• Localizare magazine
: Acum poți modifica o comandă plasată deja, înainte ca aceasta să fie livrată. Află mai multe  aici.

Brunch acasa - cele mai bune retete si sfaturi utile ca sa-l pregatesti

Brunch-ul este o buna ocazie de socializare si o alternativa eficienta la mesele complicate organizate candva de bunica. Intre mic-dejun si pranz, un meniu cu preparate tartinabile sau care se pot manca fara tacamuri este o alegere tocmai buna. In plus, se pregateste si foarte usor, fiind vorba de retete simple si de autoservire. 

In cele ce urmeaza descoperi cele mai bune retete pentru un brunch acasa si cum sa faci pregatirile fara batai de cap. 
 

  • Variante de meniu pentru brunch - 10 retete simple si delicioase
    •  Retete pentru un brunch vegetarian
    •  Retete pentru un brunch pentru toate gusturile
  • Sfaturi pentru pregatirea unui brunch acasa

Variante de meniu pentru brunch - 10 retete simple si delicioase

Brunch-ul este o masa, sa-i spunem, neconventionala. Meniul pentru brunch nu presupune retete complicate, deci nu trebuie sa fii maestru bucatar ca sa poti pregati un brunch pe cinste, iar mancarurile pot fi servite chiar si cu mana. Iata mai jos cateva idei de retete pentru un brunch vegetarian, dar si unul dedicat tuturor gusturilor culinare.

Retete pentru un brunch vegetarian

Humus

Ingrediente: 

  • 600 g naut fiert 
  • 6 linguri pasta de susan
  • zeama de la o lamaie
  • 2 linguri chimen macinat
  • 4 catei usturoi
  • ulei, boia si sare

Mod de preparare:
 

  • Fierbi nautul si il scurgi bine.
  • Adaugi pasta de susan, usturoiul, sucul de lamaie, chimenul, sarea si mixezi totul, turnand, treptat, ulei.
  • Din cand in cand il gusti pentru ca aroma este data de cantitatea de ulei folosita.
  • Pui intr-o farfurie si ornezi cu boia.

Aceasta este o modalitate comuna de a prepara humusul, insa poti impresiona invitatii cu retete autentice de humus din Maroc sau Turcia, pe care le poti face chiar la tine acasa. 

Quiche vegetarian

Ingrediente:

  • 150 g unt
  • 500 g faina
  • cascaval, mustar, oua, ciuperci, praz, broccoli, ceapa sau alte legume (dupa gust, in functie de cantitatea pe care vrei sa o faci)
  • smantana (optional)

Mod de preparare:

  • Faci un aluat sfaramicios pe care il pui 30 de minute la frigider (1 ou, unt, apa).
  • Intinzi aluatul intr-o tava si ai grija sa fie un strat subtire.
  • Razi cascavalul peste aluat.
  • Intr-un bol bati cateva oua (in functie de cat de mare e tava pe care o folosesti) si pui sare, condimente dupa gust.
  • In omleta obtinuta in bol pui legume taiate: ceapa, dovlecel, broccoli, ciuperci (depinde ce fel de quiche vrei).
  • Torni peste aluat ouale batute si amestecate cu legumele si bagi totul la cuptor pentru 30 de minute.
  • Poti servi quiche-ul rece sau cald, cu sau fara smantana.

Tapenade

Ingrediente:
 

  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 300 g masline negre
  • 80 g masline Kalamata
  • 1 catel de usturoi
  • condimente: cimbru, oregano, piper si sare
  • 40 ml ulei masline
  • 4-5 bucati de ansoa
  • 1 lingura de capere
  • branza de capra (optional)

Mod de preparare:
 

  • Mixeaza maslinele fara samburi cu pestele, caperele, usturoiul si condimentele.
  • Adauga, treptat, uleiul de masline si, la sfarsit, zeama de lamaie.
  • Pune compozitia pe felii de paine prajita.
  • Daca vrei, poti pune si branza de capra (mai moale) pe feliile de paine.

