Inspiratie

Ghidul complet al vinului rosu - Care sunt soiurile populare si ce beneficii iti aduc?

 

Romanii sunt foarte priceputi la vinuri. Aceasta afirmatie nu poate fi decat intarita de lunga istorie (peste 2.700 de ani) a acestei bauturi pe teritoriul tarii noastre, dar si de cantitatea mare de vin produsa aici (Romania este al 6-lea cel mai mare producator in Uniunea Europeana).

Dintre toate tipurile de vin, cel rosu s-a dovedit a fi cel mai benefic pentru sanatatea consumatorilor. In continuare, vei afla totul despre aceste beneficii, cele mai populare soiuri, dar si cele mai bune metode de a servi aceasta licoare.

  • Proprietatile vinului rosu
  • Beneficiile vinului rosu pentru organism
  • Cum sa bei vin rosu in mod responsabil
  • Servirea vinului rosu
  • Tipuri de vin rosu
  • Cele mai scumpe vinuri rosii din lume

 

Proprietatile vinului rosu

Majoritatea vinurilor rosii sunt facute dintr-o singura specie de struguri, numita Vitis vinifera. Culoarea specifica bauturii este data de cojile de struguri, care contin un pigment numit antocianina.

Insa dincolo de culoare si de gust, bautura contine numeroase substante importante pentru organism. Potasiulfluorul si fosforul sunt regasite in cantitati limitate in vinul rosu, la fel ca majoritatea vitaminelor B.

 

Resveratrolul, cel mai puternic antioxidant al vinului

In ultimii ani, vinul rosu a intrat in atentia cercetatorilor datorita proprietatilor sale antioxidante. Este adevarat ca vinul contine un anumit tip de antioxidanti, care poarta numele de polifenoli. Dintre acestia, o substanta numita resveratrol pare a fi unul din „ingredientele cheie” care fac consumul vinului rosu bun pentru sanatatea ta.

Printre posibilele efecte benefice ale resveratrolului se numara:

  • protejarea vaselor de sange
  • reducerea colesterolului rau
  • prevenirea formarii cheagurilor de sange
  • reducerea inflamatiilor

Nu doar vinul rosu contine resveratrol, ci si fructele de padure, pudra de cacao, alunele si, evident, strugurii. De asemenea, resveratrolul poate fi gasit si in suplimente alimentare.

Alte substante benefice

Urmatoarele substante continute de vinul rosu pot avea efecte pozitive asupra sanatatii tale:

  • flavonoidele - puternici antioxidanti
  • melatonina - ajuta la reglarea ceasului biologic
  • taninurile - antioxidanti, previn deteriorarea celulelor

Insasi alcoolul, consumat cu moderatie, poate imbunatati diverse functii ale apartului cardiovascular.

 

Beneficiile vinului rosu pentru organism

De unul singur, vinul rosu nu iti va imbunatati sanatatea in mod miraculos. Ca orice alta bautura alcoolica, el poate avea efecte nocive asupra organismului daca este consumat in mod excesiv. Pentru a te bucura cu adevarat de beneficiile vinului, este important sa adopti un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si miscare fizica regulata.

Efectul vinului rosu asupra creierului

 

Este un fapt stiut ca alcoolul poate avea efecte negative asupra creierului. Chiar daca nu omoara neuronii, substanta poate inhiba comunicarea dintre neuroni. In cazul vinului rosu, insa, exista si benficii.

Acestea provin de la resveratrolul pe care l-am adus deja in discutie. Cateva studii au descoperit unele proprietati neuroprotective ale acestei substante. Asta inseamna ca, baut in cantitati moderate, vinul rosu protejeaza creierul de boala Alzheimer.

De asemenea, un studiu realizat in 2013 in Spania arata ca cei care consuma vin rosu au un risc mai scazut de a dezvolta depresie.

Efectul vinului asupra circulatiei sangelui

Am aratat deja ce efecte benefice are resveratrolul asupra sistemului sanguin. Practic, consumul moderat de vin rosu imbunatateste functia endoteliala, ajutand vasele de sange sa se relaxeze. Vinul poate astfel ajuta la prevenirea unor boli cardiovasculare (precum ateroscleroza), dar si la diminuarea efectelor negative pe care fumatul le are asupra circulatiei.

Tot prin resveratrol, vinul rosu are si un rol important in scaderea nivelului de zahar din sange. Astfel, bautura poate avea un rol in prevenirea diabetului de tip 2. Daca suferi insa de aceasta boala, este important sa consulti medicul inainte de a introduce vinul in dieta.

Vinul rosu si cancerul

Un studiu realizat la Universitatea din Colorado sugereaza ca desi alcoolul deterioreaza celule si sporeste astfel sansa de aparitie a cancerului, resveratrolul omoara aceste celule afectate. Putem concluziona ca pentru a preveni dezvoltarea cancerului in organism, evitarea excesului de alcool este un element cheie.

Printre tipurile de cancer pe care resveratrolul le poate preveni se numara:

  • cancerul de prostata
  • cancerul pulmonar
  • cancerul la colon

De asemenea, vinul rosul este singurul tip de alcool care poate reduce nivelul de estrogen din corp, diminuand sansele de aparitie a cancerului la san.

Vinul rosu si pietrele la rinichi

Alcoolul este cunoscut pentru proprietatile sale diuretice, sporind formarea urinei si, astfel, ajutand la o mai buna functionare a aparatului renal. Consumate cu moderatie, bauturi precum vinul rosu, vinul alb si berea pot preveni aparitia pietrelor la rinichi. Acelasi efect il pot avea cafeaua si ceaiul.

Efectele vinului rosu asupra metabolismului

Datorita numarului mare de antioxidanti pe care ii contine, vinul rosu este recunoscut pentru proprietatile sale anti-imbatranire. Chiar si unele firme de cosmetice au inteles aceste proprietati si au lansat numeroase produse bazate pe aceasta licoare.

O alta substanta a vinului rosu care ajuta la echilibrarea metabolismului este melatonina; aceasta ajuta la reglarea ceasului biologic, imbunatatind calitatea somnului.

 

Cum sa bei vin rosu in mod responsabil

A devenit deja destul de clar ca doar prin consumul moderat te vei putea bucura de efectele pozitive pe care vinul rosu le are asupra sanatatii tale. Insa ce inseamna mai exact aceasta moderatie? Care este limita peste care, daca treci, se poate considera consum excesiv?

Cat vin poti sa consumi zilnic?

Studiile nu pot se pot hotari la o cantitate exacta, insa un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pentru barbati pot fi considerate consum moderat. Diferenta poate parea „discriminatorie”, insa exista deoarece barbatii au o greutate mai mare, iar enzimele din organismul lor pot metaboliza mai bine alcoolul. Dupa varsta de 65 de ani, si consumul de vin al barbatilor trebuie redus la un pahar pe zi.

Dar cat de mare poate fi paharul? De obicei, cantitatea citata de studii este intre 125 si 150 de mililitri. Putem trage concluzia ca bautul a mai mult de 300 ml de vin rosu pe zi se incadreaza deja in categoria consumului excesiv.

Vinul si greutatea

Vinul contine 63 de calorii la 100 ml. Toate tipurile de alcool ingrasa, iar vinul nu face exceptie de la aceasta regula. Insa, desi nu te va face sa slabesti, vinul rosu poate preveni aparitia obezitatii

In special vinul cu o cantitate mica de alcool (10-11,5%) are un efect pozitiv asupra bacteriilor din intestine, fapt ce faciliteaza digestia. De aceea, este recomandat sa servesti vinul la o cina, pentru a te putea bucura de efectele sale pozitive, dar si pentru a-i simti mai bine gustul.
 

Servirea vinului rosu

Fiind o bautura atat de veche si de nobila, este firesc ca oamenii, in timp, sa fi descoperit si pastrat niste reguli de servire a vinului. Nu ne obliga nimeni sa le respectam cu sfintenie, insa ele sunt create pentru a te ajuta sa intelegi, dar si sa savurezi cat mai bine aroma bauturii.

Temperatura ideala

Poate ca ai mai auzit pana acum de faptul ca vinul rosu se serveste la temperatura camerei. Acest lucru ar putea fi adevarat, daca ar fi vorba de o camera foarte friguroasa. Chiar daca vinul rosu nu trebuie racit la fel de mult ca cel alb, temperatura optima de servire de situeaza intre 13 si 18o C

Cu cat vinul este mai corpolent, cu atat temperatura de servire creste. Insa cel mai bun ghid pentru a afla temperatura de servire este chiar eticheta vinului pe care doresti sa il bei. 

 

In ce pahar se serveste vinul rosu?

Vinul rosu se serveste in pahare cu picior inalt, cu pantec mare. Desi capacitatea unui astfel de pahar poate fi de 500 de ml, el nu se va umple decat in partea de jos, pana in zona in care diametrul cupei este mai mare.

Desi deschiderea cupei va fi mai mica decat diametrul ei, este important ca aceasta deschizatura sa fie larga. Designul este astfel gandit incat vinul sa aiba cat mai mult contact cu oxigenul, element care ii potenteaza aroma.

Exceptie de la regula o fac vinurile dulci. Indiferent de culoare, acestea se servesc in pahare cu cupe mici, de cel mult 250 ml, care te vor obliga sa iei guri mai mici, dozate. Acestea pot fi folosite si pentru servirea vinului rose.

 

 

 

Cu ce feluri de mancare se potriveste vinul rosu?

In privinta carnurilor, alegerea nu este una grea. Atat timp cat carnea este rosie, vinul care acompaniaza cina va fi si el de aceeasi culoare. Astfel, principalele carnuri servite cu vin rosu sunt:

  • porcul
  • vita
  • mielul si berbecul
  • vanatul 

Anumite preparate din carne de pasare, precum rata sau curcan pot fi servite si ele cu vin rosu. Aceasta bautura mai merge bine alaturi de tocanita, gulasuri, paste cu sos rosu, lasagna sau chiar pizza, insa trebuie sa eviti sa combini vinurile robuste cu preparate foarte picante.

 

In privinta branzeturilor, cele tari si mature sunt cele mai potrivite pentru a fi servite alaturi de vinul rosu:

  • cheddar
  • emmental
  • parmezan
  • gruyere
  • gouda

Insa chiar si anumite tipuri de branza albastra sau brie pot fi servite cu vin rosu. 

 

Tipuri de vin rosu

Unele soiuri sunt renumite in toata lumea, in timp ce altele sunt cunoscute doar in regiunile lor. Ne-ar lua foarte mult timp sa enumeram toate tipurile de vin din lumea aceasta, chiar si daca ne-am referi doar la cele rosii. Inainte de a deveni un cunoscator, e bine sa afli intai cate ceva despre cele mai populare soiuri.

Cabernet Sauvignon

Originar din Franta, din regiunile de langa Bordeaux, Cabernet Sauvignon este considerat a fi cel mai popular vin rosu din lume. Acest soi de struguri este plantat in multe zone, mai putin in cele foarte reci; pe langa Franta, Cabernet Sauvignon este foarte popular in Australia, Chile si California.

Vinul din acest soi este corpolent, aspru, avand un continut ridicat de tanini. Poate avea note de cirese amare, ardei verde, condimente, dar si vanilie (in cazul in care este tinut in butoaie de stejar). Daca este invechit, gustul sau pierde din asprime.

Pinot Noir

Acest soi este considerat unul nobil, datorita cerintelor climatice specifice. Strugurii au nevoie de zile calde si seri racoroase pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Ei cresc mai ales in regiunea Burgundia a Frantei, dar si in Australia, Noua Zeelanda, California sau Oregon.

Pinot Noir are un continut scazut de tanini si de polifenoli. El este mai degraba un vin moale, avand arome de cirese, capsuni si prune, dar si note de frunze de ceai. Tocmai aceasta prospetime il diferentiaza de alte vinuri rosii, el putand fi servit si alaturi de carne de pasare sau de somon.

Merlot

Daca vrei sa descoperi tainele vinului rosu, Merlot poate fi vinul cu care sa incepi. Este al patrulea cel mai cultivat soi de struguri din lume si poate fi gasit in Italia, Franta, Chile, Australia, dar si in Romania.

Un Merlot nu este la fel de moale ca un Pinot Noir, insa nici la fel de aspru precum Cabernet Sauvignon. Este considerat un vin rosu usor, avand un nivel moderat de tanini si arome de cirese negre, prune si mure. 

Syrah

Cunoscut si sub numele de Shiraz (pentru a face trimitere la legedarul vin produs in acel oras din Persia), Syrah este un soi care se cultiva azi in special in Australia, Africa de Sud, California si in Valea Ronului din Franta.

Vinul rezultat este corpolent, catifelat si inchis la culoare. Aromele sunt de fructe precum coacazele si prunele, iar notele sunt de piper negru si de fum.

Feteasca neagra

Cunoscut in engleza ca Black Maiden, acesta este cel mai popular vin autohton. Strugurii sunt cultivati in special in Moldova si in Muntenia, dar pot fi gasiti si in Banat, Oltenia sau in nordul Dobrogei. Din ei se poate obtine vin sec, demisec sau dulce.

Feteasca neagra are o culoare inchisa, cu nuante rubinii. Gustul sau este complex, moale si in acelasi timp robust, cu arome de stafide negre si prune.

 

Cele mai scumpe vinuri rosii din lume

Daca esti curios sa afli cat de valoroase pot fi de fapt vinurile, iti vom da doar cateva exemple dintr-o lista intocmita de financesonline.com. Tine minte ca nu doar varsta face un vin scump, ci si conditiile in care cresc strugurii si butoaiele de stejar in care este tinut.

  • Cheval Blanc 1947 St-Emilion - Jumatate Merlot, jumatate Cabernet Franc, acesta este considerat cel mai bun vin al producatorilor francezi Cheval Blanc. Pretul unei sticle poate trece de 135.000 de dolari.
  • Penfolds Grange Hermitage 1951 - Acesta este cel mai scump vin australian, o sticla fiind vanduta cu mai mult de 38.000 de dolari.
  • Chateau Lafite 1787 - Acest vin vechi vin de sute de ani pare sa fi facut parte din colectia personala a presedintelui american Thomas Jeferson. Pretul sau sare de de 156.000 de dolari.
  • Screaming Eagle Cabernet 1992 - Cel mai scump vin din lume este si surprinzator de tanar. Acest Cabernet provine din Nappa Valley, cea mai renumita zona viticola a Californiei. Pretul unei sticle este de 500.000 de dolari, insa tine cont si de faptul ca aceasta are 6 litri.

Aceste vinuri nu se gasesc pe piata si sunt greu de obtinut chiar si de catre cei mai avizi colectionari. Pentru un vin de top care poate fi gasit pe piata, ar trebui sa platesti intre in jur de 6.000 si 22.000 de dolari.

Desi colectionarea vinurilor este un hobby costisitor care se poate transforma in business, nu trebuie sa pierzi din vedere motivele pentru care iubesti aceasta bautura: gustul sau bogat si beneficiile pe care ti le aduce.