InspiratieIdei pentru tineDonuts: 5 retete de gogosi americane cu glazura
Inspiratie

Donuts: 5 retete de gogosi americane cu glazura

In mod incontestabil, gogosile sunt un desert simplu si delicios, pe placul tuturor. Iar poate cele mai cunoscute gogosi vin de peste ocean, donuts, pentru ca sunt pufoase si glazurate, pe scurt irezistibile.

Descopera in cele de urmeaza 5 retete de gogosi americane cu glazura, precum si sfaturi utile pentru prepararea unui desert care iti va incanta papilele gustative.

Gogosi glazurate (reteta clasica de gogosi americane)

Reteta de gogosi glazurate de mai jos este una clasica. Odata ce ai invatat sa o prepari, poti sa le decorezi cu orice tip de glazura sau topping preferi

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 350 g faina
  • 30 g zahar tos
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • 2 oua mari
  • 120 ml lapte integral
  • 50 g unt topit
  • ulei vegetal pentru prajit

Pentru glazura:

  • 2 cani de zahar pudra
  • 1/4 cana lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare

Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, drojdia, sarea, scortisoara si nucsoara. Intr-un castron separat, bate ouale, adauga laptele si untul topit si amesteca bine. Toarna ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana se omogenizeaza.

Transfera aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si framanta-l de cateva ori, pana obtii un aluat neted. Nu framanta aluatul foarte mult, pentru ca gogosile nu vor iesi pufoase. De asemenea, rezista tentatiei de a adauga faina in el, chiar daca pare cam moale. Lasa aluatul la dospit, acoperit cu un prosop, timp de 45-50 de minute.

Intinde aluatul cu sucitorul, pe o suprafata pudrata cu faina, astfel incat sa obtii o foaie cu o grosime de 1 cm. Taie gogosile cu doua forme rotunde pentru patiserie, una mai mare si una mult mai mica, pentru a forma gaura din mijloc. Pune gogosile pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le sa se odihneasca aproximativ 20 minute.

Intre timp, incalzeste ulei vegetal intr-o friteuza sau intr-o oala mare, la aproximativ 175°C (aici este util un termometru de bucatarie). Pune cu grija cateva gogosi in uleiul fierbinte, folosind o spumiera. Prajeste gogosile aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc.

Dupa ce gogosile s-au prajit, scoate-le pe o farfurie tapetata cu prosoape de hartie, pentru a elimina excesul de ulei.

Intr-un castron, amesteca zaharul pudra, laptele si extractul de vanilie, pana cand obtii o glazura neteda. Inmoaie gogosile in glazura, apoi pune-le pe un gratar pentru a lasa excesul sa se scurga. Lasa glazura sa se intareasca timp de cateva minute, inainte de a servi gogosile.

 

Pentru ca stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate, iti oferim selectia noastra de LACTATE SI OUA pentru preparate sanatoase si satioase.

 

Gogosi coapte (Reteta gogosi la cuptor cu glazura de vanilie)

Reteta gogosi la cuptor de mai jos iti ofera o alternativa usor mai sanatoasa la varianta traditionala prajita, fara a pierde aproape nimic din gustul delicios. Pentru a prepara aceste gogosi coapte ai nevoie de o tava speciala cu forme de inele.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 250 g faina
  • 50 g zahar tos
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • 100 ml lapte integral
  • 2 oua mari
  • 2 linguri unt nesarat, topit
  • 1 lingurita extract de vanilie

Pentru glazura:

  • 1 1/2 cani de zahar pudra
  • 3-4 linguri lapte
  • 1/2 lingurita extract de vanilie

 

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 190°C. Unge tava pentru gogosi cu ulei sau unt topit. Intr-un castron mare, amesteca faina, zaharul, praful de copt, sarea, scortisoara si nucsoara. Intr-un castron separat, amesteca laptele, ouale, untul topit si extractul de vanilie. Toarna ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana se omogenizeaza.

Pune aluatul intr-un pos (sau o punga careia ii vei taia un colt) si umple lacasurile pentru gogosi din tava, cu aproximativ 2/3. Coace gogosile in cuptorul preincalzit timp de 10-12 minute sau pana cand o scobitoare introdusa intr-o gogoasa iese curata.

Scoate gogosile din cuptor si lasa-le sa se raceasca in tava cateva minute. Transfera-le pe un gratar, pentru a se raci complet.

Intr-un castron, amesteca zaharul pudra, laptele si extractul de vanilie, pana cand obtii o glazura neteda. Inmoaie gogosile in glazura si pune-le pe un gratar, pentru ca excesul sa se scurga. Dupa gust, poti imbraca gogosile in ciocolata rasa, nuca de cocos sau nuci zdrobite, cat timp glazura este inca lichida.

 

Alege cu incredere din oferta noastra de INGREDIENTE CULINARE DE CALITATE.

 

Donuts reteta rapida (gogosi cu glazura de ciocolata)

Daca ti-e pofta de niste gogosi cu glazura de ciocolata, dar timpul este o problema pentru tine, reteta de mai jos e ideala. Prepara donuts reteta rapida si bucura-te de acest desert alaturi de cei dragi. 

 

Ingrediente

  • 500g faina
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml lapte caldut
  • 120 g zahar
  • 50 g unt
  • 2 oua
  • 100 g ciocolata neagra
  • ulei pentru prajit
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita de flori de sare

Mod de preparare

Dizolva drojdia in laptele caldut si lasa sa stea la crescut 5 minute. Pune faina si sarea in bolul unui robot, amesteca, apoi adauga laptele cu drojdia, untul moale taiat cubulete, ouale batute si zaharul. Framanta aluatul pana devine omogen.

Lasa aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, timp de 45 de minute. Intinde aluatul pe o suprafata de lucru pudrata cu faina, taie gogosile, apoi decupeaza o gaura in mijloc.

Incalzeste uleiul si prajeste gogosile 2-3 minute, pana devin maro auriu. Scoate aceste gogosi cu gaura pe hartie absorbanta, pentru a elimina excesul de ulei. Rupe ciocolata in bucati si topeste-o intr-un bol, la bain-marie. Amesteca bine, cu o lingura de lemn, pentru a obtine o textura neteda. Cu o pensula de patiserie, unge gogosile cu ciocolata, apoi presara cu flori de sare.

 

Reteta donuts la cuptor cu glazura de lamaie

Aceasta reteta donuts la cuptor se prepara rapid si usor. Acopera gogosile cu glazura de lamaie si serveste-le. Pentru variatie, poti prepara dupa aceeasi reteta gogosi cu ciocolata la cuptor.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 450 g faina
  • 50 g zahar
  • 40 g unt (+ 50 g pentru uns gogosile)
  • 1 ou
  • 200 ml lapte
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 praf de sare

Pentru glazura:

  • 100 g zahar pudra
  • 1-2 linguri de suc de lamaie proaspat stors

 

Mod de preparare

Incalzeste laptele si dizolva in el drojdia si 1 lingura de zahar. Topeste untul. Intr-un castron mare, toarna laptele, adauga zaharul ramas, oul, untul si sarea si amesteca bine. Adauga faina, putin cate putin, pana aluatul devine omogen. Lasa aluatul la crescut timp de o ora.

Preincalzeste cuptorul la 200°C. Intinde aluatul pe o suprafata de lucru tapetata cu faina, astfel incat sa obtii o foaie cu grosimea de 1 cm. Taie gogosile cu ajutorul unui pahar, apoi decupeaza cercuri mai mici in centrul lor. Unge-le cu unt topit si lasa-le pe o farfurie, la crescut, timp de 20 de minute.

Intre timp, prepara glazura amestecand zaharul pudra cu sucul de lamaie pana obtii o compozitie ca o smantana groasa. Pune gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le timp de 10 minute. Scoate-le din cuptor pe un gratar, iar, dupa ce s-au racit, acopera-le cu glazura de lamaie si serveste-le.

 

Reteta gogosi americane cu glazura colorata

Aceasta reteta de gogosi americane cu glazura colorata este perfecta pentru o petrecere pentru copii, pentru ca se prepara usor si au un aspect vesel. Pentru a le prepara, poti folosi si un aparat de facut gogosi.

 

Ingrediente

  • 250 g faina
  • 100 g zahar tos
  • 80 ml lapte
  • 60 g zahar pudra
  • 30 g unt
  • 1 ou
  • 1 plic drojdie uscata
  • colorant alimentar roz
  • 1 praf de sare
  • ulei vegetal pentru prajit

Mod de preparare

Incalzeste laptele intr-o cratita si topeste in el untul. Lasa totul la racit. Intr-un castron mare, bate ouale cu zaharul, praful de sare si drojdia, apoi toarna laptele si amesteca. Adauga faina putin cate putin si amesteca pana obtii o pasta fina. Acopera aluatul si lasa-l la crescut timp de o ora si jumatate.

Intinde aluatul de gogosi pe o suprafata de lucru pudrata cu faina, astfel incat foaia sa aiba o grosime de 1 cm, si taie cercuri. Fa gauri in mijlocul gogosilor, apoi acopera-le cu un prosop si lasa-le sa se odihneasca inca 30 de minute.

Incinge uleiul si prajeste gogosile timp de circa 2 minute. Scoate-le pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei. Amesteca zaharul pudra cu o lingura de lapte si o picatura sau doua de colorant alimentar. Cu o pensula de patiserie, unge gogosile cu glazura. Gogosile pot fi servite dupa ce glazura s-a intarit.

 

Donuts - secretele unor gogosi cu glazura delicioase

Nu este dificil sa prepari gogosi cu glazura delicioase daca respecti cateva reguli de baza. Iata mai jos cateva sfaturi in acest sens.

Aluatul perfect

Baza unei gogosi savuroase este aluatul in sine. Incepe prin a combina faina, zaharul, drojdia, sarea, laptele, ouale si untul. Framanta aluatul pana devine neted si elastic si lasa-l la crescut pana isi dubleaza volumul, pentru a obtine gogosi cu gaura usoare si pufoase. Dupa ce ai decupat gogosile, mai lasa-le la crescut, acoperite cu un prosop, timp de 15-20 de minute, inainte de a le praji.

Prajirea

Foloseste pentru a le praji o friteuza, un aparat de gogosi sau o oala cu fundul gros. Uleiul vegetal este cel mai bun pentru prajit gogosile, pentru ca are un gust neutru. Mentine o temperatura constanta, de 175°C, pentru a obtine o culoare maro aurie si pentru ca gogosile sa fie perfect gatite la interior. Nu supraaglomera oala, prajeste gogosile pe rand si apoi scoate-le pe prosoape de hartie absorbanta, pentru a elimina excesul de ulei.

Aromele

Aromele clasice pentru donuts sunt vanilie, nucsoara si scortisoara, dar poti adauga in aluat coaja de citrice, pentru un gust desavarsit. Ai grija, insa, sa folosesti coaja de citrice bio.

Glazura

Aceasta este adevarata vedeta cand vine vorba despre gogosi americane, Pentru o glazura clasica, amesteca zaharul pudra cu cateva linguri de lapte si extract de vanilie. Inmoaie fiecare gogoasa in glazura, lasand excesul sa se scurga, apoi pune-le pe un gratar pentru ca glazura sa se intareasca.

Poti experimenta si glazuri aromate, de exemplu, ciocolata topita, sirop de artar sau dulceata. De asemenea, glazura de zahar poate sa fie colorata, cu cateva picaturi de colorant alimentar bio.

Topping-ul

Fii creativ cu toppingurile si ornamentele. Foloseste nuci tocate, nuca de cocos maruntita sau chiar zahar pudra, pentru o nota de eleganta.

 

Pregatirea gogosilor americane cu glazura necesita usoara atentie la detalii, ingrediente de calitate si putina practica. Urmand sfaturile de mai sus si folosindu-ti imaginatia, vei putea prepara donuts cu glazura irezistibile, de care sa te bucuri alaturi de familie si prieteni.

 

Sursa foto: Shutterstock