Clatite cu ciuperci si smantana

Ingrediente:
 

  • 200 ml lapte
  • 100 ml apa minerala
  • 10 oua
  • 6 linguri si jumatate de faina
  • 8 linguri ulei
  • sare si condimente
  • 400 g ciuperci
  • 400 g smantana
  • marar proaspat

Mod de preparare: 
 

  • Faci clatitele mai intai (folosesti doua oua).
  • Ungi un vas cu ulei sau unt.
  • Toaca  ciupercile, caleste-le cateva minute intr-o tigaie si adauga marar tocat.
  • Bate 4 oua cu 200 g de smantana si condimenteaza, apoi toarna compozitia peste ciupercile din tigaie.
  • Umple clatitele cu amestecul de smantana si ciuperci si ruleaza-le.
  • Pune clatitele in tava si toarna deasupra celelalte 4 oua batute si restul de 200 g de smantana.
  • Pune vasul la cuptor (180 de grade) pentru 20-25 de minute.

Bruschete cu branza de capra si masline

Ingrediente:
 

  • 100 g branza capra 
  • 4 linguri smantana
  • 40 masline verzi si negre fara samburi
  • 1 lingura oregano
  • 12 felii paine (de preferat bagheta)
  • 6 linguri  ulei masline
  • sare si condimente

Mod de preparare:
 

  • Tai bagheta in felii nu prea subtiri, le ungi pe ambele parti cu ulei de masline si le pui la cuptor (180 de grade), cate 5-7 minute pe fiecare parte.
  • Tai maslinele rondele si presari peste ele oregano si ulei de masline.
  • Sfarami branza de capra si o amesteci cu smantana sau folosesti crema de branza de capra deja preparata.
  • Pui crema de branza pe feliile de paine coapta si deasupra, maslinele.
  • Gusta intotdeauna maslinele si branza, ca sa vezi daca este nevoie de sare sau nu.

Pe langa toate aceste bunatati, poti adauga in meniul pentru brunch platouri cu racituri. Platourile cu branzeturi, legume si masline sunt intotdeauna binevenite. Pe langa faptul ca dai diversitate meniului, adaugi si o nota vesela, pentru ca poti alege rosii si ardei de culori diferite sau sa folosesti forme de stelute pentru a taia cascavalul sau branza. 
 

Retete pentru un brunch pentru toate gusturile

Shakshuka

Ingrediente:
 

  • 800 g rosii decojite, pe care le toci (proaspete sau la conserva)
  • 7-8 linguri ulei
  • 8 oua
  • 5-6 catei de usturoi
  • 4 ardei grasi - pe care ii tai lamele
  • 4 cepe - taiate solzisori
  • 2 ardei iuti
  • condimente: 2 lingurite chimion, 2 lingurite curcuma, 2 lingurite boia dulce
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:
 

  • Caleste ceapa cu ardeii si praful de sare aproximativ 10 minute.
  • Adauga ardeii iuti, tocati marunt.
  • Da prin razatoare cateii de usturoi si pune-i in tigaie, alaturi de celelalte legume.
  • Dupa 1 minut, adauga rosiile.
  • Presara condimentele si amesteca totul foarte bine, adaugand putina apa ca sa nu se prinda compozitia de fundul tigaii.
  • Dupa 20 de minute iei de pe foc tigaia.
  • Sparge cele 8 oua pe rand, ii faci loc fiecaruia in parte deasupra sosului de legume, astfel incat sa nu se imprastie galbenusul.
  • Pune totul la cuptorul incins la 180 de grade pentru 5 minute.
  • Pentru decor poti pune deasupra patrunjel tocat.
  • La aceasta reteta se mai pot adauga carnaciori sau afumatura, dupa gust.

Budinca de cartofi cu carne tocata

Ingrediente:
 

  • 2 cepe
  • 0,5 kg carne tocata
  • 0,5 kg cartofi
  • 100 g cascaval sau smantana
  • un sfert de pachet de unt (sau mai mult, dupa gust)
  • rosii, sare, ulei, patrunjel, condimente

Mod de preparare:
 

  • Fierbe cartofii, paseaza-i si amesteca-i cu untul.
  • Taie ceapa marunt, pune-o in carnea tocata si prajeste amestecul, adaugand condimentele.
  • Tapeteaza tava de copt cu unt si pune jumatate din cantitatea de cartofi.
  • Urmatorul strat va fi din carne, iar deasupra pune restul de cartofi.
  • Deasupra pune rosiile taiate rondele si cascavalul ras sau smantana.
  • Baga totul la cuptor pentru 20 de minute la 200 de grade.
  • La sfarsit presari patrunjel tocat.

Briose cu peste si broccoli

Ingrediente:
 

  • 100 g peste (salau, somon, pastrav, cod, dorada)
  • 150 g broccoli - fiert
  • 4 linguri ulei de masline
  • 100 g iaurt
  • 4 oua
  • 3 linguri de faina 

Mod de preparare:
 

  • Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
  • Amesteca ouale cu iaurtul si uleiul si incorporeaza faina.
  • Taie pestele marunt si amesteca-l cu aluatul.
  • Toarna o lingura de aluat in formele de briose.
  • Pune broccoli si toarna deasupra restul de aluat.
  • Pastreaza cateva bucatele de broccoli pe care le pui deasupra, pentru decor.
  • Bagi la cuptor 20-25 de minute (sau pana iese scobitoarea curata).

Frittata cu sunca

Ingrediente:
 

  • 200 ml lapte
  • 3 cepe 
  • 250 g sunca
  • 5 cartofi
  • 50 g parmezan
  • 1 ardei 
  • 6 oua
  • sare, piper, condimente

Mod de preparare:
 

  • Fierbe cartofii si taie-i cubulete.
  • Taie sunca si prajeste-o impreuna cu ardeiul.
  • Adauga cartofii si ceapa taiata marunt.
  • Bate ouale cu lapte si parmezan si condimenteaza.
  • Toarna ouale peste compozitia din tigaie.
  • Amesteca bine, pune un capac si lasa sa se coaca la foc mediu.

Tarte cu pui si ciuperci

Ingrediente:

Aluat

  • un sfert de pachet de faina
  • 125 g unt
  • 1 galbenus
  • 1 lingura smantana
  • condimente

Compozitie
  • 300 g piept de pui
  • 300 g ciuperci
  • 200 g cascaval
  • 200 ml smantana
  • 3 oua si 1 albus
  • jumatate de ardei gras, o ceapa, sare, piper, condimente
  • 3 linguri ulei de masline

Mod de preparare:
 

  • Framanti faina, untul, galbenusul si o lingura de smantana.
  • Pui aluatul 30 de minute la frigider.
  • Toci ceapa si o calesti impreuna cu pieptul de pui taiat fasii.
  • Adaugi ardeiul si ciupercile taiate cubulete si lasi totul sa fiarba la foc mic pana scade compozitia.
  • Lasi umplutura sa se raceasca putin.
  • Intinzi aluatul si il asezi intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
  • Intepi aluatul din loc in loc si il pui la cuptor aproximativ un sfert de ora (180 de grade).
  • Scoti aluatul din cuptor si pui compozitia, iar deasupra pui ouale batute cu smantana, sare si condimente.
  • Razi cascavalul pe deasupra si bagi la cuptor inca 30 de minute.

La fel ca la meniul pentru brunch-ul vegetarian, si aici poti sa pregatesti platouri cu legume, mezeluri, carnaciori si branzeturi. Pentru a da o nota sic poti sa le ornezi cu fire de patrunjel sau morcovi taiati fasaii. 
 

Sfaturi utile pentru prepararea unui brunch acasa

In loc de concluzie, iata cateva sfaturi ca sa pregatesti un brunch ca la carte, fara sa depui prea mult efort:
 

  • briosele, painea prajita, painea de casa sau croissantele sunt tocmai bune pentru un brunch;
  • nu ai nevoie de vesela si tacamuri pretentioase, prin urmare cele pe care le folosesti de regula la mic-dejun sunt mai mult decat suficiente;
  • completeaza meniul cu bauturi usoare, specifice unui brunch:  sucuri naturale, cocktailuri alcoolice slabe, cafea;
  • asigura-te ca din meniu sa nu lipseasca alimentele crude pe care sa le combini cu cele gatite;
  • daca tii neaparat, poti sa adaugi in meniu si cateva preparate dulci, cum sunt biscuitii sau piscoturile, dar nu uita ca brunch-ul este servit inainte de masa de pranz, deci nu acorda foarte multa atentie dulciurilor

Brunch-ul acasa nu este o masa pretentioasa cand vine vorba de pregatiri. In schimb, este o buna ocazie sa te vezi cu prietenii si sa te simti in largul tau. Nu presupune o eticheta anume, iar retetele pentru preparate sunt simple si recomandate chiar si celor care nu sunt maestri bucatari. 
 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista