InspiratieIdei pentru tineCum să prepari corect peștele la grătar
Inspiratie

Cum să prepari corect peștele la grătar

Mulți oameni au reticențe atunci când vine vorba de pregătirea peștelui la grătar. Însă, având la dispoziție câteva instrucțiuni de bună practică, vei evita ruperea peștelui sau lipirea sa de grătar. Din acest motiv, mulți aleg să pregătească peștele în ulei sau la cuptor. Cu toate acestea, după ce vei găti rețetele de mai jos, vei realiza cât de simplu se prepară peștele la grătar.

 

  • Cum se pregătește peștele la grătar
  • Rețete cu pește la grătar
    • Somon la grătar
    • Păstrăv la grătar
    • Macrou la grătar
    • Cod la grătar
    • Biban la grătar
    • Ton la grătar
    • Merluciu la grătar
  • Cum se pregătește saramura de pește

Cum se pregătește peștele la grătar

Față de alte modalități de pregătire, pestele la grătar este mult mai gustos și suculent. Înainte de a trece la recomandările pentru pregătirea la grătar, este important să fii atent la cum arată carnea. Un pește sănătos are ochii umflați, pielea strălucitoare și solzii lipiți de corp. De aceea, este mai ușor să îți dai seama dacă peștele este proaspăt.

Mai apoi, dacă dorești să pregătești pește la grătar, este indicat să îl scoți de la frigider cu 30 de minute înainte de preparare. Astfel, vei evita șocul termic și vei scutura peștele de picături de apă cauzate de condens, care ar putea dăuna gătirii.

Un alt aspect important vizează grătarul. Acesta trebuie să fie cât mai curat, fără resturi de la alte preparate. Dacă dispui de un grătar pe cărbuni sau lemne, este indicat să îl încingi cu 15 minute înainte de prepararea peștelui. Șterge grillul cu ulei de floarea-soarelui.

Poți pregăti peștele ca atare, învelit într-o folie de aluminiu sau pe frunze de brad. Cea mai dificilă rămâne varianta direct pe grill.

Acum intervine întrebarea „Cum pun peștele pe grill?”. Înainte de toate, grătarul trebuie să fie foarte bine încins. Dacă optezi să gătești file de pește, trebuie să știi că acesta are o porțiune groasă și una mai subțire. Evită să pui bucata subțire direct pe grătar. Acestea ar trebui gătite folosind o folie de aluminiu. Tot în cazul peștelui file, este recomandat să aștepți până când pielea este prăjită, apoi să folosești o furculiță sau un clește pentru a-l ridica de pe grătar. Dacă peștele nu se ridică ușor înseamnă că nu s-a făcut bine și mai trebuie lăsat.

Timpul de gătire variază, mai ales în funcție de grosimea peștelui, și este cuprins între 7 și 10 minute pentru ambele părți. Dacă ai un termometru de bucătărie, acesta ar trebui să indice aproximativ 63 de grade Celsius.

În cazul peștelui întreg, trebuie să ungi pe ambele părți cu ulei, apoi să îl pui pe grătarul la foc mediu. După ce pielea este bine friptă, se va desprinde ușor. Totuși, nu îl lăsa prea mult, deoarece riști să mănânci pește uscat și fără gust. Peștele întreg este bine gătit atunci când ochii sunt albi, gura este întredeschisă și se desprinde ușor de pe grill. Pentru a-l întoarce folosește două spatule metalice. Una o vei pune sub pește, iar cealaltă peste pește, întorcându-l dintr-o singură mișcare. Și aceste spatule ar trebui unse cu ulei.

 

Rețete cu pește la grătar

Ai la dispoziție o plajă largă de pește pe care-l poți găti la grătar. Mai jos poți vedea câteva rețete de somon, păstrăv, macrou, cod, biban, ton și merluciu la grătar.

Somon la grătar

Dacă găsești somon la promotie, nu ezita să alegi cel puțin pentru o porție. Acest pește se gătește ușor și rapid, reprezentând una dintre cele mai sănătoase alegeri, indiferent de sezon. Mai jos poți vedea care sunt ingredientele necesare:

 

  • 700 g somon file;
  • 1,5 linguriță de suc de lămâie;
  • 1 linguriță sau 1 lingură pudră de usturoi după gust;
  • Sare după gust;
  • Sos (1 lingură de sos de soia, 1 linguriță de zahăr brun, apă, 1 linguriță de ulei de floarea-soarelui).

Mod de preparare:

  • Asezonează somonul cu sare, pudră de usturoi și suc de lămâie;
  • Separat, amestecă într-un bol mic sosul de soia, zahărul, apa și uleiul de floarea-soarelui până la dizolvarea completă a zahărului;
  • Pune peștele într-un vas de porțelan și pune amestecul de mai devreme peste el;
  • Acoperă cu folie alimentară și lasă la frigider cel puțin două ore. Scoate cu 30 de minute înainte de gătire de la frigider;
  • Dă focul la grătar, la foc mediu;
  • Dă cu ulei grătarul și pune somonul;
  • Lasă 5-8 minute pe fiecare parte sau până când vezi că se desprind ușor bucăți de carne;
  • Lasă să stea pe platou 5-10 minute, apoi consumă cald.

