InspiratieIdei pentru tineRetete salata de fructe
Inspiratie

Retete salata de fructe

Salata de fructe este un desert usor prin excelenta, ideal pentru a incheia o masa cu un desert, fara sa iti fie teama ca te vei ingrasa. Poate parea un preparat simplu, pentru ca tot ce ai de facut este sa tai niste fructe si sa le amesteci. Totusi, este necesar sa faci alegeri corecte din punctul de vedere al ingredientelor si sa folosesti metodele potrivite pentru a obtine o salata de fructe usoara si sanatoasa. Iata, mai jos, cateva sfaturi pentru prepararea salatelor de fructe si cateva retete delicioase.

  • Retete salata de fructe

    • Salata de fructe simpla

    • Salata de fructe cu frisca

    • Salata de fructe fara frisca

    • Salata de fructe cu alcool

    • Salata de fructe cu pepene rosu

    • Salata de fructe cu iaurt si vanilie

    • Salata de fructe cu coniac

    • Salata de fructe pentru copii

    • Salata de portocale condimentata

    • Salata de fructe Waldorf 

  • Sfaturi pentru prepararea salatei de fructe

Retete salata de fructe

Salatele de fructe au multe avantaje: sunt proaspete, sanatoase, gustoase si, cel mai important, poti sa alegi aromele. Cu toate acestea, daca ai nevoie de un mic impuls in ceea ce priveste inspiratia, poti sa alegi una dintre retetele de mai jos.

Salata de fructe simpla

Cu siguranta vei gasi in piata fructele necesare prepararii salatei de mai jos. Serveste la desert, dupa o masa mai copioasa.

Ingrediente:

  • 1 mar mare

  • 1 banana

  • 1 portocala mare

  • 1 grepfrut

  • 2 kiwi

  • 200 g struguri negri

  • sucul de la o lamaie

  • 50 g zahar pudra

Mod de preparare: spala strugurii, curata marul si scoate casuta cu samburi. Curata banana, portocala, grepfrutul si fructele kiwi. Taie toate ingredientele in bucati mici. Pune fructele intr-un castron, adauga zaharul si sucul de lamaie, pentru a impiedica innegrirea lor. Amesteca si pastreaza salata de fructe la frigider, pana cand doresti sa o servesti.

Salata de fructe cu frisca

Frisca proaspat preparata ofera un plus de dulceata acestei salate de fructe simple.

Ingrediente:

  • 1 cutie de capsuni

  • 1 pepene galben

  • 3 caise

  • 2 piersici (pot fi si din compot)

  • 1 banana

  • 1 plic de zahar vanilat

  • 2 linguri de zahar

  • sucul de la o jumatate de lamaie

  • 200 ml smantana lichida grasa (30%)

  • 2 linguri de suc de lamaie

  • 50 g zahar pudra

Mod de preparare: spala fructele, decojeste-le si curata-le de seminte, in functie de soi. Taie-le in bucati, pune-le intr-un castron cu zaharul si zeama de lamaie si tine-le la rece. In momentul servirii, bate frisca impreuna cu zaharul pudra, apoi adauga sucul de lamaie. Serveste salata de fructe ornata cu o lingura buna de frisca.

Salata de fructe fara frisca

Salata de mai jos poate fi decorata si cu un mot de frisca, dar cel mai bine este sa fie servita simpla si rece, de la frigider.

Ingrediente:

  • 50 g capsuni

  • 100 g coacaze rosii

  • 100 g agrise

  • 100 g coacaze negre

  • 150 g zmeura

  • 100 g mure

  • 1 lamaie

  • 350 g zahar

  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare: pregateste un sirop din zahar, 750 ml apa si 2-3 bucati de coaja de lamaie. Adu siropul la punctul de fierbere si lasa pe foc 2 minute. Toarna-l intr-un castron, apoi adauga sucul de lamaie. Lasa la racit. Spala fructele, apoi scurge-le bine. Taie capsunile mari in jumatate si amesteca-le cu celelalte fructe. Imparte totul in cupe individuale si adauga sirop. Da la frigider, cel putin o ora.

Salata de fructe cu alcool

Reteta de mai jos este recomandata exclusiv adultilor, pentru ca este usor alcoolizata, putand fi un desert potrivit pentru o masa de sarbatoare. Romul, intr-o cantitate mica, poate spori aroma fructelor.

Ingrediente:

  • 1 ananas

  • 100 g cirese

  • 100 g de prune

  • 2 mere

  • 2 pere

  • 4 kiwi

  • 4 banane

  • 4 piersici

  • 1 litru de apa

  • 150 g zahar

  • 1 ceasca mare de rom

Mod de preparare: incepe prin a fierbe apa cu zaharul, timp de 5 minute, pentru sirop. Taie fructele (curatate si spalate in prealabil) in bucati si pune-le intr-un castron mare. In siropul rece, adauga romul, apoi toarna lichidul peste fructe. Lasa salata de fructe sa stea aproximativ trei ore in frigider, apoi serveste.

Salata de fructe cu pepene rosu

Dupa o masa bogata, nimic nu se compara cu un desert usor, pentru a incheia seara cu stil.

Ingrediente:

  • 1 ananas

  • ½ pepene rosu

  • 2 piersici

  • 1 pepene galben

  • 200 g struguri negri

  • 2 kiwi

  • 1 banana

  • 2 portocale

  • 2 mere

  • 2 plicuri de zahar vanilat

  • 100 g zahar brun

  • sucul de la o lamaie

  • sucul de la 2 portocale

Mod de preparare: scoate miezul pepenelui rosu cu o lingurita, pentru a forma bilute. Ai grija sa nu gauresti coaja. Spala, curata si taie restul fructelor in bucati. Stropeste fructele cu suc de lamaie. Amesteca toate fructele intr-un bol, adauga zaharul brun si vanilat si sucul de portocale. Pune salata in coaja de pepene si lasa o ora la frigider.

Salata de fructe cu iaurt si vanilie

Salata de mai jos este o versiune mai usoara decat cea cu frisca. O poti servi la micul dejun sau la desert.

Ingrediente:

  • 2 pere coapte

  • 2 kiwi

  • 200 g struguri albi

  • 2 portocale

  • 1 banana

  • 2 linguri suc de lamaie

  • 2 linguri de miere

  • 300 g iaurt simplu

  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare: stoarce zeama de la o portocala. Spala restul fructelor, curata-le si taie-le bucati. Combina sucul de portocale, sucul de lamaie si 1 lingura de miere, iar lichidul toarna-l peste salata. Amesteca iaurtul cu 1 lingura de miere si semintele de vanilie. Imparte salata de fructe pe farfurii individuale si acopera cu iaurtul cu vanilie.

Salata de fructe cu coniac

Un alt desert bogat in culori, perfect pentru o masa de sarbatoare. Atentie: este recomandata doar adultilor. Poti prepara salata si fara coniac.

Ingrediente:

  • 1 pepene galben mic

  • 250 g mure

  • 4 felii de ananas in sirop

  • 1 nectarina

  • 1 kiwi

  • 50 g afine

  • 50 g zmeura

  • 100 g zahar

  • 4 linguri de coniac

  • 200 ml apa

Mod de preparare: taie pepenele in jumatate si scoate miezul cu o lingurita. Spala restul fructelor, taie-le bucati. Prepara un sirop din apa, zahar si 2 linguri de coniac, fierbandu-l timp de 2 minute. Lasa sa se raceasca si toarna jumatate din acest sirop peste mure si struguri. Pe cealalta jumatate toarn-o peste pepenele galben. Lasa cele doua boluri cu fructe in frigider, timp de o ora. Scoate fructele si amesteca-le intr-un castron mare, impreuna cu strugurii si ananasul. Lasa salata din nou in frigider, timp de doua ore. Cand esti gata sa o servesti, adauga doua linguri de coniac, apoi imparte salata in boluri individuale.

Salata de fructe pentru copii

Salata de fructe proaspata este plina de vitamine si dulce, deci perfecta pentru cei mici. Poate fi pregatita in cel mai scurt timp si poti sa-l cooptezi si pe cel mic in echipa de bucatari.

Ingrediente:

Mod de preparare: spala si taie toate fructele in bucati. Stoarce lamaia si portocala, pentru a obtine suc. Taie pastaia de vanilie in jumatate, pentru a scoate semintele. Intr-un castron, amesteca toate ingredientele, inclusiv vanilia, apoi adauga 1-2 linguri de zahar, in functie de cantitatea de fructe. Lasa sa stea 20 de minute la frigider, inainte de a o servi.

Salata de portocale condimentata

Poti prepara aceasta salata atat vara, cat si iarna. Este extrem de parfumata si se potriveste intr-un meniu oriental.

Ingrediente:

  • 3 linguri de apa cu flori de portocal

  • 1 portocala

  • 1 grepfrut

  • 3 pastai de cardamom

  • 1 baton de scortisoara

  • 5 linguri zahar pudra sau tos

  • 100 ml apa

  • frunze de busuioc

  • o mana de nuci

Mod de preparare: fierbe apa cu zaharul si cu apa din flori de portocal. Ia de pe foc si adauga cardamomul si scortisoara. Lasa siropul sa se raceasca. Curata portocala si tai-o in felii subtiri. Pune feliile pe un platou, stropeste-le cu sirop si serveste salata dupa ce a stat o ora la frigider.

Salata de fructe Waldorf

Un preparat tipic american, facut cu fructe, legume racoritoare si maioneza, aceasta salata poate fi servita ca antreu.

Ingrediente:

  • 1 mar verde

  • 1 mar rosu

  • 1 mar galben

  • 1 para

  • 3 tulpini de telina

  • ¾ cana afine uscate

  • ½ cana de nuci tocate

  • ¼ cana de nuci pecan tocate

  • 1 cana smantana

  • ¾ cana maioneza

  • 1 lingura zahar brun

  • 2 linguri suc de lamaie

Mod de preparare: intr-un castron mare, combina merele si para taiate cubulete, telina tocata si restul fructelor. Prepara sosul batand cu un tel smantana, maioneza, zaharul si sucul de lamaie. Toarna sosul peste amestecul de fructe si legume si amesteca. Da salata la frigider cel putin 15 minute, inainte de a servi.

Sfaturi pentru prepararea salatei de fructe

Un amestec dulce de fructe variate, proaspete si/sau din conserva, eventual, asezonate cu o frisca groasa - aceasta este salata de fructe, o gustare ale carei origini nu sunt foarte clare. Se crede ca preparatul a aparut pe la mijlocul anilor 1800. Exista mai multe tipuri de salate de fructe, inclusiv cu frisca, iaurt, maioneza (Waldorf), nuca de cocos si lapte condensat. In anii 1950, salatele de fructe s-au bazat foarte mult pe amestecurile din conserva, servite cu frisca, smantana indulcita si chiar marshmallows. Salatele de fructe contemporane au o mare varietate de fructe locale si din import si o gama la fel de mare de sosuri. Iata, mai jos, cateva sfaturi cu ajutorul carora vei reusi sa prepari salate de fructe aromate, cu care iti vei incanta invitatii:

  • Este indicat sa calculezi aproximativ 200 de grame de fructe de persoana.

  • Controleaza cantitatea de indulcitor - zahar, miere, sirop de agave sau suc de portocale - pentru ca vei adauga calorii inutile, si fursecurile, pe care le poti servi alaturi de salata de fructe.

  • Alege fructe coapte, de sezon, pentru ca acestea sunt bogate in mod natural in fructoza (zahar). Pe langa faptul ca nu au nevoie de zahar, fructele coapte sunt, de asemenea, suculente, cu niveluri optime de vitamine, minerale si antioxidanti. Este recomandat ca salata sa fie omogena, atat in ​​textura fructelor, cat si in culori.

  • Alege trei pana la patru fructe diferite, care se combina bine coloristic. Toamna, de exemplu, poti combina pere, struguri si nectarine, iarna, citrice, fructe exotice si banane, vara, fructe rosii si piersici.

  • Pregateste salata de fructe cu cateva ore inainte: lasa fructele sa se odihneasca; astfel, se va forma un suc, ceea ce va face gustul delicios.

  • Fructele precum merele, bananele si perele se oxideaza foarte repede, atunci cand sunt taiate, deci este indicat sa adaugi putin suc de lamaie in salata de fructe, pentru a nu se innegri.

  • Daca sezonul nu permite fructe suculente (toamna si iarna), poti adauga putin suc de portocale proaspat stors. De asemenea, poti folosi sucul din conservele de fructe, precum cele de caise, piersici, mango, litchi etc.

  • Adauga seminte de vanilie sau frunze de menta tocate, pentru un plus de aroma. Scortisoara, frunzele de busuioc, ghimbirul confiat si apa cu flori de portocal pot fi, de asemenea, folosite.

  • Serveste salata de fructe in boluri individuale ori cupe mari, pentru a pastra controlul asupra cantitatii de fructe consumate.

Salata de fructe este desertul ideal care poate completa o masa. Fiind prietenoasa cu silueta, dar plina de vitamine si savoare, aceasta se poate prepara din fructele preferate, intr-o mare varietate de combinatii, indiferent de sezon.

 

Sursa foto: Shutterstock