• Livrăm produsele oriunde în țară
  • Mașini frigorifice pentru transportul produselor fresh
  • Alegem cu grijă cele mai bune produse
  • Cea mai variată gamă de produse din Mega
  • Avem magazinul online deschis 24/7
  • Quick shop
  • Liste  
: In aceasta perioada, pentru a limita cat mai mult contactul intre curieri si dvs. am eliminat plata cu cash, la livrare. Pentru comenzile plasate din Supermarket Online se poate plati numai online, cu card.  

Bucataria indiana: cele mai gustoase retete pe care sa le incerci

Daca iti plac aromele intense, condimentele si mancarea de la foarte picanta in sus, atunci sunt sanse mari ca bucataria indiana sa se numere printre preferatele tale. In cele ce urmeaza ti-am pregatit un ghid al celor mai populare retete indiene, dar si cateva sfaturi utile de aplicat in bucatarie pentru a obtine preparate pline de culoare si savoare. 
 

  • Retete indiene de incercat acasa
  • Ingrediente de baza in bucataria indiana
  • Sfaturi si trucuri pentru preparatele indiene

Retete indiene de incercat acasa

Chiar daca nu ai mai gatit pana acum indian, nu iti face griji: cu ingredientele potrivite si condimente cat sa dea un gust intens mancarii, bucataria ta va parea un mic colt de India.

Pui Tikka Masala

Avand la baza carne de pui bine marinata, servita intr-un sos curry extrem de picant, aceasta reteta se numara printre cele mai gustoase pe care le poti incerca acasa.

Ingrediente:

  • 500 de grame de piept de pui, taiat cubulete;
  • 150-200 de grame de iaurt;
  • 2 catei de usturoi bine pisati (sau o jumatate de lingurita de usturoi pulbere);
  • 1 lingurita de turmeric;
  • 1 lingurita de coriandru;
  • 1 lingurita de boia iute;
  • 1 lingurita de chimion;
  • 1 varf de lingura de sare;
  • 2 cepe;
  • 2 ardei rosii;
  • 2-3 lingurite de piper;
  • 250 de grame de sos de rosii;
  • 250 de mililitri de smantana;
  • 50 de grame de unt;
  • 1 legatura de patrunjel.

Mod de preparare: 

  • Desi denumirea lui pare complicata, puiul Tikka Masala se face cat se poate de simplu, prepararea lui implicand doua etape importante;
  • In primul rand, este vorba de marinarea bucatelelor de pui. Dupa ce le tai cubulete, trece-le prin amestecul obtinut din iaurt, turmeric, coriandru, boia, chimion si sare, astfel incat sa fie acoperite pe toate partile. Apoi lasa puiul la marinat in frigider cateva ore (de preferat ar fi sa-l lasi peste noapte); 
  • A doua etapa implica pregatirea sosului curry. Caleste putin in unt ceapa si ardeiul tocate marunt. Adauga apoi sosul de rosii, smantana si celelalte ingrediente. In functie de cat de picant iti doresti sa iasa, adauga si ingredientele folosite la marinarea puiului (turmeric, coriandru, boia etc.), amesteca bine si lasa focul sa fiarba la foc mic pentru 15-20 de minute;
  • Intre timp, intr-o alta tigaie, rumeneste putin bucatile de pui marinate, cat se face si sosul;
  • Adauga puiul in sosul curry si lasa toate ingredientele sa se prajeasca impreuna circa 10-15 minute;
  • La final, presara deasupra puiului putin patrunjel tocat marunt si serveste preparatul cu orez sau chiar simplu (dar ai grija sa ai macar paine pentru sos, pentru ca va fi delicios!).

Paine Naan

O painica gustoasa e binevenita oricand, mai ales daca e vorba despre traditionala Naan a indienilor, care are o crusta absolut senzationala. 
 

Ingrediente:

  • 250-300 de grame de faina;
  • 150-200 de grame de iaurt;
  • 1 varf de lingura de sare;
  • 1 ceasca de apa calda;
  • 1 pliculet de praf de copt;
  • 1 lingura de ulei;
  • 1 lingura de unt;
  • 2-3 linguri de mac sau susan, pentru extra-topping. 

