InspiratieProduse bioLegumele bio - de la samanta si sol pana la raft
Inspiratie

Legumele bio - de la samananta si sol pana la raft

OMS recomanda sa se consume zilnic cel putin 500gr fructe si legume proaspete pentru continutul lor bogat in vitamine si minerale,fibre sau antioxidanti. Este insa foarte important nu doar cantitatea de legume zilnic consumate cat mai ales calitatea acestora. Pentru ca adesea continutul legumelor in nutrienti de buna calitate lasa de dorit. Pentru o buna calitate a legumelor sunt necesare conditii multiple pornind de la samanta si pana la legumele pe care le consumam din farfurie.
 
Calitatea soiurilor de legume cultivate este esentiala. Modificarile genetice au ca repercursiuni alterari ale continutului in glucide, proteine, vitamine sau minerale ale produselor rezultate. De cele mai multe ori din interese pur economice s-a urmarit dezvoltarea unor metode prin care sa se obtina productii cat mai generoase in detrimental calitatii acestora. In acest scop au aparut diferite sortimente de ingrasaminte chimice care introduce in soluri sa favorizeze cresterea rapida in timp cat si in greutate a legumelor cultivate.
 
Practic nu de putine ori cultivarea in sere special amenajate a soiurilor de legume modificate genetic pentru anumite conditii de clima (umiditate, sol, lumina), injectarea in sol sau direct in radacina sau tulpina plantei,sau prin stropire de substante chimice speciale cu rol de crestere sunt metode utilizate pentru obtinerea produselor dorite.
 
Folosirea de pesticide si ierbicide se adauga la substantele chimice amintite mai sus pentru a favoriza o dezvoltare fara neajunsuri a legumelor, in cantitatile dorite. De aceea se intampla adesea sa ajunga pe raft fel si fel de legume, de calitati indoielnice, care de multe ori nu prea mai semana cu cele pe care le stiam noi odinioara. Se intampla nu doar sa gasim sortimente multiple ale aceluiasi tip de legume (spre exemplu ardeiul gras (verde, rosu, galben, portocaliu, etc) cat si cu diferite arome mai mult sau mai putin familiar noua.
 
Din punct de vedere organoleptic se intampla de multe ori sa ne intrebam daca ceea ce este scris in fata sortimentului si ceea ce este expus exista corespondenta. Constatam adesea lipsa gustului, mirosului, culorii sau aspectului caracteristic a legumelor pe care le stiam. Sunt folosite adesea substante cu rol in conservarea legumelor cu care acestea sunt tratate suplimentar pentru o pastrare cat mai indelungata si un aspect comercial cat mai atragatator.
 
Toate aceste neajunsuri pot fi indepartate prin consumarea legumelor bio, obtinute prin cultivarea semintelor natural, in soluri care nu au primit ingrasaminte chimice timp de mai multi ani de zile, care nu primesc diferite tratamente chimice in timpul cresterii sau dupa ce au fost recoltate. Astfel sunt legume cu un continut bogat in fibre, vitamine si minerale natural, avand proteine si glucide de calitatea celor atribuite legumelor respective, respectand calitatile nutritionale.
 
Legumele bio sunt cu atat mai indicate cu cat nu contin diferite substante chimice cu rol toxic asupra organismului. Adesea cantitatile de azot sau fosfor, fie sub forma de oxizi sau chiar de acizi anorganici se regasesc in legumele tratate cu ingrasaminte chimice care au la baza aceste elemente.
 
Legumele bio pastreaza savoarea legumelor traditionale. Nu aspectul commercial trebuie sa primeze atunci cand ne orientam asupra legumelor si fructelor pe care le gasim pe rafturi, cat calitatea lor nutritionala, calitate data de continutul bogat in vitamine si minerale de calitate si in absenta substantelor nocive pentru organismul nostru.