Retete de saratele
Inspiratie

Retete de saratele

Simple, cu mac, branza sau cascaval, mai sarate sau mai putin sarate, cu chimen, din aluat de foitaj sau nu, saratelele produc pasiuni si dau dependenta. Nimeni nu poate sa reziste in fata unui platou cu saratele, pregatite in casa. Si ca sa-ti fie mai la indemana sa le faci, am adunat cateva retete de saratele. Incearca-le si savureaza-le!

  • Saratele de casa
  • Retete de saratele
    • Reteta clasica de saratele romanesti
    • Saratele cu telemea
    • Saratele cu cascaval
    • Saratele cu chimen
    • Saratele cu branza de vaci
    • Saratele din aluat de foitaj
    • Saratele de post
  • Sfaturi de gatit

Saratele de casa

Saratelele fac parte din categoria cea mai populara a produselor de patiserie, dar, spre deosebire de altele, acestea se pregatesc doar in varianta lor sarata. Felul in care sunt taiate si coapte le ajuta sa fie crocante si fragede. Ingredientele pentru prepararea acestora sunt simple si le are oricine in casa. Nu se fac greu, dar se mananca foarte repede. Sunt bune si reci, si calde, fiind potrivite alaturi de aperitive, pe mesele de sarbatoare sau, pur si simplu, atunci cand vrei sa te bucuri de placerea de a manca ceva bun.

Exista o explicatie pentru care saratelele sunt irezistibile. Combinatia dintre textura frageda si crocanta, gustul sarat, la care se adauga aroma de branza sau cascaval - saratelele veritabile au mereu in compozitie branza sau cascaval - este capabila sa produca o cantitate mare de endorfine (asa-numitii hormoni ai fericirii). Deci, fac parte din categoria de alimente care aduc o stare de bine si relaxeaza.

Retete de saratele

Nu se stie clar unde este originea saratelelor, dar cu certitudine este undeva in Balcani. Probabil ca vin de la greci, mari amatori de copturi crocante, deseori sarate si cu branza. Ideea este ca, intr-o forma sau alta, saratelele sunt peste tot in partea aceasta de lume.

Reteta clasica de saratele romanesti

Este printre cele mai bune retete de saratele. Se pregatesc cu untura, care poate fi inlocuita cu o cantitate identica de unt foarte gras (82%).

Ingrediente

  • 500 g faina alba;
  • 150 g unt;
  • 100 g untura;
  • 1 ou;
  • 1/2 lingurita sare;
  • 12 g drojdie proaspata;
  • 4-5 linguri lapte caldut;
  • 1 lingurita rasa de zahar;
  • 150 g smantana.

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in laptele caldut, in care se pune zaharul si se lasa sa stea la loc cald, pana creste si devine spumoasa. Intr-un bol, se pune faina, iar la mijloc se adauga: galbenusul, untul moale, untura, sarea si drojdia crescuta. Se combina totul cu o spatula si se adauga smantana treptat, pana ce aluatul se leaga. Se framanta aluatul cateva minute, apoi trebuie lasat sa stea la dospit circa 20-30 de minute. Pe blatul de lucru, presarat cu putina faina, se intinde jumatate din aluat cu sucitorul. Foaia nu trebuie sa fie mai groasa de jumatate de centimetru. Cu un cutit special de patiserie, se taie saratelele (un centimetru latime si 5-8 centimetri lungime). Albusul se bate cu o lingura-doua de apa, se adauga sarea si se ung saratelele cu acest amestec. Se coc in tava, pe hartie de copt, la circa 200 de grade, pentru 10-15 minute, pana cresc si se rumenesc.

 

AICI gasesti toata oferta de unt si margarina

Saratele cu telemea

Acestea au in compozitie telemea rasa. Ideal, trebuie sa fie o branza uscata si potrivit de sarata. Poate sa fie de oaie sau vaca, dar se pot face si cu telemea de capra. Cele mai bune sunt cele cu branza de oaie veche.

Ingrediente

  • 250 g unt gras;
  • 1 ou;
  • 1 lingura otet;
  • 400 g branza telemea rasa;
  • 100 ml lapte dulce;
  • 500 g faina;
  • 10 g drojdie proaspata;
  • 1 ou pentru uns, amestecat cu 2 linguri de lapte
  • putina sare grunjoasa.

