Inspiratie

Semintele de chia, un ingredient cu proprietati aparte. Cum le poti folosi in bucatarie

Semintele de chia au multiple beneficii pentru sanatate, dar sunt si ingrediente utile in bucatarie, putand fi incluse in preparate absolut delicioase. 

Care este originea semintelor de chia. Ce nu stiai despre aceste seminte. 

  • Proprietatile semintelor de chia 
  • Cum se consuma semintele de chia
  • 5 retete delicioase cu seminte de chia  

 

 
 

Originea semintelor de chia. De la mayasi si azteci la vremurile moderne

Chia, in denumirea stiintifica Salvia hispanica, provine din Mexic si Guatemala si este o planta inrudita cu menta romaneasca. Din ea se utilizeaza in mod special semintele, care au valori nutritionale deosebite. 

In limba mayasa, termenul „chia” se traduce prin „putere”, iar semintele plantei au fost incluse in alimentatia aztecilor si mayasilor inca din vremuri stravechi. Pe cat de veche este insa utilizarea semintelor de chia in America Centrala si de Sud, pe atat de noua este includerea lor in bucataria moderna.  

Semintele de chia pot fi albe sau negre, in cazul in care sunt maronii nu sunt inca ajunse la maturitate, sunt crude. 

De unde poti cumpara semintele de chia

Desi popularitatea lor a crescut enorm in ultimii ani, semintele de chia sunt inca alimente de nisa care nu se gasesc chiar in orice bucatarie. Daca iti doresti sa cumperi astfel de seminte, cu siguranta le vei gasi in plafaruri, magazine specializate in comercializarea alimentelor din sfera raw vegan, dar si in unele hipermarketuri si supermarketuri. 

Nu trebuie sa uitam, insa, ca indiferent de unde le-am cumpara, este indicat sa citim eticheta, pentru a afla daca ele provin din surse bio sau surse conventionale. 

 

Proprietatile semintelor de chia

 

Semintele de chia si-au castigat un renume de aliment sanatos, recomandat tuturor celor care sunt interesati de un stil de viata echilibrat si sanatos, dar si de cei care au o alimentatie vegetariana, vegana sau raw vegana. 

Desi dau consistenta alimentelor, semintele de chia au un continut relativ scazut de calorii - 488 de calorii la 100 de grame de seminte. 

Valori nutritionale

Un tabel al valorilor nutritonale ale semintelor de chia arata ca ele au un continut important de fibre, proteine, dar si de vitamine. In 100 de grame de seminte de chia regasim: 

  • Grasimi: 31 de grame (semintele de chia contin o cantitate importanta de acizi grasi Omega 3)
  • Carbohidrati. 42 de grame (dintre care fibre 34 de grame)
  • Proteine: 17 grame
  • Minerale: Sodiu (16 mg), Potasiu (407 mg), Calciu (631 mg), Magneziu (335 mg), Fier (7,7 mg), Fosfor (948 mg)
  • Vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B
  • Aminoacizi: triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina, alanina. 

Beneficiile semintelor de chia

In ultimii ani, semintele de chia au stat sub lupa nutritionistilor si au fost recomandate la scara larga ca un adevarat super-aliment. Totusi, merita mentionat faptul ca studiile efectuate asupra acestor seminte sunt inca putine si rezultatele nu au fost concludente. In acelasi timp, insa, analiza valorilor nutritionale poate fi suficienta pentru a contura cateva beneficii pentru sanatate. 

 

La o scurta trecere in revista, trebuie sa retinem ca semintele de chia:

 

Cum se consuma semintele de chia

 

Semintele de chia pot fi consumate crude, dar si preparate termic, sub mai multe forme:

  • Hidratate in apa sau lapte si consumate ca atare in salate
  • Macinate si consumate in smoothie-uri
  • Sub forma de pudra si adaugate in diverse preparate
  • Sub forma de faina si utilizate la gatitul deserturilor 

Care este doza zilnica recomandata de seminte de chia

Sanatoase si satioase, semintele de chia par a putea fi consumate fara niciun fel de restrictie. Totusi, avand in vedere valorile lor nutritionale si celelalte nevoi ale organismului nostru, precum si celelalte surse din care putem procura zilnic anumiti nutrienti, este suficient sa consumam doua linguri de seminte de chia pe zi. 

 

Ce contraindicatii au semintele de chia

 

Cand vorbim despre contraindicatii, cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont este cantitatea. In doza prea mare, chiar si cele mai sanatoase substante pot deveni nocive. Semintele de chia au putine contraindicatii, 1-2 linguri pot fi consumate zilnic fara probleme, insa este de preferat sa ocoleasca aceste seminte:

  • Persoanele care sufera de hipotensiune (tensiune arteriala mica)
  • Femeile gravide sau care alapteaza 
  • Cei care au probleme de digestie si deja consuma multe fibre intr-o zi

 

5 retete delicioase cu seminte de chia

 

Pare greu sa integrezi niste seminte in alimentatie si cu atat mai greu sa gatesti preparate gustoase cu ele, dar semintele de chia sunt mult mai versatile decat ai crede. Cu ele poti gati gustari rapide, dar si deserturi savuroase, care sa inlocuiasca dulciurile procesate. Ti-am pregatit sapte retete in care poti integra semintele de chia 

 

Budinca din seminte de chia

 

Ingrediente:

  • 6 linguri de seminte de chia
  • 2 cani de lapte de cocos, migdale sau caju
  • 1 pastaie de vanilie 
  • 1 lingura de sirop de artar
  • Afine, capsuni, merisoare sau orice alte fructe de padure care iti plac

Mod de preparare:

Amesteca intr-un bol semintele de chia cu laptele, siropul de artar si continutul unei pastai de vanilie. Acopera bolul si lasa-l la frigider pentru cateva ore. Spala fructele si feliaza-le (daca e nevoie si in cazul in care folosesti capsuni mai mari) si foloseste-le ca topping cand mananci budinca. Asta-i tot! 

Budinca de chia poate fi preparata seara si consumata la micul dejun. Usor, rapid si plin de nutrienti!

Biscuiti cu seminte de chia

 

Ingrediente:

  • 1 lingura de seminte de chia
  • 3 linguri de apa calda
  • 1 cana de faina de migdale 
  • 2 linguri de sirop de artar
  • 3 linguri de ulei de cocos topit
  • Sucul de la o lamaie
  • Un praf de sare si un praf de bicarbonat de sodiu

 

Mod de preparare:

Incepe prin a seta cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava intinzand pe ea hartia de copt. Amesteca intr-un bol semintele de chia si apa si apoi lasa semintele sa absoarba apa timp de 10-15 minute. Dupa cele 10 minute adauga siropul de artar, uleiul de cocos si sucul de lamaie si amesteca. 

Intr-un bol mai mare amesteca faina de migdale, bicarbonatul de sodiu si sarea. Peste ingredientele uscate adauga amestecul de chia cu sirop de artar, ulei de cocos si suc de lamaie. In cazul in care compozitia ti se pare prea lichida, poti sa mai adaugi faina de migdale pana vei obtine un aluat putin lipicios. 

Modeleaza biscuitii din aluat, asaza-i in tava si coace-i timp de 15 minute. Dupa ce s-au copt, scoate-i, muta-i pe un platou si lasa-i la racit inainte sa-i mananci. 

Baton proteic cu seminte de chia

 

Ingrediente:

  • 1 ceasca de quinoa 
  • 1 ceasca de seminte de chia
  • 1 lingurita de seminte de in
  • 1 cana de fulgi de ovaz
  • 1 ceasca de migdale zdrobite
  • 1 ceasca de unt de migdale 
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingura de sirop de orez
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de cardamon

 Mod de preparare:

Incepe prin a incalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare amesteca semintele de chia, quinoa, fulgii de ovaz, semintele de in, scortisoara, sarea, cardamonul si migdalele. 

Separat, intr-un bol mai mic si care poate fi pus la cuptorul cu microunde, amesteca untul de migdale cu siropul din orez si mierea si pune amestecul in cuptorul cu microunde pentru 1 minut. 

Amesteca cele doua compozitii cu o spatula, astfel incat ingredientele sa se combine cat mai bine. Pune compozitia rezultata pe o tava pe care ai asezat inainte hartie de copt si intinde-o astfel incat sa ai o grosime de 3-5 cm. Coace compozitia timp de 15 minute. 

Dupa ce scoti din cuptor tava, lasa compozitia la racit timp de 10 minute si apoi portioneaza-o in batoane, dupa care lasa-le sa se raceasca in totalitate. Aceste batoane pot fi pastrate la frigider pentru o saptamana. 

Clatite americane cu seminte de chia

Ingrediente:

  • 1 ceasca de faina integrala de grau
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 2 oua
  • 2 linguri de miere
  • 2 linguri de iaurt
  • 1 ceasca de lapte de migdale 
  • 2 linguri de seminte de chia

Mod de preparare:

Amesteca faina, bicarbonatul si sarea intr-un bol. Adauga ouale, mierea, iaurtul si laptele de migdale si amesteca bine cu un tel. Gateste clatitele pe rand, pe o parte si pe cealalta, punand intr-o tigaie cate o jumatate de polonic din aceasta compozitie. Poti manca aceste clatite cu fructe de padure, iaurt amestecat cu gem de fructe sau orice alt topping iti doresti. 

Briose cu seminte de chia

 

Ingrediente:

  • 2 lamai - coaja lor rasa si sucul lor
  • 1 ceasca de zahar
  • 1 cana si jumatate de faina de grau
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 oua
  • 3 linguri de ulei
  • 1 ceasca de iaurt grecesc 
  • 1 lingura de lapte
  • 4 linguri de seminte de chia
  • 1 lingura de seminte de mac
  • 2 linguri de miere 

 

Mod de preparare:

Incalzim cuptorul la 190 de grade Celsius. Amestecam coaja de lamaie rasa cu zaharul apoi adaugam faina, bicarbonatul si sarea si amestecam cu un tel pentru ca ingredientele sa se incorporeze bine. 

Separat, amestecam intr-un bol sucul de lamaie, vanilia, ouale, uleiul, iaurtul, laptele, semintele de chia si de mac si mierea. Amestecam bine ingredientele uscate in compozitia lichida. 

Intr-o tava de briose in care am asezat hartiutele pentru briose turnam compozitia si apoi le coacem timp de 12-15 minute. Poti sa le adaugi si o crema de ciocolata acestor briose, pentru a le imbogati savoarea.  

 

Dupa cum vezi, semintele de chia merita un loc in bucataria ta si pot fi un ingredient in mai multe tipuri de preparate. Au contraindicatii putine, beneficii multiple si reprezinta un aliat de nadejde cand vine vorba despre o dieta sanatoasa.