InspiratieIdei pentru tineRetete delicioase de nuci umplute - cum prepari rapid un desert irezistibil pentru intreaga familie
Inspiratie

Retete delicioase de nuci umplute - cum prepari rapid un desert irezistibil pentru intreaga familie

Nucile umplute. Unul dintre acele deserturi speciale care te duce cu gandul la copilarie si pe care il poti prepara oricand, din ingrediente simple si fara sa petreci mult timp in bucatarie, ca sa-i rasfeti pe cei dragi cu aromele si texturile unice ale unor prajituri homemade autentice.

Cum exista o varietate de moduri de a le face, ti-am pregatit, in cele ce urmeaza, cateva dintre cele mai delicioase retete de nuci umplute, pe care sa le incerci atunci cand vrei sa dai un farmec aparte unei dupa-amiezi in familie sau unei mese impreuna cu prietenii.

  • Retete delicioase de nuci umplute - cum le prepari la tine acasa
    • Reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata
    • Reteta de nuci umplute cu crema de caramel
    • Reteta de nuci umplute cu crema de lamaie si migdale
    • Reteta de nuci umplute cu crema de fructe rosii
    • Reteta de nuci umplute cu crema de mango
    • Reteta de nuci umplute cu crema de fistic
    • Reteta de nuci umplute cu crema de cacao si nuca de cocos
    • Reteta de nuci umplute cu crema de vanilie
    • Reteta de nuci umplute cu crema de branza
  • Secretul gustului irezistibil al nucilor umplute - sfaturi utile in bucatarie

Retete delicioase de nuci umplute - cum le prepari la tine acasa

Cu crema de ciocolata, vanilie sau fructe de padure, cu nuci sau frisca, exista o mare varietate de fursecuri in forma de nuca, pe care le poti prepara chiar tu, dupa retete a caror vechime se pierde, uneori, in negura timpului. Chiar daca, la prima vedere, poate sa para un proces complicat, vei vedea, in continuare, ca nu iti trebuie decat putina atentie si sa tii cont de cateva sfaturi utile.

Reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata

Una dintre retetele clasice de nuci umplute este cea cu crema de ciocolata. Pentru aluat, poti alege untul sau untura, ca sa iasa mai fraged, iar umplutura poate fi simpla ori sa adaugi fistic, nuca, alune, dupa gust. Iata, mai jos, care sunt pasii pentru a obtine un desert delicios:

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 g unt;
  • 650 g faina;
  • 5 oua;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 150 g zahar pudra;
  • 100 g alune fara sare (optional).

Ingrediente pentru crema:

  • 250 g biscuiti;
  • 250 g nuca;
  • 350 ml lapte;
  • 150 g ciocolata topita;
  • 30 g cacao;
  • 80 g zahar pudra;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • esenta de rom.

Mod de preparare: mixeaza untul moale, taiat cubulete, cu zaharul pudra; adauga ouale, treptat, apoi sarea; amesteca praful de copt cu faina si pune cate o lingura in compozitie: mixeaza totul pana se intareste; framanta aluatul si fa din el bilute de 5 grame; pune-le in forma speciala pentru nuci, pe care ai preincalzit-o, coace-le pentru 2 minute; apoi, prepara crema: marunteste biscuitii, macina nuca, amesteca si adauga cacaua; pune zaharul pudra si ciocolata topita; incalzeste laptele si adauga cate putin in compozitie; aromatizeaza crema cu esenta de rom.

 

Nucile umplute pot fi consumate simple sau cu frisca, alaturi de cafea ori de un suc natural, cum este o limonada racoritoare.

Reteta de nuci umplute cu crema de caramel

Daca vrei sa te bucuri de savoarea unica a caramelului, atunci poti pregati nuci umplute cu o astfel de crema, care se prepara foarte usor. Reteta poate fi adaptata, in functie de preferintele tale si ale celor dragi, dar in principiu, iata ce ar trebui sa faci ca sa obtii un desert reusit:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina;
  • 400 g unt;
  • 10 linguri de apa;
  • 150 g zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat, cu aroma de caramel;
  • 2 oua;
  • 1 plic praf de copt.

Ingrediente pentru crema:

  • 800 g zahar;
  • 400 g unt;
  • 3 oua;
  • 150 g nuci macinate.

Mod de preparare: mixeaza untul cu zaharul, zaharul vanilat si pe cel cu aroma de caramel; adauga ouale, apa si praful de copt si amesteca bine; pune, treptat, faina; framanta coca, pana obtii un aluat moale si elastic; fa bilute si coace-le in forma speciala pentru nuci, 2 minute, pe fiecare parte, pana se auresc; prepara crema: freaca untul cu 2 pahare de zahar, adauga ouale si mixeaza totul; topeste restul zaharului, ia oala de pe foc, toarna peste zaharul topit compozitia de unt, zahar si oua; amesteca energic ca sa se omogenizeze; pune totul la fiert, pana se incheaga crema; adauga nucile macinate; lasa crema la racit si umple nucile.

Reteta de nuci umplute cu crema de lamaie si migdale

Lamaie, menta, vanilie si migdale, intr-o combinatie care va fi apreciata de toata familia. Nucile umplute cu crema de lamaie, pentru ca despre ele este vorba, se prepara usor, respectand urmatorii pasi:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina;
  • 200 g zahar;
  • 150 g unt;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 3 oua;
  • esenta de vanilie.

Ingrediente pentru crema:

  • 350 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • 150 g zahar pudra;
  • 1 pliculet de zahar vanilat;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 lamaie;
  • esenta de vanilie;
  • cateva frunze de menta proaspata;
  • migdale.

Mod de preparare: mixeaza ouale, zaharul, untul; adauga praful de copt peste faina si toarna-l treptat, in compozitia in care adaugi si esenta de vanilie; amesteca pana se intareste si apoi framanta, pana obtii un aluat elastic; formeaza bilute de aceeasi dimensiune si pune-le in presa de nuci, dupa ce ai incins-o in prealabil; coace-le cate 2 minute pe fiecare parte; ocupa-te, apoi, de crema: pune praful de copt peste zaharul pudra si cel vanilat, freaca 2 linguri din amestec cu untul, iar restul, cu laptele pe care il incalzesti la foc mediu; combina cele doua compozitii, pune esenta de vanilie si adauga zeama si coaja de la o lamaie; umple nucile, pune migdalele si frunzele de menta si lasa-le la frigider 24 de ore.

Daca vrei, intre jumatatile de nuca poti adauga un strat de inghetata de casa de ciocolata, de exemplu, sau sa pui cateva frunze de menta proaspata, dupa cum preferi.

Reteta de nuci umplute cu crema de fructe rosii

Zmeura, capsunele, coacazele, toate sunt fructe ideale pentru o crema irezistibila pe care o poti alege pentru prepararea nucilor umplute. Le poti folosi fie proaspete, fie de la congelator. Totodata, daca nu iti plac neaparat fructele rosii sau cele de padure, le poti inlocui cu fructele uscate, cum ar fi merisoarele sau stafidele.

Ingrediente pentru aluat:

  • 600 g faina;
  • 200 g zahar;
  • 200 g untura;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 3 oua;
  • esenta de vanilie si de rom.

Ingrediente pentru crema:

  • 400 ml lapte;
  • 250 g unt;
  • 200 g zahar pudra;
  • 1 plic praf de copt;
  • 150 g fructe rosii;
  • esenta de vanilie.

Mod de preparare: amesteca ouale, untura si adauga praful de copt si faina, treptat; pune esenta de vanilie si mixeaza pana se intareste un pic; framanta aluatul si formeaza bilute; coace-le in presa pentru nuci; prepara crema: mixeaza fructele, pana obtii o pasta; pune praful de copt peste zaharul pudra; mixeaza doua linguri din amestec cu untul; fierbe laptele si toarna peste el restul amestecului de praf de copt si zahar; pune esenta de vanilie si adauga fructele pasate; amesteca totul foarte bine pana se incheaga; umple nucile si lasa-le la frigider 24 de ore.

Reteta de nuci umplute cu crema de mango

Daca vrei sa incerci o reteta ceva mai exotica, atunci poti prepara nuci umplute cu crema de mango. Poti adauga caramel in crema sau nuci taiate marunt, ca sa obtii o textura aparte si un gust deosebit. Mai jos, sunt etapele pregatirii unui astfel de desert:

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g unt;
  • 500 g faina;
  • 4 oua;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 100 g zahar pudra;
  • 1 pliculet zahar vanilat.