Mod de preparare

Se face maiaua. Drojdia se dizolva cu o lingura de lapte si se pune o jumatate de lingurita de zahar. Se lasa sa stea, pana creste. Ingredientele pentru saratele se pun toate impreuna, intr-un vas, se adauga maiaua si se amesteca. Aluatul se formeaza repede, este nelipicios si elastic. Se lasa sa stea pentru 30 de minute la crescut sau patru-cinci ore la frigider. Se imparte aluatul in doua sau in trei, se intinde foaia, nu mai groasa de jumatate de centimetru, se taie saratelele, se ung cu amestecul de ou si lapte, se presara, in ploaie, cristale de sare si se coc, in tava, pe foaie de copt, la 180-200 de grade, aproximativ 15-20 de minute.

Saratele cu cascaval

Au gust intens de cascaval si o aroma specifica, irezistibila. Foloseste un cascaval gras si bine uscat. Reteta este foarte simpla, dar foarte gustoasa, iar ingredientele se pot multiplica usor. Se poate adauga in compozitie piper macinat proaspat, pentru aroma si un plus de gust.

Ingrediente

  • 250 g faina;
  • 250 g unt;
  • 250 g cascaval ras fin;
  • 1 ou mare (eventual doua);
  • 1 linguriță rasa de sare;
  • 1 ou, doua linguri de lapte si parmezan ras pentru presarat deasupra.

Mod de preparare:

Faina, untul si cascavalul ras se amesteca bine impreuna. Pune sare si piper. Adauga ou si omogenizeaza. Trebuie sa iasa un aluat relativ tare, dar maleabil si omogen, care sa nu se lipeasca de mana. In functie de cat de gras este cascavalul si de faina, poate sa fie necesar fie sa adaugi o parte din al doilea ou (batut in prealabil), fie inca putina faina. Nu pune apa in aluat! Aluatul final se framanta bine, pentru ca faina sa se combine cu grasimea din cascaval. Se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute. Pe blatul de lucru, presarat cu foarte putina faina, se intinde jumatate din aluat cu sucitorul. Foaia nu trebuie sa fie mai groasa de jumatate de centimetru. Se taie saratelele. Oul se bate cu laptele si se ung saratelele, apoi se presara parmezan ras deasupra. Se coc in tava, pe hartie de copt, la circa 180-200 de grade, pentru 10-15 minute, pana ce cresc si se rumenesc.

Saratele cu chimen

La toate retetele de saratele se poate presara chimen, mac sau susan pe deasupra. Chimenul, insa, se potriveste perfect cu aroma de branza si cascaval, iar la aceasta reteta, se adauga si in compozitie.

Ingrediente

  • 500 g faina;
  • 250 g unt gras;
  • 200 g branza telemea;
  • 200 g iaurt natural, 3,5% grasime;
  • 1-2 linguri de chimen macinat;
  • 1 ou pentru finisat saratelele si seminte de chimen de pus pe deasupra.

Mod de preparare

Se pune faina intr-un castron larg. Se pun untul rece, taiat in bucati mici, apoi telemeaua rasa cat mai marunt. Se adauga chimenul macinat. Aluatul se framanta rapid, cu mainile foarte reci, pentru ca grasimile sa nu se topeasca, pana rezulta un aluat nisipos. Se adauga iaurtul tot deodata, rece si se framanta putin, atat cat sa se lege aluatul. Se face un bulgare, se infoliaza in folie alimentara si se lasa la rece cel putin 3 ore, ideal 12 ore.

Se intinde aluatul in foaie subtire (maxim jumatate de centimetru grosime). Se taie saratelele, se ung cu ou si se presara seminte de chimen intregi. Se coc pe hartie de copt in cuptorul cald, la 180 de grade pana se rumenesc frumos (15-20 de minute). Cand sunt gata, sunt moi, dar se intaresc imediat ce se racesc si devin fragede si crocante.

Toate ingredientele de care ai nevoie sunt AICI

Saratele cu branza de vaci

Sunt varianta cea mai simpla a saratelelor. Nu au nevoie nici de drojdie, nici de praf de copt. Nu sunt la fel de fragede ca cele cu untura sau drojdie, dar sunt crocante si usor moi, gustoase si o sa fie pe placul copiilor.

Ingrediente

  • 300 g faina;
  • 300 g branza de vaci grasa, proaspata si foarte bine scursa;
  • 100 g unt gras cu cel putin 82% grasime;
  • 2 galbenusuri mari;
  • ½ lingurita de sare;
  • 1 ou pentru uns deasupra, sare, seminte de susan, mac ori chimen sau amestec de seminte.

