InspiratieIdei pentru tineEclerele clasice - rețeta originală
Inspiratie

Eclerele clasice - rețeta originală

Eclerele sunt un desert delicios și rafinat. Au cucerit lumea cu gustul lor inconfundabil și cu varietatea lor de arome și umpluturi. Ele pot fi un cadou romantic pentru Ziua Îndrăgostiților și le poți personaliza după preferințe: poți alege să le umpli cu cremă de vanilie, de ciocolată, de cafea, de fructe sau cu frișcă, pot fi acoperite cu ciocolată neagră și albă sau le poți decora cu inimioare, flori sau mesaje de dragoste din marțipan.

Indiferent de cum alegi să le pregătești, eclerele vor fi un cadou apreciat și savurat de persoana iubită. Dacă vrei să îți surprinzi partenerul sau partenera cu un gest dulce și original, poți să îi pregătești acasă acest desert delicios, folosind rețeta pe care ți-o vom prezenta în rândurile care urmează. Eclerele nu sunt greu de preparat dacă urmezi pașii corecți și folosești ingredientele de calitate; vei obține niște prăjituri fragede și pufoase, cu o cremă fină, o glazură lucioasă, elegantă și un gust savuros.

  • Rețeta originală de eclere clasice

  • Mici trucuri pentru eclere clasice perfecte

  • Rețeta de tort de eclere cu cremă de vanilie

  • Istoria eclerului

Rețeta originală de eclere clasice

Ingrediente:

Pentru aluatul de eclere (pâte à choux):

  • 200 ml de apă;

  • 125 g de făină;

  • 100 g de unt sau ulei;

  • 3-4 ouă;

  • un praf de sare.

Pentru cremă:

  • 500 ml de lapte;

  • 100 g de zahăr;

  • 50 g de făină;

  • 4 gălbenușuri de ou;

  • o esență de vanilie.

Pentru glazura de ciocolată:

  • 150 g de ciocolată neagră;

  • 50 g de unt.

Mod de preparare:

  • Pentru a prepara aluatul de eclere (pâte à choux), pune la fiert într-o oală 200 ml de apă, 120 ml de ulei și un praf de sare. Când clocotește, ia oala de pe foc și adaugă 125 g de faina, toată odată. Amestecă bine până când se formează o pastă omogenă și se desprinde de pe fundul oalei. Lasă aluatul să se răcească, apoi adaugă 4 ouă, pe rând, mixând bine după fiecare.

  • Pune aluatul într-un poș cu duză rotundă și formează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt niște batoane de circa 10 cm lungime și 2 cm lățime, lăsând spațiu între ele. Dacă vrei să faci gogoși, poți să formezi niște cercuri de aluat, cu diametrul de 5-6 cm. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 200°C și las-o timp de 10 minute, apoi scade temperatura la 170°C și mai las-o circa 30 de minute, până când eclerele sunt aurii și crescute. Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute, pentru a nu se lăsa aluatul.

  • Pentru crema de vanilie, pune la fiert 500 ml de lapte cu puțină esență de vanilie. Separat, amestecă 100 g de zahăr cu 50 g de făină și 4 gălbenușuri. Când laptele fierbe, toarnă-l treptat peste amestecul de zahăr și ouă, amestecând continuu. Pune din nou cratița pe foc și fierbe crema până se îngroașă, amestecând mereu. Las-o să se răcească, apoi pune-o într-un poș cu duză ascuțită.

  • Topește la bain-marie sau la microunde 150 g de ciocolată neagră sau albă, cu 50 g de unt. Lasă glazura să se răcească puțin, dar să nu se întărească.

  • Taie eclerele pe jumătate sau fă-le o gaură mică pe o parte. Umple-le cu cremă folosind poșul. Glasează-le cu ciocolată, folosind o lingură sau o spatulă. Poți să le decorezi după preferință, cu zahăr pudră, perle de zahăr, fructe, sau cu o altă glazură din zahăr, apă și lămâie.

👉 Cu puțină atenție și ingrediente de cea mai bună calitate, poți obține eclere clasice fără prea multe complicații. Ca să înțelegi mai bine pașii de urmat, ți-am pregătit acest videoclip care te va ajuta să oferi persoanei dragi desertul perfect.

Mici trucuri pentru eclere clasice perfecte

Pentru a obține niște eclere de casă, cu o formă uniformă, o textură crocantă și loc suficient în interior pentru cremă, trebuie să ții cont de câteva mici trucuri:

  • folosește făină de pâine, care are un conținut mai mare de proteine decât făina albă obișnuită și îți va oferi un aluat mai rezistent și mai crocant;

  • utilizează o duză în formă de stea, care te va ajuta să formezi niște batoane de aluat cu margini zimțate, ce vor crește uniform și nu se vor crăpa la suprafață;

  • lungimea batoanelor trebuie să fie de circa 10 cm, iar capetele trebuie să fie ușor mai late decât mijlocul;

  • poți să pudrezi cojile pentru eclere cu zahăr înainte de a le băga la cuptor; zahărul se va carameliza la coacere și vei obține niște gogoși de eclere aurii și crocante;

  • nu deschide cuptorul în primele 20 de minute de coacere, pentru ca aluatul să nu se lase;

  • temperatura ideală de coacere este de 170°C, dar poate varia în funcție de cuptor.

