InspiratieIdei pentru tineRetete vegetariene pentru pranz
Inspiratie

Retete vegetariene pentru pranz

Uneori, prepararea meniului zilnic ne da batai de cap. Nu intotdeauna avem idei de retete si nici suficient de mult timp pentru a gati lucruri sofisticate. De aceea, impartasim cateva sugestii care merita aplicate mai ales pentru masa de pranz. Sunt retete care, pe cat de usor se gatesc, pe atat de gustoase sunt.

Humus

Un preparat libanez extrem de cunoscut, care a patruns din lumea araba pe intreg mapamondul. A cucerit inimile multor pofticiosi, asa ca merita trecut pe lista preparatelor cheie din cartea de bucate. Iata de ce ingrediente ai nevoie si care sunt pasii pentru preparare.
Ingrediente necesare:
  • 250 g naut uscat si lasat la inmuiat 8-12 ore;
  • 3 linguri pasta de tahini;
  • 5 linguri de ulei;
  • zeama de la o lamaie;
  • 3 catei de usturoi;
  • 1 lingurita sare;
  • ¼ lingurita de bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare:

In primul rand, daca alegi sa prepari humusul cu naut uscat, trebuie sa il lasi la inmuiat in apa calduta, 8-12 ore. Eventual, il poti pune seara, iar a doua zi, poti prepara pasta. Daca nu vrei sa il gatesti pe loc, poti folosi doua conserve de 300-400 ml de naut deja fiert.

Vezi oferta noastra de NAUT IN SUC PROPRIU BIO 370 ml

Dupa ce nautul a stat la inmuiat, pune-l la fiert timp de 45 de minute, la foc mediu. Pentru a fierbe corect, poti adauga un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu. Cand este gata, scurge nautul cu ajutorul unei palete. Nu arunca zeama de la el, deoarece vei avea nevoie de ea in continuare. Pune nautul intr-un bol incapator, adauga peste el pasta de tahini (pasta de susan care se gaseste in diferite sortimente si in magazinele noastre).

Vezi oferta noastra de PASTA DE TAHINI

Peste naut si tahini adauga uleiul, usturoiul, sarea, zeama de lamaie si, cu ajutorul unui blender, mixeaza toate ingredientele pana cand obtii o pasta consistenta. Pentru a deveni putin mai moale, poti adauga din zeama in care a fiert nautul. Adauga si amesteca pana cand obtii consistenta dorita. Daca este nevoie, mai poti pune sare sau pasta de tahini. Astfel, ai obtinut un humus delicios. Il poti savura cu paine prajita, lipie si cu o salata simpla de rosii cu patrunjel.
 

Supa crema de mazare

Atragatoare atat prin aspect, culoare, cat si prin gustul aromat si dulce, suma crema de mazare poate fi preparatul cheie pentru un pranz delicios. Iata de ce ingrediente ai nevoie si care sunt pasii pentru preparare.
Ingrediente necesare:
  • 450 g mazare;
  • 4 cartofi medii;
  • 1 ceapa medie;
  • 2 catei de usturoi;
  • ¼ legatura patrunjel;
  • sare, piper.
Mod de preparare:

Pentru inceput, curata si taie in sferturi ceapa si cartofii, apoi pune-i la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca, adauga usturoiul si lasa ingredientele pe foc pana cand acestea devin moi si pot fi strapunse usor cu o furculita. Spre final, fierbe mazarea 5-7 minute sau pana ce se inmoaie putin. Cand legumele s-au fiert, scoate-le din cratita cu ajutorul unei site. Nu arunca zeama, pentru ca o vei putea folosi in continuare. Legumele pune-le intr-un bol incapator, adauga peste ele patrunjelul proaspat, sarea si, cu ajutorul unui blender, mixeaza-le bine pana cand obtii o pasta. In functie de preferinte, o poti aduce la consistenta dorita, adaugand zeama de la legumele deja fierte. Supa de mazare este gata si o poti servi cu cateva crutoane, parmezan ras si cateva frunze de menta.

Vezi toate ofertele noastre de LEGUME PROASPETE

Salata cu quinoa si sparanghel

Daca te-ai saturat de retetele clasice de salata, poti incerca o varianta mai putin cunoscuta. Consistenta, hranitoare si bogata in vitamine, salata cu quinoa si sparanghel te poate scoate din rutina si iti poate aduce un plus de culoare in farfurie.
Ingrediente necesare:
  • 5 tulpini de sparanghel;
  • ¼ cana quinoa;
  • 1 avocado;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 5-10 frunze de baby-spanac;
  • optional: ½ ceapa rosie si 2 catei de usturoi pisati marunt;
  • 1 lingurita muguri de pin;
  • 2-3 linguri ulei de masline;
  • sare si zeama de lamaie dupa gust.
In primul rand, pune quinoa la fiert in apa rece. De regula, este gata la 15 minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca.

Vezi oferta noastra de QUINOA

Cand quinoa s-a fiert, strecoar-o bine si clateste-o cu apa rece. Separat, pregateste sparanghelul. Asezoneaza-l cu sare, piper si ulei, apoi, intr-o tigaie de fonta deja incinsa, rumeneste sparanghelul  timp de 10 minute, avand grija sa il prepari pe toate partile. Taie, apoi, toate ingredientele marunt (mai putin spanacul), ca pentru salata, iar usturoiul piseaza-l bine. Adauga toate ingredientele intr-un bol, pune sare, ulei, zeama de lamaie dupa gust, iar salata ta este gata si o poti servi cu cateva bucati de branza feta.

Indiferent daca lucrezi sau nu de acasa, masa de pranz nu trebuie sarita. Chiar si atunci cand avem putin timp pentru gatit, exista, totusi, retete care se prepara rapid, usor si care merita incercate.

Sursa foto: Shutterstock