Inspiratie

Psyllium: beneficii, recomandari, contraindicatii

Taratele de psyllium sunt tot mai populare in randul persoanelor preocupate de sanatatea sistemului digestiv, iar suplimentele alimentare pe baza de psyllium sunt incluse de tot mai multa lume in dieta zilnica.

  • Ce este psyllium
  • Cum actioneaza psyllium
  • Beneficiile taratelor de psyllium
  • Mod de administrare
  • Doze recomandate
  • Efecte secundare ale consumului de psyllium
  • Contraindicatii

 

 
 

Ce este psyllium

 

Psyllium este denumirea generica a mai multor plante din genul Plantago, originare din sud-estul Asiei, dar mai des intalnite in India. Fiecare planta poate produce pana la 15.000 de seminte acoperite cu gel, din care se obtin taratele de psyllium.

Cand acestea vin in contact cu apa, se umfla si capata o consistenta asemanatoare cu gelatina. Planta in sine nu are calitati alimentare notabile, dar a devenit celebra in ultimii ani pentru efectele terapeutice ale taratelor obtinute din semintele ei, mai ales in cazul constipatiei.

Pe langa asta, o serie de studii care vor fi prezentate mai jos au demonstrat ca psyllium poate avea efecte benefice si in ameliorarea diareei cronice si poate ajuta si la reducerea nivelului de trigliceride, a colesterolului, a glicemiei si a tensiunii arteriale.

Ca supliment alimentar, psyllium poate fi comercializat in mai multe feluri:

 

Informatii nutritionale

 

Taratele de psyllium au o valoare nutritiva scazuta si un continut redus de calorii si grasimi. O lingura de psyllium contine doar 0,2 grame de proteine si numai 10 miligrame de sodiu, potrivit Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA).

 

Valori nutritionale pentru 100 de grame de tarate de psyllium:

  • 360 de calorii
  • 89 de grame de carbohidrati
  • 7 grame de proteine
  • 0 grame grasimi
  • 77,8 grame de fibre
  • 333 de miligrame de calciu
  • 2 miligrame de fier

 

Cum actioneaza psyllium

 

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Physiology and Biochemistry, samburii de psyllium sunt formati din 70% fibra solubila vascoasa si 30% fibra insolubila. Vascozitatea fibrei inseamna ca samburele atrage mari cantitati de apa si se imbiba formand la suprafata un gel alunecos, ceea ce face din psyllium un supliment alimentar ideal in cazul constipatiei si al altor afectiuni ale sistemului digestiv.

Samburii de psyllium mai au o calitate: un studiu publicat in Proceedings of the Nutrition Society arata ca fibrele obtinute din samburii acestei plante fermenteaza foarte greu. Asta inseamna ca, spre deosebire de alte fibre, psyllium nu provoaca balonare, crampe sau dureri stomacale.

 

Beneficiile taratelor de psyllium

 

Taratele de psyllium au fost subiectul pentru nenumarate studii medicale care le-au testat efectele asupra organismului uman. Iata cele mai importante 7 beneficii ale taratelor de psyllium:

 

1. Amelioreaza constipatia

 

Taratele de psyllium sunt folosite ca supliment alimentar datorita efectului laxativ pe care il au. Modul in care functioneaza este simplu: fibrele de psyllium se ataseaza de mancarea nedigerata din tractul digestiv, apoi absorb apa si isi maresc volumul. Astfel, scaunele formate sunt mai usor de eliminat de catre organism.

  • Potrivit unui studiu elaborat de cercetatori americani si publicat in Journal of the American Dietetic Association, taratele de psyllium sunt mai bune pentru sistemul digestiv, mai ales in cazul constipatiei, decat taratele de grau.
  • Un alt studiu publicat in Alimentary Pharmacology & Therapeutics a aratat ca un consum regulat de 5,1 grame de tarate de psyllium, de doua ori pe zi, a imbunatatit semnificativ tranzitul intestinal, dar si calitatea scaunului, in cazul a 170 de subiecti diagnosticati cu o forma de constipatie cronica.

 

2.Ajuta la tratarea diareei cronice

 

Poate sa para ciudat ca acelasi tip de fibre este benefic si pentru constipatie, si pentru diaree, insa modul in care functioneaza si in care se formeaza gelul in jurul psyllium pare sa ajute in ambele sensuri.

 In cazul diareei, unul dintre efectele benefice ale samburilor si ale taratelor de psyllium vine chiar din calitatea acestora de a-si mari dimensiunile la contactul cu apa. Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Pharmacology, psyllium are un efect benefic pentru persoanele care sufera de diaree cronica, pentru ca absoarbe apa in exces din fecale si le mareste consistenta.
 

 

3. Pot reduce nivelul de zahar din sange

 

Suplimentele alimentare pe baza de fibre sunt recunoscute pentru faptul ca intarzie absorbtia intestinala a zaharului, ceea ce poate influenta nivelul de zahar din sange. 

Potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica American College of Nutrition, psyllium poate face asta mai bine decat alte fibre, cum ar fi taratele de grau. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele sale, atunci cand isi maresc dimensiunile si formeaza acel gel la suprafata, pot incetini digestia alimentelor.
 
Acelasi studiu citat mai sus a demonstrat ca, deoarece samburii sau taratele de psyllium sunt capabile sa incetineasca digestia alimentelor, este recomandat sa le luati ca supliment alimentar in timpul mesei. Astfel vor avea un efect mai mare asupra nivelului de zahar din sange.
 

 

4. Confera senzatia de satietate, influentand scaderea in greutate

 

Fibrele care formeaza compusi vascosi, cum ar fi psyllium, pot ajuta la controlul apetitului si la scaderea in greutate prin faptul ca ofera o senzatie de satietate, iar persoanele care iau aceste suplimente alimentare nu mai simt nevoia de a manca in exces, arata un studiu publicat in British Journal of Nutrition.

 In cadrul unui alt studiu, publicat in The BMJ (The British Medical Journal), 12 persoane sanatoase au fost monitorizate dupa ce au consumat 10,8 grame de psyllium imediat inainte de masa. Rezultatele studiului au aratat ca cele 12 persoane au avut o senzatie prelungita de satietate, timp de pana la sase ore.
 

 

5. Contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau

 

Un alt beneficiu important al samburilor si al taratelor de psyllium este efectul pe care il pot avea asupra nivelului de colesterol din sange. Odata ajuns in sistemul digestiv, psyllium  este capabil sa se lege de acizii grasi si de cei biliari, ceea ce poate duce la eliminarea lor din corp.

Un studiu publicat in Journal of Lipid Research a aratat ca ficatul foloseste colesterolul in procesul de inlocuire a acestor acizi biliari pierduti. Ca urmare, nivelul colesterolului rau din sange scade.
 

 

6. Pot avea efect asupra tensiunii arteriale si a nivelului trigliceridelor

 

Consumul regulat de fibre de psyllium este asociat cu scaderea tensiunii arteriale si a nivelului trigliceridelor, mai ales la pacientii cu diabet de tip 2, dar poate avea un efect benefic si asupra inimii.

Un studiu publicat in European Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca, in cazul a 40 de pacienti cu diabet de tip 2, consumul regulat de fibre de psyllium, timp de doua luni, a redus considerabil nivelul trigliceridelor.
 
Un alt studiu aparut in British Journal of Nutrition a aratat ca, in cazul unor pacienti hipertensivi, o doza zilnica de 7 grame de psyllium, timp de 12 saptamani, a dus la o scadere cu 7% a tensiunii arteriale in primele sase saptamani de tratament.

 

7. Pot ameliora simptomele afectiunilor digestive

 

Fibrele de psyllium pot avea efecte prebiotice, cu alte cuvinte pot ameliora simptomele digestive in cazul pacientilor care sufera de colita ulcerativa si boala Crohn, potrivit unui studiu aparut in World Journal of Gastroenterology. Concret, cura cu psyllium, administrat pe o perioada de patru luni, a contribuit la reducerea simptomelor digestive cu 69% in cazul pacientior care sufereau de colita ulcerativa.

 

Cum consumam psyllium?

 

Suplimentele alimentare pe baza de psyllium pot fi administrate dimineata, la trezire, inainte de sau dupa fiecare masa, dar si cu o ora inainte de culcare, seara.
 
Pentru produsele si suplimentele alimentare pe baza de psyllium aflate in comert, trebuie sa urmati intotdeauna indicatiile si dozele recomandate pe ambalaje. Nu uitati niciodata sa beti cel putin un pahar de apa atunci cand consumati aceste tarate.
 
Cu toate acestea, inainte de a include taratele de psyllium in dieta voastra, este indicat sa cereti parerea unui medic nutritionist, care va poate stabili doza recomandata, in functie de mai multi factori.
 
Pentru a preveni constipatia, luati intotdeauna psyllium cu un pahar de apa. De asemenea, hidratati-va pe parcursul zilei si beti cel putin 6 pana la 8 pahare de apa. Doza recomandata de psyllium se pune intr-un pahar cu apa, se amesteca timp de zece secunde, apoi se bea lichidul obtinut.

 

Efecte secundare ale consumului de psyllium

Psyllium pare sa fie bine tolerat de majoritatea oamenilor. Consumat regulat, psyllium nu prezinta efecte secundare grave. Cu toate acestea, in unele cazuri pot aparea crampe, balonare si chiar flatulenta, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Un alt efect al taratelor sau al altor produse pe baza de psyllium este faptul ca ar putea intarzia absorbtia in organism a anumitor medicamente, care nu si-ar mai face efectul scontat. Din acest motiv, nu este recomandata administrarea de psyllium in acelasi timp cu alte medicamente. In mod ideal, luati psyllium cu cel putin o ora inainte de sau dupa 2-4 ore de la administrarea altor medicamente.

In unele cazuri, mult mai putin frecvente, consumul de psyllium poate duce la aparitia unor reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate, iritatii sau mancarimi.

Contraindicatii

Suplimentele alimentare pe baza de psyllium nu sunt recomandate celor care sufera de ocluzie intestinala, spasme sau care au dificultati la inghitire, potrivit unui studiu elaborat de European Agency for the Evaluation of Medicinal Products. In aceasta categorie intra persoanele cu strictura esofagiana (stenoza sau ingustarea esofagului) sau care prezinta alte ingustari ori obstructii ale tractului gastrointestinal.

 
Efectele benefice ale taratelor de psyllium sunt cunoscute si intarite de rezultatele studiilor clinice, insa, la fel ca majoritatea suplimentelor alimentare, pot prezenta reactii adverse.
 
Prin urmare, inainte sa integrati taratele de psyllium in dieta, este indicat sa cereti opinia unui medic. De asemenea, urmati intotdeauna indicatiile de pe ambalaj, respectati doza recomandata si consumati apa din belsug, pentru a preveni eventualele efecte adverse.