Dacă vrei să duci experiența eclerelor la un nivel superior, atunci poți pregăti tortul cu eclere, un desert rafinat, care cu siguranță îți va impresiona invitatul special de Ziua Îndrăgostiților. El este format dintr-o bază de aluat pâte à choux, peste care se așază mini eclere umplute cu cremă de vanilie și un mousse de cremă de brânză cu lapte condensat. Totul este acoperit cu un sos de ciocolată, care îți va încânta papilele.

Rețeta de tort de eclere cu cremă de vanilie

Ingrediente:

Pentru baza tortului și cojile de mini eclere de casă:

  • 250 g făină;

  • 100 g unt;

  • 100 g ulei;

  • 500 ml apă;

  • 1 linguriță de sare;

  • 1 lingură zahăr;

  • 7 ouă medii.

Pentru crema de vanilie:

  • 6 gălbenușuri;

  • 150 g zahăr;

  • 3 linguri amidon;

  • 500 ml lapte;

  • vanilie, după gust;

  • puțin suc de lămâie (opțional);

  • 150 g unt.

Pentru crema cu lapte condensat:

  • 300 g cremă de brânză;

  • 400 g lapte condensat îndulcit;

  • 200 g iaurt grecesc, cu 10% grăsime;

  • 250 ml smântână pentru frișcă;

  • 10 g gelatină;

  • semințele de la o păstaie de vanilie.

Pentru sosul de ciocolată:

  • 75 g ciocolată cu minim 54% cacao;

  • lapte, atât cât ia ciocolata până ajunge la consistența dorită.

Mod de preparare:

Pentru baza tortului și cojile de mini eclere de casă, urmează acești pași: 

  • Apa se pune la fiert împreună cu untul, uleiul, zahărul și sarea. Când începe să clocotească, se pune făina, toată odată și se amestecă energic cu un tel, până se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Se lasă puțin să se răcească, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare.

  • Cu ajutorul unui poș, se distribuie aluatul circular, într-o tavă cu inel detașabil (24 cm diametru), tapetată cu hârtie de copt. Se va lăsa distanță între cercuri, deoarece vor crește la copt. Se dă tava la cuptor, la foc mare, pentru 15 minute, apoi încă 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide ușa cuptorului.

  • Din restul aluatului se formează rozete cu poșul, pentru cojile de eclere. Se coc în același mod ca și baza tortului.

Crema de vanilie se pregătește urmând etapele de mai jos:

  • Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc și au consistența unei creme. Se adaugă amidonul și se omogenizează. În loc de amidon se poate folosi făină, dar crema va trebui fiartă mai mult, ca să nu rămână crudă.

  • Se toarnă laptele amestecând ușor, să nu se formeze cocoloașe. Se pune vasul pe foc mic sau la bain-marie. Fără să dea în clocot, se fierbe compoziția la foc mic, până se îngroașă, amestecând continuu. Se dă deoparte și se pune vanilia și puțină zeamă de lămâie. Zeama de lămâie este opțională, dar va accentua aroma vaniliei și crema va avea un gust mai bun.

  • Se încorporează în cremă untul tăiat bucățele. Se lasă să se răcească, timp în care se amestecă din când în când cu telul, să nu se formeze pojghiță. Peste crema răcorită se pune o folie alimentară, direct pe suprafața cremei și se dă la frigider până este bine răcită și se întărește.

Crema de lapte condensat, urmată de sosul de ciocolată, se realizează după cum urmează:

  • Gelatina se pune la hidratat în apă rece, cât să fie bine acoperită.

  • Într-un castron se amestecă laptele condensat cu crema de brânză, iaurtul, smântâna bătută pentru frișcă și semințele de la păstaia de vanilie.

  • Gelatina hidratată se topește la bain-marie sau la microunde și se adaugă peste crema cu lapte condensat, amestecând bine. 

  • Pentru sos, topește ciocolata la bain-marie sau la microunde, împreună cu lapte, cât să ajungă la consistența dorită.

Cum se asamblează tortul:

  • Se așază baza de aluat de eclere pe un platou, se toarnă jumătate din crema cu lapte condensat peste baza de aluat și se nivelează.

  • Se așază mini eclerele umplute cu cremă de vanilie peste crema cu lapte condensat, formând un cerc. Restul de cremă se toarnă peste mini eclere și se nivelează.

  • Se toarnă sosul de ciocolată peste tort și se lasă să se întărească la frigider, după care se decorează după preferință, cu fructe, frișcă, ciocolată etc.

👉 Dacă ești în căutarea altor rețete delicioase de deserturi romantice pentru luna Îndrăgostiților, te poți inspira din articolul Rețete cu ciocolată pentru toate gusturile.

Istoria eclerului

Începuturile acestui desert se situează în secolul al XVIII-lea, când a fost creat de un bucătar regal francez, pe nume Marie-Antoine Carême, care s-a inspirat dintr-o rețetă mai veche, numită pain de la duchesse („pâinea ducesei”). Aceasta era o prăjitură sub formă de deget, rulată în migdale, pe care Carême a transformat-o într-un aluat pufos și fraged, umplut cu cremă de patiserie și glasat cu fondant. Astfel, a luat naștere eclerul modern, care a cucerit rapid gustul aristocrației franceze.  

Eclerele nu sunt doar un desert; ele sunt o operă de artă a gastronomiei, în care fiecare strat se îmbină armonios pentru a crea o experiență gustativă memorabilă. De la aluatul perfect crescut, la umplutura catifelată și glazura strălucitoare, fiecare detaliu contează. Sperăm că te-am convins să încerci rețeta originală de eclere franțuzești și să descoperi, alături de persoana iubită, bucuria simplă a preparării acestui desert rafinat în propria bucătărie.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock