InspiratieIdei pentru tineRetete de maioneza
Inspiratie

Retete de maioneza

Maioneza este unul dintre sosurile preferate ale oamenilor din toata lumea. Se adauga la aproape toate gustarile, garniturile, mancarurile rapide, felurile principale. Usor de realizat, odata ce i-ai deprins secretul, maioneza se prepara, de cele mai multe ori, in casa. Fiind destul de versatila, pornind de la simpla maioneza, se pot realiza si alte sosuri. Descopera, in continuare, cateva retete de si cu maioneza.

  • Maioneza de casa

    • Sfaturi utile

    • Reteta de maioneza de casa

  • Reteta de maioneza cruda

  • Reteta de maioneza semi-cruda

  • Sos tartar

  • Sos aioli

  • Sos remoulade

  • Maioneza vegana

  • Vinete cu maioneza cu branza Roquefort

  • Oua umplute

  • Sandvis cu ou, avocado si maioneza

  • Beneficiile maionezei

Maioneza de casa

Sfaturi utile

Iata cateva sfaturi pentru maioneza de casa reusita:

  • Poti inlocui zeama de lamaie cu o picatura de otet.

  • Poti realiza maioneza cu un mixer, daca vrei, dar foloseste o singura paleta, nu pe ambele. Bate la viteza medie, pentru a nu stropi totul in jurul tau.

  • In mod traditional, maioneza se face fara mustar, asadar, poti renunta la el, dar inlocuieste-l cu un strop de otet, pentru a se mentine ferma.

  • Maioneza va fi mai usoara, daca folosesti oul intreg. Pentru aceasta varianta, ingredientele raman aceleasi, dar amestec-o folosind un blender, pentru a se emulsiona mai bine.

  • Poti face maioneza cu ulei de masline - acest lucru ii va da caracter. Cu toate acestea, pentru a evita un gust prea puternic, opteaza pentru un raport 50/50 cu un ulei neutru, precum cel de floarea-soarelui.

  • E optiunea ta ce variante de otet sau mustar folosesti: otet de cidru, de vin rosu, otet balsamic, mustar cu boabe, dulce, picant, Dijon, tu alegi. Incearca-le pe toate si vezi care iti plac.

  • Poti oferi gusturi diferite maionezei tale, adaugand verdeturi aromatice: marar, coriandru, tarhon, patrunjel, cepsoara.

Reteta de maioneza de casa

Este cea mai simpla reteta de maioneza. Ii poti imbunatati gustul adaugand, la final, ierburi aromatice, precum busuioc, patrunjel, tarhon, dupa gust.

Ingrediente:

  • 1 galbenus
  • 1 lingura mustar clasic
  • 200 ml ulei neutru (floarea-soarelui)
  • sare
  • piper
  • ½ lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare: intr-un castron, amesteca galbenusul, sarea, piperul, mustarul si zeama de lamaie. Bate constant cu o lingura de lemn, turnand treptat uleiul, pentru a ingrosa maioneza.

Reteta de maioneza cruda

Legenda spune ca numele maionezei provine de la cuvantul „Mahon”, un oras din Insulele Baleare, din Spania. Aici, in 1756, bucatarul generalului Richelieu a creat pentru prima data acest sos minunat, ouale si uleiul fiind, practic, singurele alimente de care dispunea.

Ingrediente:

  • 3 galbenusuri
  • 1 lingurita de apa rece
  • 500 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita mustar

Mod de preparare: freaca, intr-un castron, folosind o lingura de lemn, galbenusurile cu un praf de sare si o lingurita de apa rece. Fara a schimba sensul rotatiei lingurii, adauga, prin picurare, uleiul. Nu turna prea mult ulei odata, pentru ca risti ca maioneza sa se taie. Daca se intampla acest lucru, adauga cateva picaturi de apa rece si redu cantitatea de ulei. La final, adauga mustarul.

Reteta de maioneza semi-cruda

Este o varianta a maionezei clasice, doar ca se vor folosi atat galbenusuri crude, cat si fierte tare. E la fel de gustoasa.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri crude
  • 1 galbenus fiert tare
  • 500 ml ulei
  • 1 lingurita mustar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare: cu o lingura de lemn, freaca galbenusurile crude impreuna cu cel fiert, sarea, mustarul si zeama de lamaie. Fara a schimba sensul de frecare, adauga, prin picurare, uleiul. Continua procesul pana cand termini cantitatea de ulei, iar maioneza este groasa si lucioasa.

Sos tartar

Sosul tartar este un deliciu. Merge minunat cu o carne la gratar, peste prajit, cartofi prajiti, sau, pur si simplu, cu bete din legume crude. E o reteta simpla si minunata, care iti promite tot felul de arome: muraturi, ceapa frageda, tarhon, patrunjel, capere. Nu te vei plictisi niciodata de el.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri tari
  • 1 galbenus crud
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura mustar
  • 250 ml ulei
  • 4 castraveti murati
  • 1 ceapa mica
  • 2 frunze de tarhon
  • 1 lingura patrunjel
  • 3 linguri de capere
  • sare, piper proaspat macinat

Mod de preparare: cu un mixer electric, bate galbenusul crud pana se albeste si se face spuma. Adauga, in fir subtire, uleiul, batand continuu, pana cand vei obtine un amestec neted si cremos. Pune mustarul, sarea si piperul, iar la final, otetul, patrunjelul si tarhonul tocate marunt, caperele si ceapa tocate foarte fin si galbenusurile fierte, maruntite. Amesteca totul, iar la final, potriveste de sare si piper. Pastreaza sosul la frigider, pana cand il vei servi.

Sos aioli

Aioli este un sos specific zonei Marii Mediterane, al carui nume provine din catalana „all i oli”, ceea ce se traduce prin usturoi si ulei. Poate fi consumat pe crutoane, la o supa de peste, cu oua fierte sau cu orice fel de preparat din peste. Pentru a reusi sa prepari perfect acest sos, urmeaza pas cu pas reteta de mai jos.

Ingrediente:

  • 4 catei de usturoi
  • 1 galbenus
  • 1-2 lingurite suc proaspat de lamaie
  • 200 ml de ulei de masline
  • 1 praf de sare

Mod de preparare: incepe prin a curata cateii de usturoi, apoi zdrobeste-i bine intr-un mojar. Transfera usturoiul in bolul in care vei realiza sosul. Adauga usor galbenusul, fara a-l sparge, apoi adauga si sarea. Acum vine partea delicata, in care vei incerca sa realizezi aceasta maioneza fara incidente. Mai intai, toarna cateva picaturi de ulei una dupa alta si incepe sa bati cu un tel manual, timp de un minut, fara sa te opresti. Ingredientele trebuie sa se amestece intre ele, in timp ce sosul se ingroasa de la sine. Adauga din nou cateva picaturi de ulei si continua sa bati energic. Continua pana vei incorpora mai mult de jumatate din uleiul de masline. Acest lucru poate dura si 10 minute. Cand sosul devine mai gros, poti turna mai repede uleiul, dar nu uita sa amesteci continuu, pana devine cremos. Finalizeaza sosul cu zeama de lamaie, sarea si piperul, evident, amestecand in continuare. Un sos aioli cremos si perfect este atunci cand o lingurita sta perfect dreapta in el.

Sos remoulade

Acest sos clasic din bucataria franceza, cu un gust usor de mustar, e perfect alaturi de legume crude sau gatite, dar si langa peste sau fructe de mare.

Ingrediente:

  • 150 g maioneza
  • 40 g castraveti murati
  • 20 g capere
  • 1 lingura patrunjel
  • 1 lingura asmatui
  • 1 lingura tarhon
  • 1 file ansoa
  • 1 lingura mustar puternic
  • sare, piper

Mod de preparare: toaca marunt castravetii murati. Intr-un bol, amesteca maioneza si castravetii, cu o spatula. Adauga caperele taiate marunt, apoi verdeturile tocate fin. Toaca fileul de ansoa marunt, adauga-l in sos, apoi amesteca si mustarul. Continua sa amesteci sosul, pana capata o textura fina. La final, potriveste de sare si piper.

Maioneza vegana

O maioneza vegana, realizata din doar patru ingrediente, pe care o poti pregati in 2 minute. Este gustoasa, cremoasa si nu contine colesterol.