Mod de preparare

Galbenusurile se amesteca impreuna cu branza si sarea, pana devin o crema. Se adauga untul moale si se omogenizeaza bine. Se adauga faina si se amesteca cu o spatula, apoi cu mana si se framanta usor. Aluatul trebuie sa stea la rece cel putin 3 ore, ideal 12, pentru ca branza sa se combine bine cu faina si sa faca aluatul sa creasca. Se scoate din frigider si se lasa la temperatura camerei circa 30 de minute, apoi se intinde foaie de 0,5 centimetri grosime. Se taie saratelele, se ung cu ou amestecat cu sare si se presara seminte. Se coc la 180 de grade, timp de 15-20 de minute.

Saratele din aluat de foitaj

Poti face saratele din aluat de foitaj cumparat, proaspat sau congelat. Este cea mai simpla varianta si nu mai trebuie decat sa tai aluatul in fasii, sa-l ungi cu ou batut cu sare, sa presari parmezan ras sau cascaval ori chimen si sa pui la copt. Secretul reusitei sta in a lucra foarte repede, cu aluatul rece. Saratelele se coc in cuptorul incins la 180 de grade, 10-15 minute.

Vezi categoria noastra de PRODUSE CONGELATE

Saratele de post

Nu sunt la fel de bune ca cele cu unt si branza, dar sunt placute la gust, se fac rapid si sunt o completare perfecta fie pentru zilele de post, fie pentru cei care aleg sa nu consume lactate si grasimi animale.

Ingrediente

  • 200 g faina;
  • 6 linguri de ulei de masline;
  • 6 linguri de apa carbogazoasa;
  • sare - mai putin de jumatate de lingurita;
  • 1 varf de cutit praf de copt;
  • mac, susan si chimen.

Mod de preparare

Se amesteca faina cu sarea si praful de copt, iar uleiul cu apa, apoi se combina. Aluatul trebuie framantat putin, apoi lasat la rece, pentru circa 30 de minute. Intinde o foaie potrivit de groasa pe planseta unsa cu ulei. Formeaza saratelele, pensuleaza-le cu ulei si presara seminte (de tot felul, amestecate). Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, aproximativ 10-15 minute, pana prind o culoare aramie. Sunt foarte bune calde. Cand se racesc, ar putea fi putin tari. Pentru un plus de gust, poti pune in compozitie fulgi de ceapa uscata sau/si piper.

Vezi AICI toate ofertele noastre de ZAHAR, FAINA si MALAI

Sfaturi de gatit

Nu este deloc complicat sa faci saratele. Totusi, exista cateva mici secrete pe care trebuie sa le iei in calcul.

Aluaturile cu drojdie se lucreaza cu toate ingredientele calde (untul, ouale, laptele). Poti combina mai multe feluri de branza, atunci cand faci saratele cu branza. Secretul reusitei este ca branza sa fie uscata, cand este vorba de telemea, si rasa foarte fin. Branza de vaci trebuie sa fie foarte bine scursa si grasa.

Saratelele ies bine numai cu unt gras (ideal cu 82% grasime), dar si iaurtul trebuie sa fie gras. Alege mereu variante grase, daca reteta nu indica altceva, si scurge-l bine inainte de a-l pune in compozitie.

Saratelele de post pot fi facute cu margarina in loc de ulei, dar cele cu ulei de masline sunt mult mai sanatoase si nu pierd nimic la capitolul gust. Poti pune in compozitie masline tocate marunt si, daca le tai mai late si lasi foaia de aluat ceva mai groasa, vor fi mai fragede.

Iaurtul poate fi inlocuit, in toate retetele, cu smantana subtire, de preferat fermentata. Se poate combina o parte smantana cu o parte iaurt.

Aluatul trebuie framantat doar daca are drojdie, in timp ce variantele fara drojdie se framanta putin. Timpul de repaus pentru aluat este obligatoriu, saratelele nu ies cum trebuie daca se ignora aceasta etapa.

Saratelele sunt mai crocante daca le lasi cateva minute, in plus, in cuptor. Trebuie mereu unse cu ou (mai putin cele de post). Nu pune sare in cele care au in compozitie telemea, decat daca este absolut necesar.

Toate retetele se preteaza pentru a pune deasupra seminte (chimen, mac, susan) si/sau parmezan ori cascaval ras. Parmezanul este cel mai bun, pentru ca se rumeneste frumos. Poti combina semintele intre ele.

 

Saratelele sunt bune oricand, cu orice ocazie, la orice masa. Pentru ca se mananca repede, poti dubla, de la bun inceput, cantitatile. Toate aluaturile pot astepta sa le vina randul la copt, fara sa se modifice. Retetele de mai sus sunt pentru doua tavi de dimensiuni clasice de aragaz.

 

 Sursa foto: Shutterstock.com