Ingrediente pentru crema:

  • 1 mango mare;
  • 2 linguri zahar;
  • 300 ml smantana grasa.

Mod de preparare: mixeaza untul, zaharul pudra si adauga ouale; amesteca praful de copt cu faina si toarna cate o lingura; amesteca bine pana ce compozitia se intareste si o poti framanta; fa bilute si coace-le in presa pentru nuci, cate 2 minute pe fiecare parte; prepara crema: taie fructul de mango cubulete si paseaza-l cu ajutorul unui blender; adauga zaharul si strecoara piureul, ca sa obtii o compozitie mai fina; adauga smantana, batuta pana devine ferma; umple nucile cu crema de mango si lasa-le la frigider 12 ore.

Reteta de nuci umplute cu crema de fistic

O reteta delicioasa de nuci umplute este cea cu fistic, pe care il poti folosi atat la prepararea aluatului, cat si a cremei. Retine ca aluatul nu este doar alb, ci si maro, daca pui ciocolata sau cacao in el, ori verde, daca pui fistic. Il poti colora dupa cum doresti, in functie de ce ingrediente alegi. In ceea ce priveste nucile umplute cu crema de fistic, iata cum le pregatesti: 

Ingrediente pentru aluat:

  • 4 oua mari;
  • 200 g untura;
  • 550 g faina;
  • 150 g zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • esenta de vanilie.

Ingrediente pentru crema:

  • 300 g ciocolata alba;
  • 150 ml frisca lichida;
  • 4 linguri de pasta de fistic.

Mod de preparare: mixeaza ouale cu untura si adauga, treptat, cate o lingura de faina amestecata cu praf de copt; pune esenta de vanilie si incorporeaza totul; fa bilute si coace-le in forma speciala pentru nuci, 2 minute pe fiecare parte; pregateste crema: topeste ciocolata, incalzeste frisca lichida si pune-o peste ea; adauga pasta de fistic, gata preparata, si amesteca pana se omogenizeaza; pune crema la rece peste noapte; a doua zi, mixeaza compozitia din nou, pana capata o textura fina si aerata; umple nucile cu crema astfel obtinuta.

Reteta de nuci umplute cu crema de cacao si nuca de cocos

Ciocolata cremoasa sau crema de cacao si fulgi de nuca de cocos. Este compozitia perfecta, pentru care poti opta atunci cand vrei sa faci nuci umplute. In continuare, vezi cum obtii un desert simplu, dar pe care cei ce-l vor gusta nu il vor uita.

Ingrediente pentru aluat:

  • 350 g unt;
  • 600 g faina;
  • 4 oua;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 100 g zahar pudra.

Ingrediente pentru crema:
  • 300 g biscuiti;
  • 250 g nuca de cocos;
  • 300 ml lapte;
  • 250 g ciocolata;
  • 100 g zahar pudra;
  • esenta de rom.

Mod de preparare: amesteca untul si zaharul pudra, pune ouale; adauga faina si praful de copt; mixeaza totul pana se intareste si pe urma framanta aluatul; fa bilute de aceeasi dimensiune, coace-le in presa de nuci, 2 minute pe ambele parti; pregateste crema: topeste ciocolata si pune peste ea biscutii pisati si nuca de cocos; incalzeste laptele si adauga-l la sfarsit, impreuna cu esenta de rom; umple nucile cu crema obtinuta si pune-le la rece, 12 ore.

Reteta de nuci umplute cu crema de vanilie

Nucile umplute cu crema de vanilie sunt binevenite oricand, alaturi de o ceasca de ceai, cafea ori de suc natural din fructe.

Ingrediente pentru aluat:
  • 500 g faina;
  • 10 linguri de ulei;
  • 10 linguri de lapte;
  • 3 oua;
  • 150 g zahar;
  • 1 pliculet de praf de copt;
  • 1 plic de zahar vanilat;
  • 1 varf de cutit de sare.

Ingrediente pentru crema:
  • 500 ml lapte;
  • 5 galbenusuri;
  • 150 g zahar;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri amidon.

Mod de preparare: bate ouale cu zaharul si praful de sare, pana obtii o spuma fina; adauga, treptat, uleiul, laptele, praful de copt si zaharul vanilat; pune cate o lingura de faina si amesteca bine, pana ce compozitia nu se mai lipeste de peretii vasului; framanta aluatul, fa bilute si coace-le in forma speciala pentru nuci; prepara crema: amesteca galbenusurile cu amidonul si zaharul; toarna laptele si fierbe totul, pana obtii crema; umple nucile si pune-le la frigider 12 ore.

Reteta de nuci umplute cu crema de branza

Nucile umplute cu crema de branza sunt, poate, cele mai simple dintre toate retetele care iti vin in ajutor pentru prepararea acestui desert. Si pentru ca o sa-ti ia foarte putin timp sa le faci, poti sa te ocupi mai mult de design. Din frisca lichida si ciocolata, poti face glazura pentru a orna nucile, ca sa le dai un aspect frumos.

Ingrediente pentru aluat:
  • 400 g faina;
  • 150 g unt;
  • 150 ml lapte;
  • 3 oua;
  • 100 g zahar;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • 1 plic zahar vanilat.

Ingrediente pentru crema:
  • 3 cutii de branza mascarpone;
  • 150 g zahar pudra;
  • esenta de vanilie, lamaie si rom.

Mod de preparare: amesteca untul cu zaharul, adauga ouale si faina cu praful de copt; amesteca bine si pune, treptat, laptele incalzit, in care ai topit zaharul vanilat; mixeaza pana se intareste si framanta aluatul; fa bilute, coace-le in presa pentru nuci, 2 minute pe fiecare parte; prepara crema: mixeaza branza mascarpone impreuna cu zaharul pudra si esentele de vanilie, lamaie si rom; pune crema la rece pentru 6 ore, dupa care umple nucile.

Secretul gustului irezistibil al nucilor umplute - sfaturi utile in bucatarie

Prepararea in casa a nucilor umplute cu diverse creme, fructe confiate sau combinatii de alune, migdale, fistic si alte nuci a devenit o raritate, cei mai multi oameni preferand sa le ia gata facute. Tu poti iesi, insa, din rand si sa pregatesti un desert deosebit, tinand cont si de cateva sfaturi, precum cele de mai jos, ca sa iti dai frau liber creativitatii, dar, in acelasi timp, sa obtii texturi, design si arome deosebite. Iata care sunt regulile de baza in acest sens:

  • folosirea untului sau a unturii - poti face si un aluat ceva mai light, cu margarina, dar nu va iesi la fel de fraged, ori acesta este unul dintre secretele unor nuci umplute reusite; ca sa nu iasa, totusi, o prajitura prea grea pentru gustul tau sau al celor dragi, daca folosesti unt sau untura in aluat, incearca sa faci o crema mai usoara, cum este cea din biscuiti;
  • framantarea aluatului - nu framanta aluatul excesiv, ci doar pana se omogenizeaza si devine moale, nelipicios si elastic;
  • foloseste nucile in crema - pentru o textura aparte si un gust desavarsit, nu te feri sa folosesti nuci macinate (nuci, alune, migdale, fistic) in crema; totodata, adauga esentele la sfarsit, ca sa-si pastreze intensitatea;
  • acorda atentie aspectului final - dupa ce ai copt 2-3 minute aluatul (intorcand pe o parte si pe alta nucile, la un interval de 20-30 de secunde), lasa nucile sa se raceasca si curata-le marginile, ca sa aiba un finisaj frumos;
  • consumul si pastrarea - odata ce le-ai pregatit, este bine sa astepti 12, chiar 24 de ore, pana sa te bucuri de gustul delicios al nucilor umplute, ca sa se fragezeasca bine si sa se intrepatrunda aromele; apoi, pastreaza-le intr-un loc racoros sau la frigider, inchise in cutii cu capac si consuma-le in cel mult o saptamana.

Nucile umplute sunt un desert simplu, dar cu un farmec aparte. Cu ajutorul retetelor si al unor sfaturi utile, cum sunt si cele de mai sus, ii poti rasfata pe cei dragi oricand doresti. Retine ca nucile pot fi umplute nu numai cu o delicioasa crema de ciocolata, vanilie sau lamaie, ci si cu jumatati de fructe, cum sunt smochinele sau cu un mix de fructe confiate ori nuci. Si in ceea ce priveste aluatul, poti obtine culori si arome variate, dupa cum doresti.

Sursa foto: Shutterstock