Ingrediente

Mod de preparare: asigura-te ca uleiul si laptele sunt la temperatura camerei. Vei avea nevoie de un blender vertical. Combina toate ingredientele intr-un vas in care blenderul sa stea ferm lipit de fundul acestuia si sa impulsioneze pana cand sosul se emulsioneaza. Cand maioneza e in mare parte cremoasa, ridica usor blenderul, continuand sa mixezi, pentru a incorpora tot uleiul de la suprafata.

Daca folosesti un blender obisnuit, toarna ingredientele in vasul acestuia, mai putin uleiul. Amesteca timp de 5 secunde, apoi toarna usor uleiul, lasand mixerul sa functioneze la viteza mica, pana ce sosul incepe sa se ingroase.

Gusta maioneza si potriveste-o de sare, daca este necesar. Daca este prea groasa, adauga mai mult lapte, iar daca este prea apoasa, adauga ulei. Pulseaza pana cand maioneza are consistenta potrivita. O poti folosi imediat sau o poti pastra la frigider, intr-un recipient etans, intre 4-7 zile.

Vinete cu maioneza cu branza Roquefort

O varianta interesanta a clasicei maioneze, dar mai fina si cu un gust deosebit, oferit de branza Roquefort. Se potriveste de minune chiar si cu o portie de cartofi copti si o salata verde.

Ingrediente:

  • 600 ml de apa
  • 3 galbenusuri tari
  • 15 g mustar boabe
  • ¼ lingurita sare
  • ¼ lingurita piper
  • 50 g branza Roquefort
  • 250 g branza de vaci cu continut scazut de grasimi
  • 2 vinete potrivite.

Mod de preparare: mai intai, pregateste maioneza cu branza Roquefort. Intr-un vas, amesteca galbenusurile cu mustarul, sarea si piperul. Adauga branza Roquefort, zdrobita cu o furculita. Adauga o lingura de branza de vaci si amesteca folosind un mixer electric sau o lingura de lemn. Bate maioneza putin cate putin, adaugand, treptat, branza de vaci. La final, gusta si potriveste de sare si piper.

Spala vinetele, apoi taie-le pe lung in felii subtiri. Presara-le cu sare si lasa-le la scurs. Clateste-le cu apa rece, apoi sterge-le bine cu un prosop de hartie. Unge-le cu putin ulei de masline, apoi gateste-le pe ambele parti, intr-o tigaie grill anti-aderenta. Serveste-le cu maioneza cu branza Roquefort, presarate cu patrunjel verde tocat.

Oua umplute

Pentru aceasta reteta, ai nevoie de oua fierte tari. Cel mai bun mod de a avea oua fierte care se curata perfect este sa le gatesti la aburi.

Ingrediente:

  • 12 oua mari
  • 2 lingurite de mustar Dijon
  • ⅓ cana maioneza
  • 1 lingura ceapa verde tocata
  • ¼ lingurita sos Tabasco
  • sare si piper
  • paprika

Mod de prepare: umple o cratita cu 2 cm de apa si introdu un vas pentru gatit la aburi. Adu apa la punctul de fierbere si asaza ouale in vas (sau intr-o sita). Acopera cratita cu un capac si lasa ouale sa se abureasca din apa clocotita, timp de 17 minute, pentru 12 oua mari, sau 15 minute, pentru 6 oua mari. Apoi supune-le unui soc, introducandu-le in apa rece. Curata ouale, apoi, folosind un cutit ascutit, taie-le pe fiecare in jumatate. Scoate usor galbenusurile si pune-le intr-un bol. Aranjeaza jumatatile de albus pe un platou de servire. Cu o furculita, zdrobeste galbenusurile si adauga mustar, maioneza, ceapa, tabasco si un praf de sare si piper. Daca e necesar, adauga mai multa maioneza, pentru a ajunge la consistenta dorita. Foloseste un pos cu varf in forma de stea, pentru a pune amestecul de ou in jumatatile de albus. Presara paprika.

Sandvis cu ou, avocado si maioneza

Este o optiune minunata pentru un mic dejun copios, sanatos, care iti va oferi energie pentru intreaga zi.

Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • 3 oua fierte tari
  • 2 linguri maioneza
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • 1 lingura de coriandru tocat
  • 2 cepe verzi
  • sare, piper
  • felii de paine integrala

Mod de preparare: curata avocado de sambure si coaja, apoi taie cuburi o jumatate, iar pe cealalta paseaz-o grosier cu o furculita si amestec-o impreuna cu maioneza. Toaca marunt ouale si ceapa verde. Amesteca ouale, ceapa, cuburile de avocado si coriandrul cu maioneza verde. Adauga zeama proaspat stoarsa de lamaie si potriveste de sare si piper. Intinde amestecul intre doua felii de paine integrala, pentru un sandvis sanatos si nutritiv.

Beneficiile maionezei

Maioneza prezinta si o serie de beneficii, atat culinare, cat si cosmetice. Iata, mai jos, cateva dintre ele:

  • Ulei vegetal: in maioneza, de obicei, se adauga ulei de masline sau de floarea-soarelui. Acest ingredient este responsabil pentru sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. Uleiul are un efect benefic asupra activitatii sistemului digestiv, luptand impotriva constipatiei si tumorilor din stomac. Acizii grasi nesaturati aflati in ulei au un efect pozitiv asupra activitatii inimii si vaselor de sange.
  • Oua (pui sau prepelita): traditional, maioneza se realizeaza din oua de gaina. Cu toate acestea, ele pot fi inlocuite cu cele de prepelita. Ouale sunt o sursa esentiala de colina, vitamina F, tocoferol, vitamine B si alte ingrediente la fel de importante. Aportul lor sistematic duce la o imbunatatire a proceselor metabolice. Maioneza pastreaza tineretea tesuturilor si imbunatateste productia de celule sanguine.
  • Otet: este un ingredient ce actioneaza ca un conservant natural. Adesea, otetul este inlocuit cu suc de lamaie, dar rezultatele raman aceleasi. Acesti aditivi au un efect benefic asupra cavitatii bucale: previn bolile gingivale, albesc dintii si conserva smaltul, distrug organismele patogene. Totusi, expertii recomanda sa clatim gura cu un decoct din plante, dupa consumul de maioneza.
  • Mustar: este un ingredient cu proprietati dezinfectante. Pulberea de mustar ajuta sistemul de aparare al organismului si contribuie la rezistenta impotriva infectiilor virale. Din acest motiv, maioneza este recomandata celor cu imunitate scazuta.
  • Maioneza are multe beneficii pentru piele. Bogata in oua si, prin urmare, in proteine, hidrateaza pielea uscata, o hraneste si favorizeaza repararea acesteia. Sunt recomandate mastile aplicate pe fata in mod regulat, timp de 10 pana la 15 minute. Apoi, clateste cu ceai de salvie.
  • Pentru a oferi buclelor stralucire, maioneza se amesteca cu galbenus crud. Distribuie acest amestec pe toata lungimea parului si inveleste-l cu o folie alimentara, timp de 1 ora.
  • Pentru a restabili radacina firelor de par, combina putina maioneza de casa cu ulei de cocos, in proportii egale. Similar cu metoda anterioara, aplica aceasta compozitie pe toata lungimea parului, timp de o ora, apoi, spala parul ca de obicei.
  • Daca pielea ta prezinta inflamatii, amesteca maioneza cu amidon de cartofi. Aplica masca pe fata intr-un strat subtire, timp de 20 de minute. Clateste fata cu ceai de salvie.
  • Maioneza are capacitatea de a inmuia zonele aspre ale pielii, o proprietate foarte utila pentru calcaie crapate sau exfoliate. Lubrifiaza picioarele cu sos si infasoara-le in folie alimentara, timp de 90 de minute.
  • Daca te confrunti cu o problema delicata precum pediculoza, maioneza este esentiala. Aplica un strat gros pe scalpul uscat si las-o sa actioneze 3 ore. Procedura se efectueaza zilnic, pana cand simptomele neplacute dispar.
  • Pentru persoanele cu acnee si imperfectiuni ale pielii, expertii recomanda utilizarea sosului intr-o forma calda. Incalzeste maioneza usor, apoi intinde-o pe piele, cu exceptia zonei din jurul ochilor. Lasa sa actioneze 40 de minute, clateste cu apa calduta, apoi foloseste un tonic.

In salate, pentru gustari de legume proaspete, alaturi de carne sau peste, maioneza ne incanta mereu papilele gustative cu textura ei fina si delicioasa. Nu ezita sa profiti de beneficiile gastronomice si cosmetice pe care le ofera!

 

Sursa foto: Shutterstock