InspiratieIdei pentru tineIdei de retete fara gluten pentru un pranz delicios
Inspiratie

Idei de retete fara gluten pentru un pranz delicios

In ultima vreme, auzim din ce in ce mai des despre produsele fara gluten. Chiar daca sunt indicate din motive de sanatate, preparatele cu ingrediente care nu contin gluten sunt la fel de delicioase ca orice alt fel de mancare si, in plus, sunt foarte usor de facut.

Afla in cele ce urmeaza ce este intoleranta la gluten, ce alimente trebuie sa eviti, dar si ce produse poti folosi pentru a prepara retete fara gluten, delicioase si rapide.

Ce este intoleranta la gluten

In primul rand, intoleranta la gluten este asociata cu boala Celiaca, o afectiune autoimuna care este cauzata de o reactie anormala a sistemului imunitar la gluten. Atunci cand aceste persoane consuma gluten, organismul va declansa un raspuns imun, care va duce la deteriorarea si inflamarea intestinului subtire sau la aparitia deficientelor nutritionale.

Totusi, boala Celiaca reprezinta o forma severa a intolerantei la gluten, iar forma usoara este reprezentata de sensibilitatea non-celiaca la gluten. Simptomele sunt mai putin severe si se amelioreaza atunci cand glutenul este exclus din alimentatie.

In ambele cazuri este indicat, asadar, ca alimentatia sa includa produse fara gluten. Principalele alimente care trebuie eliminate sunt cele pe baza de grau, orz, secara, faina graham, faina de alac (din grau spelta) si bulgur. Produsele de patiserie, painea si berea contin gluten ca ingredient stabilizator.

Vezi AICI  toate ofertele noastre pentru ALIMENTE FARA GLUTEN

Retete fara gluten pe care sa le incerci

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten se pot bucura in continuare de numeroase alimente delicioase. Pentru prepararea acestor retete, ai la indemana diferite produse din comert care sunt etichetate ca fiind fara gluten, dar si alte alimente care nu contin gluten in mod natural. Fructele de mare, ouale, cerealele integrale (tapioca, orez brun, quinoa, ovaz), fructele oleaginoase (caju, fistic, migdale), avocado, iaurtul, spanacul si citricele sunt doar cateva exemple in acest sens.

Iata cateva retete fara gluten pe care le poti incerca:

Reteta paste fara gluten cu ciuperci


Ingrediente:
  • 340 g paste fara gluten
  • 4 linguri ulei de masline extra virgin
  • 130 g smantana de gatit
  • ½ ceapa
  • 230 g ciuperci
  • 130 g mazare
  • 60 g parmezan
  • sare si piper, dupa gust

Vezi aici PASTE FARA GLUTEN

Mod de preparare:

Incepe prin a pune apa la fiert intr-o oala incapatoare, cu un praf de sare. Intre timp, toaca marunt ceapa si feliaza ciupercile. Toarna uleiul de masline intr-o cratita si soteaza ceapa timp de cinci minute sau pana cand devine translucida. Adauga ciupercile si soteaza-le timp de cinci minute. Pune smantana de gatit si mazarea, condimenteaza cu sare si piper si lasa sosul sa fiarba la foc mic pentru cateva minute.

Cand apa incepe sa fiarba, introdu pastele si gateste-le conform indicatiilor de pe pachet. Odata ce pastele sunt gata, pune-le peste sos, amesteca bine si adauga parmezan.

Reteta chiftele din dovlecei


Ingrediente:
  • 2 dovlecei zucchini mari
  • 2 oua
  • 40 g faina de migdale
  • 95 g parmezan ras
  • 95 g mozzarella razuita
  • 1 lingurita praf de usturoi
  • 1 lingurita condimente italiene
  • ½ lingurita praf de ceapa
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare si piper, dupa gust

Vezi aici ▶️ FAINA DE MIGDALE ECO

Mod de preparare:

Incepe prin a da dovlecelul pe razatoare. Cand termini, stoarce-l bine pentru a scurge zeama. Adauga apoi faina de migdale, cele doua oua, parmezanul, mozzarella si restul de condimente. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie omogena.

Toarna uleiul intr-o tigaie si lasa-l sa se incinga. Modeleaza chiftelele, pune-le in tigaie si lasa-le sa se gateasca la foc mediu. Au nevoie de aproximativ doua sau patru minute pe fiecare parte. Le poti servi alaturi de un sos de iaurt cu usturoi si marar.

Reteta salata de quinoa cu halloumi

Ingrediente:
 
  • 200 g quinoa
  • 500 ml stoc de legume
  • 250 g branza halloumi
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin
  • 1 ceapa rosie medie
  • sucul de la o lamaie
  • 1 mana de patrunjel proaspat
  • sare

Vezi aici ▶️ QUINOA

Mod de preparare:

Toarna o lingura de ulei de masline intr-o tigaie, toaca ceapa marunt, apoi caleste-o pentru cateva minute. Adauga quinoa si gateste timp de trei minute. Pune stocul de legume si lasa totul sa fiarba la foc mic timp de 15 minute sau pana cand quinoa este moale. Adauga si jumatate din cantitatea de patrunjel tocat.

Separat, incinge gratarul si feliaza branza halloumi. Pune-o pe gratar, pana cand devine aurie si usor crocanta. Amesteca intr-un bol zeama de lamaie, impreuna cu doua linguri de ulei, restul de patrunjel tocat si sare. Combina quinoa cu dressing-ul de lamaie, pune feliile de halloumi si serveste.

Reteta baton de ovaz cu mure

Ingrediente:
 
  • 200 g faina fara gluten
  • 120 g ovaz
  • 200 g afine
  • 120 g orez brun
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita sare
  • 95 g ulei de cocos sau unt

Vezi aici ▶️ FAINA FARA GLUTEN PENTRU PATISERIE


Mod de preparare:

Intr-un bol incapator, combina ovazul, faina fara gluten, zaharul brun, scortisoara, praful de copt si sarea. Amesteca bine si adauga apoi untul sau uleiul de cocos, dupa preferinte. Continua sa amesteci pana cand obtii o compozitie omogena.

Pune hartie de copt intr-o tava, pe care o ungi cu putin ulei, apoi adauga jumatate din compozitia de ovaz si niveleaza folosind o spatula pentru prajituri. Pune afinele si restul compozitiei de ovaz si introdu tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade Celsius, timp de 35 de minute. Cand e gata, taie compozitia si serveste. Poti pastra batoanele cu ovaz la frigider.


Asadar, persoanele care sufera de intoleranta la gluten se pot bucura in continuare de numeroase retete delicioase, de la deserturi sanatoase si pana la preparate cu legume, pui sau fructe de mare.

Sursa foto: Shutterstock