logo Mega Image

Mega-Inspiratie

Dieta Mega Image

Dieta Mega Image

Cum sa iti alcatuiesti o dieta bazata pe alimente hipoalergenice

Tipareste    Trimite pe mail    Trimite prin YM

Publicat pe 13 Iulie 2012

Alergia alimentara se defineste ca o reactie imunologica anormala la ingestia de alimente. Incidenta alergiilor pare sa scada cu cresterea in varsta si variaza de la 5-8% la copii, la 1,5% la adulti.

Reactia alergica la alimente apare atunci cand proteinele din alimente, denumite antigeni sau alergeni, sunt absorbite din tractul grastrointestinal, interactioneaza cu sistemul imun si produc un raspuns imun. In conditii normale, sistemul imun reprezinta o bariera care previne absorbtia celor mai multe proteine intacte. Cand aceasta bariera este trecuta de alergeni, poate aparea o reactie de sensibilizare. Reexpunerea la acelasi antigen conduce la o reactie alergica. Desi, alergia alimentara poate aparea la orice aliment din dieta, cel mai frecvent implicate in alergiile alimentare sunt alimentele cu continut proteic crescut.

Antigenele din hrana sunt adesea glicoproteine hidrosolubile cu greutate moleculara intre 10 000 - 70 000 daltoni. Antigenii alimentari sunt stabili la variatiile de pH, la enzimele proteolitice si la modificarile de temperatura. Fierberea, conservarea prin refrigerare, pasteurizarea, sterilizarea la temperaturi ridicate, maturarea fructelor si legumelor nu diminua evident actiunea antigenica. Principalele alimente identificate frecvent ca alergeni alimentari sunt: arahidele, nucile, scoicile, pestele, laptele de vaca, ouale de gaina, soia si grau.

Alimentele hipoalergene sunt alimente care au un continut mult redus in alergeni, insuficient pentru a determina aparitia alergiilor. Acestea sunt reprezentate de carnea de pui, vita, berbec, preparata sub forma de gratar sau fiarta,  dintre legume de: dovlecei, cartofi, morcovi, fasolea, cartofi dulci, dintre fructe de: mere, pere, piersici, pepene galben, papaia, dar si de ceai, lapte de capra, paine prajita, ulei de masline sau de porumb.
Unii copii alergici la proteinele laptelui de vaca, pot dezvolta alergie si la formulele cu soia. In acest scop, se folosesc hidrolizate de proteine, cu peptide cu greutate moleculara mai mica de 1 200 daltoni, comercializate sub denumirile: Nutramigen, Pregestimil, Alimentum. Utilizarea laptelui de capra poate fi o alternativa, cu toate ca exista posibilitatea unei reactivitati incrucisate cu betalactoglobulina din laptele de vaca. In plus, laptele de capra prezinta un deficit de acid folic, reprezentand doar 1/10 din lapte de vaca sau cel matern. Copiii ce primesc lapte de capra au nevoie de suplimentare cu fier, folati, vitamine A, C si D. Laptele de capra trebuie diluat datorita continutului sau crescut in sare.

Important, este faptul ca alergiile au un impact negativ asupra dezvoltarii copilului. Oricine poate deveni alergic, indiferent de varsta. Totusi, cei mai predispusi sunt copiii cu mame alergice si persoanele care au alergici in familie. Cu toate acestea, ce nu trebuie omis este faptul ca un copil nu se naste alergic, ci este influentat de mediul inconjurator si alimentatie.

Un studiu recent din SUA a aratat ca numarul copiilor cu alergie la alune s-a dublat in ultimii ani, asa ca se recomanda ca femeile gravide sa nu consume acest aliment. Ce este bine de stiut, este ca, in timpul sarcinii, merele reduc riscul aparitiei astmului, iar pestele, riscul de eczeme. S-a constatat ca, dupa nastere, bebelusii care sunt alaptati natural cel putin 6 luni, sunt mult mai protejati impotriva alergiilor, deoarece laptele matern este cel mai bun imunizant, cu atat mai mult cu cat primele luni de viata sunt decisive pentru lupta impotriva infectiilor.

Simptomele alergiei dispar dupa 2-4 saptamani de la schimbarea formulei. Pana la 1 an, trebuie continuata administrarea formulei hipoalergenice, apoi treptat, se introduce in alimentatie si laptele de vaca. Ceea ce este, de asemenea, bine de stiut este ca nici laptele de orez sau de migdale nu este considerat absolut sigur.

In cazul unui copil cu risc crescut de aparitie a alergiilor (risc stabilit de medic), este esential sa se diversifice alimentele si sa se aleaga cereale fara gluten, evitand in acelasi timp laptele, albusurile de ou, capsunile, citricele, nucile si pestele.

 

Ultimele articole Cele mai noi retete

Nutritionistul nostru Nutritionistul nostru

Dr. Luana Sahian

Dr. Luana Sahian, nutritionistul Mega Image, iti raspunde la intrebari si te ajuta sa ai o alimentatie sanatoasa. Si, pentru ca fiecare dintre noi e unic, fiecare raspuns e unic: trimite intrebarile tale si afla sfaturile care ti se potrivesc tie cel mai bine.

Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu.

Lasa un comentariu

Pentru a comenta aveti nevoie sa va logati.