Mod de preparare:

  • Amesteci bine ingredientele pana obtii o compozitie omogena, bine inchegata, pe care sa o lasi la dospit 15-20 de minute. Daca aluatul ti se pare prea lipicios, poti adauga mai multa faina;
  • Apoi, trebuie sa iei aluatul si sa il imparti in 5-6 bucatele, in functie de cat de mari si de subtiri vrei sa iasa formele de paine Naan;
  • Intinde-le cu un sucitor (sau cu o sticla, daca iti e mai la indemana), presara putin mac sau susan (daca e cazul) si pune-le la prajit in tigaia bine incinsa in prealabil (un truc ar fi sa folosesti o tigaie cu baza subtire, cum ar fi cea pentru clatite);
  • La final, poti unge painicile Naan cu putin unt, astfel incat coaja sa fie mai moale si sa aiba un plus de gust. 

Chutney de tomate

Un soi de ketchup indian, dar cu un gust extraordinar, chutney-ul de tomate este foarte aromat si merge de minune alaturi de cartofi sau friptura.

Ingrediente:

  • 500 de grame de rosii decojite (le poti lua la conserva, ca sa iti fie mai usor);
  • 2 cepe;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1 jumatate de lingurita de chimion;
  • 1 jumatate de lingurita de fenicul;
  • 1 jumatate de lingurita de coriandru;
  • 2 lingurite de zahar;
  • 3 linguri de ulei (de cocos sau de floarea soarelui);
  • 30 de mililitri de otet;
  • 1 varf de lingurita de sare.

Mod de preparare: 

  • Pune uleiul la incins in tigaia asezata pe foc mic si, la scurt timp, adauga si semintele de chimion, plus ceapa si usturoiul. Amesteca incontinuu, astfel incat ingredientele sa nu se arda; 
  • Mixeaza la blender rosiile, pana ce obtii consistenta unei paste sau a unui sos mai gros;
  • Adauga pasta de rosii si celelalte ingrediente in tigaie, pana incep sa fiarba. In momentul in care amestecul da in clocot, adauga sarea si zaharul si mai lasa sa fiarba cateva minute, la foc mic;
  • La final, ia chutney-ul de pe foc si lasa-l sa se raceasca, iar apoi este gata de servit. 

Curry de naut

Nautul se numara printre cele mai folosite ingrediente din bucataria indiana, asa ca n-ar fi rau sa il exploatezi la maximum. In plus, curry-ul de naut este o varianta excelenta pentru vegetarieni.

Ingrediente:

  • 500 de grame de naut;
  • 2 cepe medii;
  • 2 ardei iuti;
  • 250 de grame de rosii decojite;
  • 1 jumatate de lingurita de turmeric;
  • 1 lingurita de seminte de mustar;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei. 

Mod de preparare:

  • Incingi uleiul in tigaie, adaugi semintele de mustar si le lasi pe foc pana incep sa pocneasca, iar apoi adaugi ceapa. Aceasta se prajeste pana devine aurie pe margine;
  • Pregatesti rosiile, pe care ar fi bine sa le treci prin blender pana obtii o pasta consistenta, iar apoi le adaugi in tigaie, alaturi de celelalte ingrediente si mirodenii (mai putin ardeiul iute), pe care le lasi sa fiarba impreuna aproximativ 5 minute;
  • Fierbi nautul intr-un vas separat si, cand este gata, il amesteci cu sosul din tigaie. La final, servesti curry-ul de naut cu ardei iute. 

Dal de legume

Un alt preparat indragit de vegetarieni si de cei care iubesc mancarea indiana este si dalul de legume, un fel de tocanita foarte gustoasa, mai putin picanta decat majoritatea preparatelor indiene.

Ingrediente:

  • 250 de grame de linte galbena;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapa;
  • 1 ardei rosu;
  • 2 rosii decojite;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1 varf de lingurita de turmeric;
  • 1 varf de lingurita de chimion;
  • 1 varf de lingura de sare;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • 1 legatura de marar. 

Mod de preparare:

  • Se pun la fiert lintea si celelalte legume (taiate marunt) intr-un vas cu apa si sare;
  • Apoi, intr-o tigaie in care ai lasat uleiul la incins in prealabil, pune ceapa la calit si adauga, treptat, celelalte condimente;
  • Lasa-le la prajit pentru cateva minute, iar apoi adauga nautul si amesteca-l cu celelalte ingrediente din tigaie pentru inca 5 minute. 

Pui Vindaloo

O alta reteta foarte indragita care vine din India este si puiul Vindaloo, pe care il poti servi de asemenea cu orez fiert. Poti folosi si un alt tip de carne pentru sosul Vindaloo, insa reteta de baza are carne de pui.

Ingrediente: 

  • 500 de grame de carne de pui taiata cubulete;
  • Sucul de la o jumatate de lamaie;
  • 2 linguri de otet;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 1 lingurita de coriandru;
  • 1 lingurita de seminte de mustar;
  • 1 lingurita de pudra de ghimbir;
  • 1 lingurita de piper;
  • 1 ceapa;
  • 2-3 ardei iuti uscati;
  • 1 varf de lingura de sare;
  • 2-3 linguri de ulei.

Mod de preparare:

  • Amesteca toate mirodeniile impreuna cu otetul, sucul de lamaie si usturoiul bine pisat si trece bucatelele de pui prin acest mix, apoi lasa-le la marinat cateva ore la frigider;
  • Pune uleiul la incins intr-o tigaie mai mare si adauga o parte din condimente, ceapa si sarea. Amesteca-le si prajeste-le pana cand ceapa capata o nuanta aurie;
  • Da focul mai incet si adauga bucatelele de pui de la marinat si lasa-le la prajit pentru 20-25 de minute. Completeaza si cu o jumatate de cana de apa acest amestec;
  • Dupa ce este gata, lasa-l la racit si serveste-l alaturi de o portie de orez simplu. 

Ingrediente de baza in bucataria indiana

Bucataria indiana se bazeaza mult pe culoare si gust, motiv pentru care vei gasi o multime de preparate intens aromate, platouri intr-o multime de nuante. Mai mult decat atat, indienii au nenumarate retete fara carne, una dintre principalele explicatii fiind de natura religioasa: in religia hindusa, vaca este considerata sacra si, in consecinta, consumul de carne de vita si de lapte nu este posibil in aceasta tara. 

Partea buna, in acest caz, este ca si vegetarienii pot gasi numeroase surse de inspiratie pentru mesele lor in bucataria indiana. Iar daca vrei sa ai tot timpul la indemana ingredientele cu ajutorul carora sa faci un preparat indian gustos, iata ce nu trebuie sa iti lipseasca din camara si frigider:

  • Condimente si ierburi aromatice: turmeric, coriandru, cardamom, ghimbir, seminte de mustar, piper, curcuma, nucsoara, scortisoara, garam masala (un amestec alcatuit din mai multe condimente, folosit la prepararea curry-ului), patrunjel, marar;
  • Legume: naut, ardei iute, ceapa, usturoi, rosii, morcovi;
  • Nuci, seminte si fructe: mango, cocos, smochine, stafide, nuci, fistic, migdale, caju, curmale;
  • Cereale: orez, quinoa.

Sfaturi si trucuri pentru preparatele indiene

In principiu, daca inveti sa dozezi cum trebuie cantitatea de condimente (pana la urma, nu exista o masura standard cand vine vorba de ingrediente, acestea pot fi adaptate oricand in functie de gusturile tale), poti face preparate indiene absolut delicioase. Bineinteles, sunt multe alte trucuri care iti asigura succesul in bucatarie, iar mai jos le vom aminti pe cele de baza. 

  • Cand vine vorba de marinarea puiului (sau a oricarui alt tip de carne), cel mai bine ar fi sa aloci o noapte pentru acest proces. Intr-adevar, condimentele pot patrunde in carne si intr-o ora, dar pentru ca gustul preparatului sa fie unul bogat, indicat ar fi ca marinarea sa dureze mai mult;
  • Include cat mai multe legume in alimentatia zilnica si, pe cat de mult posibil, gateste-le la aburi. Indienii mizeaza mult pe dieta ayurvedica, ce se bazeaza pe legume si fructe (culoare in fiecare farfurie), pe alimente neprocesate, pe integrarea celor sase gusturi (dulce, acru, sarat, amar, picant, astringent) la fiecare masa;
  • Nu amesteca toate ingredientele deodata. Bucataria indiana presupune o dispunere in straturi a aromelor, asa ca ai grija ca fiecare aliment in parte sa aiba timpul sau de pregatire;
  • Pentru ca are o aroma puternica si poate interfera cu gustul mirodeniilor, uleiul de masline nu e recomandat la gatirea unor preparate indiene. O varianta mult mai buna este uleiul cu gust neutru, cum este cel de floarea soarelui sau de canepa. 
In concluzie, bucataria indiana este un adevarat deliciu pentru cei carora le plac aromele intense, gustul picant si condimentele. Incearca acasa cateva retete de baza, te vei indragosti de ele!

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista