveste zaharurile reziduale, de ele depinde modul in care strugurii au fermentat. Astfel, poti alege intre sec, demisec, demidulce si dulce. 

Ce vinuri albe exista in functie de soiul strugurilor

In functie de soiul strugurilor sunt mai multe tipuri de vin. Mai jos sunt cateva dintre cele mai cunoscute si apreciate vinuri albe: 

Chardonnay - Este un tip de vin sec, originar din Burgundia, Franta. De obicei este fermentat in butoaie de stejar. Notele prin care se distinge sunt cele de citrice, vanilie si ciocolata. Daca preferi astfel de arome, alte optiuni din aceeasi familie de vinuri albe sunt Gruner Veltliner, Viognier sau vinul alb de Bordeaux. Aroma de vanilie este data de lemnul de stejar, dar daca nu iti place neaparat si totusi vrei sa incerci un Chardonnay, atunci poti alege un vin care a fermentat in butoaie de otel. Tipul acesta de Chardonnay are o puternica aroma de mere verzi. Din aceeasi gama este si Chenin Blanc. 

Sauvignon Blanc - Originar din Bordeaux, Franta, dar pus cel mai bine in valoare in Noua Zeelanda. Aromele sale proaspete duc cu gandul la iarba proaspat tunsa sau la ardeiul gras. Gustul dulceag este dat de notele de mere, pere, mango sau pepene, iar aciditatea se simte spre finalul degustarii. Este un vin alb perfect pentru zilele calduroase de vara. Tot din aceasta categorie de vin alb poti alege un Sancerre, Vermentino, Verdicchio sau Torrontes. 

Pinot Grigio - Este cel mai popular vin alb din Italia, cu arome proaspete de lamaie si mere verzi. De obicei este un vin sec si merge de minune cu fructele de mare. Daca preferi un astfel de vin, poti incerca si un Assyrtiko din Grecia sau un Albariño din Spania. 

Riesling - De obicei este considerat un vin foarte dulce, dar exista soiuri produse in Germania si Alsacia care sunt seci. Aceste vinuri au arome de lamaie, ananas si caisa. Daca preferi ceva mai dulce, atunci poti alege un Muscat sau Gewürztraminer. 

Gewürztraminer - Daca vrei sa incerci un vin cu arome exotice si note picante, ghimbir si scortisoara, atunci poti opta pentru acest tip de vin. Poate fi combinat perfect cu friptura de vanat sau branza Munster. 

Ce fel de vinuri albe poti gasi in functie de cantitatea de zahar

Gustul vinului este dat de soiul strugurilor, de zona in care acestia au crescut, perioada de maturare si, mai ales, de zaharurile continute. Este vorba, mai exact, de zaharuri reziduale, rezultate dupa fermentarea si transformarea zaharului in alcool. Astfel, poti sa alegi intre patru tipuri de vin:

  • dulce - peste 50 g/l; in timpul procesului de fermentare se adauga must concentrat din struguri sau strugurii sunt lasati sa se deshidrateze, ca sa creasca procentul de zahar din ei;
  • demidulce - 12-50 g/l; se obtine intr-un mod similar celui dulce, doar ca difera cantitatea de must adaugata;
  • demisec - 4-12 g/l; rezulta prin intreruperea procesului de fermentare, pentru ca drojdiile din must sa nu consume tot zaharul;
  • sec - cel mult 4 g/l; se obtine cu ajutorul unor drojdii naturale, care se gasesc in must si care consuma zaharul.

Cum sa alegi paharul potrivit pentru vinul alb

Daca vrei sa te bucuri de savoarea vinului alb, atunci trebuie sa alegi cea mai buna cale de a-i pune in valoare calitatile. Un lucru esential din acest punct de vedere este alegerea paharului potrivit. Iata, mai jos, cateva repere de care ar trebui sa tii cont in acest sens:

  • Transparent si fara decoratiuni - culoarea si limpezimea sunt unele dintre calitatile de baza ale unui vin bun. Paharul trebuie sa le puna in valoare, nu sa le ascunda. Prin urmare, este recomandat sa fie din sticla transparenta, clara, fara decoratiuni. 
  • Dimensiunea - rotirea vinului in pahar fara sa se verse este foarte importanta pentru a-i scoate in evidenta aromele si densitatea. Paharul de vin este, de obicei, mare, de 450 de mm, tocmai din acest motiv. In cazul vinului alb, paharul trebuie sa aiba 350 de ml si peste 20 de cm inaltime. Dimensiunea paharelor de vin alb este mai mica decat cea pentru vinul rosu pentru ca este servit la temperaturi mai mici si nu trebuie sa se incalzeasca. Daca vorbim, insa, de un vin alb dulce, paharele nu trebuie sa depaseasca 250 de ml pentru ca aromele sa fie pastrate in interior. 
  • Cu picior - temperatura vinului este un alt aspect important atunci cand vine vorba de savoarea lui. Paharul de vin este cu picior, de tip „lalea”. Paharele nu se tin niciodata de cupa, ci de picior, pentru ca vinul sa nu se incalzeasca. Daca vinul rosu se bea la temperatura camerei, cel alb este indicat sa aiba 10-12 grade. 
  • Forma cupei - In general este mai ingusta la deschidere. Motivul este legat de aromele care nu trebuie sa se risipeasca atunci cand faci degustarea vinului. 

Indiferent de vinul ales, nu uita ca paharul de vin nu se umple niciodata. El trebuie sa ramana la diametrul maxim al paharului. Daca esti invitat la o masa cu meniu care cuprinde mai multe feluri de mancare, nu incerca mai mult de trei tipuri de vin si incepe intotdeauna cu unul sec, pentru ca spre final sa ajungi la cele dulci. Tine cont de temperatura mai scazuta la care este recomandat sa consumi vinul alb si combina-l cu mancarurile potrivite. Astfel te vei putea bucura de adevarata sa valoare. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista