InspiratieIdei pentru tineAnanasul - beneficii si retete
Inspiratie

Ananasul - beneficii si retete

Ananasul este un fruct tropical mare, cu o coaja tepoasa, dura si cu interiorul dulce si zemos. Prima mentiune despre ananas ii apartine lui Cristofor Columb, care pomeneste despre acest fruct in jurnalul sau. Mentiunea dateaza din 1439. Numele i se trage de la traducerea descrierii facute de exploratori si de la forma fructului si a arbustului cu aspect de tufa („mar de pin - pine apple”). O alta traducere, dintr-un dialect din America de Sud, se referea la ananas ca fiind fructul excelent (tupi nanas), iar de aici pana la pineapple (ananas), facuta de un scriitor britanic, nu a mai fost decat un pas. Denumirea in limba romana vine din limba franceza.
  • Ananasul, fructul exotic care a cucerit lumea
  • Proprietatile si beneficiile ananasului
  • Valori nutritionale
  • Contraindicatii si riscuri
  • Cum se alege ananasul si cum se pastreaza
  • Cum se curata ananasul
  • Retete cu ananas
    • Prajitura cu ananas
    • Ceai de ananas
    • Frigarui de pui cu ananas
    • Pizza cu ananas

Ananasul, fructul exotic care a cucerit lumea

Timp de secole, ananasul a fost extrem de rar. Intre timp, a devenit unul dintre cele mai consumate fructe exotice, fiind accesibil oricui. Popularitatea vine atat din faptul ca este foarte bun la gust, cat si din multiplele beneficii pe care le are, precum si din versatilitatea sa, ca ingredient culinar. Azi, cele mai mari culturi de ananas sunt in tarile tropicale si subtropicale (Filipine, Indonezia, India, Costa Rica, Brazilia si China).

Ananasul, pe numele oficial Ananas comosus, este un fruct multiplu si face parte din familia Bromeliaceae. Creste intr-un arbust mic, cu flori individuale, care fuzioneaza pentru a forma fructul. Este sanatos sa consumi ananas, acesta avand multiple beneficii pentru sanatate. Este foarte bogat in minerale si vitamine si are anumite enzime specifice, care il fac extrem de util in dieta ca parte a unei alimentatii diversificate.

Se combina foarte bine cu afinele, merge alaturi de cereale si iaurt, se preteaza a fi adaugat in salate exotice, alaturi de carne de pui si frunze verzi, se combina foarte bine cu migdalele si carnea de vita (in locurile de origine ale ananasului este servit alaturi de friptura de vita) si este nelipsit din salatele de fructe. Nu in ultimul rand, se combina bine cu sunca si este ingredientul special din pizza, fiind si unul dintre fructele frecvent adaugate in prajituri si torturi.

Vezi AICI toata oferta noastra de ananas proaspat sau conservat

Proprietatile si beneficiile ananasului

Ananasul este foarte gustos, sarac in calorii si plin de nutrienti si antioxidanti. Nutrientii si compusii au beneficii dovedite in digestie, promoveaza imunitatea, amelioreaza simptomele in artrita, accelereaza recuperarea dupa interventii chirurgicale si stimuleaza regenerarea cutanata, fiind foarte util dupa efort fizic intens. Este foarte versatil si poate fi consumat intr-o varietate de moduri.

Ananasul este o sursa foarte buna de antioxidanti. Acestia au capacitatea de a reduce riscul proceselor oxidative din organism si, prin aceasta, scad probabilitatea aparitiei unor afectiuni cronice (cum ar fi bolile de inima si diabetul) sau de natura canceroasa. Specific antioxidantilor din ananas este ca au o actiune de durata, ceea ce-i face utili in mod special.

Fructul este renumit pentru continutul de bromelaina. Aceasta denumeste un grup de enzime cu rol digestiv, avand capacitatea de a descompune proteinele. Acest lucru este un suport pentru digestie si un ajutor real in bolile de pancreas. Ananasul mai contine compusi ce reduc procesele inflamatorii si stimuleaza sinteza de celule albe, iar prin aceasta, poate avea un efect benefic pentru imunitate. Unele studii arata ca poate calma durerile din artrita, pe termen scurt.

Enzimele din ananas sunt utile pentru sanatatea parului si a pielii, sustin vindecarea vanatailor si a durerilor postoperatorii, fiind un aliat pentru calmarea crampelor musculare dupa exercitii fizice intense (sportivi beau suc de ananas dupa efort fizic intens).

Valori nutritionale

Ananasul este foarte sarac in calorii, dar foarte bogat in nutrienti. Nu contine grasimi si nici sodiu, ceea ce il face foarte util in anumite diete.

In 100 de grame de fruct, sunt doar 57 de calorii si 0,71 g de proteine. Este bogat in carbohidrati (12,86 g), fiind o sursa foarte buna de fibre (1,4 grame). Contine calciu (14 mg), fier (0,26 mg), vitamina C (34,3 mg - 100 de grame de portocala are 53.2 mg) si vitamina A (71 IU).

Trebuie spus ca valorile nutritionale pot varia in functie de soiul ananasului, de calitatea acestuia si de gradul de coacere, dar diferentele sunt nesemnificative. O parte dintre nutrienti raman activi si in compotul de ananas.

Contraindicatii si riscuri

Ananasul este bine tolerat, riscul de alergie fiind relativ redus. Cu toate acestea, fructul consumat in stare cruda poate provoca mancarime la nivelul cavitatii bucale sau senzatii nepacute la nivelul limbii si buzelor. Responsabila pentru aceasta este bromelaina si capacitatea ei de a descompune proteinele, care pot interactiona cu mucoasele. Acesta este procesul datorita caruia sucul proaspat de ananas este folosit la aditivarea naturala a carnurilor si la conservarea acestora. Enzima este distrusa de sucurile gastrice in cea mai mare proportie, sau prin fierbere, atunci cand pregatesti compot.

Efectele bromelainei pot cauza iritatii la contactul ananasului cu pielea, dar situatia apare mai ales la persoanele cu piele foarte sensibila si relativ rar.

Cu toate acestea, un consum prea mare de ananas crud poate provoca dureri de stomac, varsaturi, diaree. In cazuri exceptionale, poate produce tulburari de respiratie, dar aceasta se intampla doar la persoanele care au alergie la polen sau latex.

Cum se alege ananasul si cum se pastreaza

Alegerea unui ananas perfect din magazine poate sa fie o provocare. Cateva trucuri simple iti vor fi de folos. Este importanta textura fructului, culoarea si mirosul, dar si greutatea acestuia:

  • alege ananasul care are frunze verzi, cu un aspect proaspat si suculent;
  • culoarea ideala trebuie sa fie galben-maronie, ceea ce poate indica faptul ca este copt; ananasul isi schimba treptat culoarea, din verde in galben, pe masura ce se coace, iar fructele inceteaza sa se coaca in momentul in care au fost culese; in functie de soi, culoarea exterioara poate varia;
  • textura este un detaliu important, iar ananasul copt are o coaja ferma, usor moale atunci cand este bine copt; un ananas dur nu este copt;
  • una dintre cele mai bune modalitati de a spune daca este copt este mirosul, care se simte cel mai bine la baza fructului, in partea opusa frunzelor; mirosul este discret, dar la un fruct copt se simte;
  • verificarea greutatii poate fi o strategie eficienta pentru a evalua maturitatea; cu cat este mai greu, raportat la dimensiunea sa, cu atat este mai copt; un ananas greu este suculent si foarte probabil mai dulce;
  • o modalitate simpla este sa tragi usor de frunzele de la baza, daca se desprind este un fruct copt.

Fructul intreg, cu tot cu frunze, poate fi pastrat mai multe zile, cel mai bine in loc intunecat si racoros, dar nu la frigider. Taiat, isi pastreaza gustul si aroma cateva zile, pastrat la rece, dar trebuie acoperit cu folie alimentara.

Cum se curata ananasul

Nimic nu este mai bun decat o bucata de ananas proaspat, dar pentru asta, trebuie curatat si taiat, iar operatiunea poate parea complicata. Nu este cazul, pentru ca procedura este simpla.

Foloseste un cutit bine ascutit, cu lama lata, si un tocator de lemn, pentru a taia ananasul. E mai comod. Spala-l bine inainte, eventual, chiar si cu un burete de bucatarie curat. Sterge-l cu servetele de hartie ca sa nu alunece. Taie capacul si baza (nu trebuie sa fie mai groase de un centimetru) si vei obtine un cilindru. Miezul suculent si galben este vizibil. Poti observa si cotorul ananasului, central, tare si dens, care nu este comestibil.

Pasul urmator este sa cureti fasie dupa fasie, pe laterala ananasului, nu foarte gros. Este mai bine sa revii, daca este nevoie, decat sa „musti” prea mult din miez. Ochiurile care raman in urma pot fi scoase cu varful unui cutit.

Ananasul decojit, in picioare, se taie in patru bucati, de sus pana jos. Scoate miezul dur (se detaseaza destul de usor, pentru ca miezul este delimitat de cotor). Taie bucatile obtinute in felii si apoi in sferturi. Gata!

Retete cu ananas

Ananasul este ingredientul special pe care il poti folosi pentru preparate gustoase si in combinatii inedite. Am adunat cateva dintre cele mai populare retete cu ananas proaspat sau din compot.

Compotul il poti face simplu, fierband ananasul in sirop pregatit dinainte (100 ml apa si 50 grame de zahar). Pune fructele cand siropul fierbe si lasa-l pe foc mic pentru 10 minute, dupa ce incepe sa fiarba din nou.

Prajitura cu ananas

Este un tort clasic cu ananas. Se serveste rasturnat simplu, cu frisca, insiropat sau nu. Este perfect pentru o masa in familie, dar se potriveste si pentru musafiri.

Ingrediente pentru topping:

  • 50 g unt moale;
  • 50 g zahar brun;
  • 7-8 inele de ananas din sirop, scurse (pastreaza siropul);
  • cirese glasate.

Ingrediente pentru blat:

  • 100 g unt moale;
  • 100 g zahar tos;
  • 100 g faina;
  • 1 lingurita praf de copt;
  • 1 lingurita extract de vanilie;
  • 2 oua;

Mod de preparare:

Incalzeste cuptorul la 160 de grade. Pentru topping, bate untul moale cu zaharul brun, pana devine cremos. Intinde crema pe fundul unei forme rotunde de tort de 20 cm, dar si pe laterale. Aranjeaza inelele de ananas deasupra, asaza ciresele in centrul inelelor. Lasa tava la rece.

Pentru blat, bate untul cu zaharul tos, adauga faina, praful de copt si vanilia, apoi pune pe rand ouale si amesteca bine dupa fiecare. Adauga, la final, doua-trei linguri de sirop de ananas (din conserva sau preparat in casa). Aluatul va avea o consistenta moale. Toarna aluatul peste feliile de ananas pregatite deja, niveleaza si coace 35-40 de minute. Se lasa sa stea 5 minute, apoi se rastoarna pe o farfurie.

Il poti insiropa cu restul de suc, dar nu foarte mult. Poti pune bucatele de ananas si in aluat, dar poti aseaza si doua straturi de inele fie direct in tava, fie dupa ce ai pus jumatate din aluat.

Ceai de ananas

Se poate face din coaja sau din miezul fructului.

Ceaiul din coji de ananas: aproximativ 1 litru de apa se fierbe impreuna cu cojile unui ananas (spalate bine inainte) pentru 10-15 minute. Ceaiul se bea cald sau rece, cu sau fara putina miere. Poti pune bucatele de ananas proaspat si cuburi de gheata.

Ceai de ananas din fruct: ai nevoie de jumatate de ananas curatat si taiat in cubulete si cateva frunze de menta. Pune-le intr-un litru de apa si lasa-le la fiert pentru 10 minute. Serveste ceaiul rece sau fierbinte, pastrand in el cubuletele de ananas.

Frigarui de pui cu ananas

Carnea de pui se combina excelent cu ananasul. In plus, acesta are calitatea de a se carameliza extrem de placut, astfel ca o combinatie intre cele doua ingrediente duce la un gust exceptional.

Ingrediente:

  • 450 g piept de pui, taiat in cubulete;
  • 300 g iaurt simplu;
  • 1 lingurita suc de lamaie;
  • 400 grame ananas din compot;
  • cateva linguri de sirop din compot;
  • sare, piper, coaja de lamaie.

Mod de preparare:

Fiind vorba despre frigarui, este util sa preparam o marinada. Aceasta se face amestecand iaurtul cu sucul de lamaie si cateva linguri de sirop de ananas, sare si piper. Pune bucatelele de pui in acest amestec si lasa-le la rece pentru doua ore. In betele de frigarui, infige o bucata de carne de pui, apoi o bucata de ananas, pana se termina ambele ingrediente. Pune frigaruile pe gratar timp de 10-15 minute, invartindu-le ocazional. Poti adauga si felii de ananas proaspat, care vor prinde o aroma cu totul speciala. Reteta se poate face si cu ananas proaspat.

Toate CONDIMENTELE de care poti avea nevoie sunt AICI

Pizza cu ananas

Nu exista un topping pentru pizza mai iubit si mai detestat, in egala masura, decat ananasul. Dar cine va incerca o pizza cu ananas se va indragosti iremediabil de aceasta combinatie spectaculoasa pentru papilele gustative. Este un amestec de dulce, acru si sarat, care creeaza dependenta. Se mai numeste si pizza hawaiana si se face cu ananas din conserva, in sirop, sau cu fruct proaspat.

Ingrediente:

  • o jumatate de ananas proaspat;
  • 300 g sunca de pui;
  • 2 linguri pasta de tomate, combinate cu ulei si busuioc;
  • 200 g cascaval;
  • 200 g mozzarella;
  • blat de pizza.

Mod de preparare:

Intinde aluatul de pizza in tava, unge-l cu amestecul de pasta de tomate, pune sunca, cascavalul, bucatile de ananas taiate marunt si mozzarela. Da pizza la cuptor, pentru 30 de minute.

AICI este toata oferta noastra de aluaturi proaspete si congelate

Ananasul merita toata atentia si trebuie inclus in categoria fructelor consumate periodic. Proaspat, este un imens beneficiu pentru sanatate si o bucurie pentru gust, iar in varianta compot, din conserva sau preparat in casa, este irezistibil si cu o textura speciala.

Sursa foto: Shutterstock.com