 

Poate fi consumat alături de salate de legume, paste sau sendvișuri.

 

Dacă mai rămâne pește, îl poți pune într-o caserolă etanșă la frigider unde va rezista maximum două zile. De asemenea, poți congela somonul la grătar; rezistă bine la congelator 4-6 luni.

Păstrăv la grătar

Păstrăvul este unul dintre cele mai gustoase tipuri de pește. Îl vei găsi, cel mai probabil, fără cap și coadă. Mai jos ai ingredientele necesare:

 

  • 450 g păstrăv fără cap și coadă;
  • Ulei de floarea-soarelui;
  • Sare și piper;
  • Jumătate de lămâie tăiată felii;
  • 1-2 frunze de pătrunjel;
  • Sos (110 g unt nesărat, la temperatura camerei, o linguriță de coajă de lămâie dată pe răzătoare, 2 linguri de suc de lămâie, 50 g pătrunjel tocat mărunt, sare și piper după gust).

Mod de preparare:

 

  • Încinge grătarul la foc mare;
  • Aplică ulei pe ambele părți ale păstrăvului și asezonează cu sare și piper;
  • Lasă pe fiecare parte 3-4 minute sau până când pielea se desprinde ușor;
  • Scoate peștele pe platou și aplică amestecul pentru sos;
  • Decorează cu frunzele de lămâie și cele de pătrunjel;
  • Se mănâncă imediat după preparare.

 

Poate fi servit alături de pilaf, salată de cartofi cu hrean, ratatouille, cartofi prăjiți sau tabbouleh.

Macrou la grătar

Deși se gătește rapid, macroul are un gust specific și este foarte suculent. În plus, conține acizi grași Omega 3, vitamina B12, fier, magneziu, fosfor și seleniu. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie pentru macrou la grătar:

 

  • 4 fileuri de macrou;
  • Sucul de la 1 lime, coaja și câteva felii;
  • Unt;
  • Ulei de floarea-soarelui;
  • Sos (2 linguri de sos de soia, 1 ardei iute fără semințe, sucul de la 1 lime, aproximativ 1 cm de rădăcină de ghimbir, 2 linguri de zahăr brun).

Mod de preparare:

 

  • Pune macroul pe un platou încăpător și presară suc și coajă de lime;
  • Lasă la marinat 5-10 minute la temperatura camerei;
  • Separat, pune toate ingredientele pentru sos cu două linguri de apă într-o cratiță, la foc mediu;
  • Lasă pe foc 5 minute până începe să se îngroașe, apoi ia cratița de pe foc;
  • Dă focul la treapta de sus pentru grătar;
  • Pune macroul pe o bucată de folie de aluminiu pe care ai dat cu puțin unt și apoi pe grătar;
  • Dă peștele cu puțin ulei și sare;
  • Lasă 5 minute pe fiecare parte sau până vezi că începe să se desprindă carnea;
  • Pune pe platou și decorează cu feliile de lime;
  • Servește cald.

 

Se poate servi cu varza chinezească, pâine cu unt sau salată proaspătă.

Cod la grătar

 

Codul are un gust specific, dar mai ponderat decât somonul. Datorită gustului aproape neutru este numit și puiul mării. Acesta este o idee bună dacă vrei să introduci peștele în alimentația copiilor. Mai jos sunt ingredientele necesare:

 

  • 2 bucăți de file de cod tăiate în jumătate;
  • Un praf de piper;
  • ½ linguriță de coajă de lămâie;
  • Sare după gust;
  • Sucul de la 1 lămâie;
  • 2 linguri de unt la temperatura camerei;
  • 2 linguri de ceapă verde,tocată mărunt.

Mod de preparare:

 

  • Pune grătarul pe foc mediu și lasă-l cel puțin 10 minute;
  • Asezonează codul cu piper, coajă de lămâie și sare;
  • Pune-l pe o farfurie;
  • Separat, pune într-o cratiță untul, sucul de lămâie și ceapa verde;
  • Lasă pe foc aproximativ 3 minute sau până când ceapa începe să se înmoaie;
  • Ia de pe foc și lasă să se răcească;
  • Pune fileul de cod pe grătar și lasă-l 3 minute pe fiecare parte;
  • Scoate peștele pe un platou și acoperă-l cu amestecul cu unt de mai devreme;
  • Lasă să se odihnească 5 minute apoi servește-l.

 

Poate fi servit cu salată de ardei gras și ceapă, salată de varză sau zucchini la grătar. În funcție de preferințe, ceapa verde poate fi înlocuită cu praz, usturoi sau ceapa uscata

Biban la grătar

Deși originar din Africa, bibanul este un pește întâlnit în multe ape dulci. Are un gust specific și delicat, deci este posibil să îți placă la nebunie sau să îl detești. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:

 

  • 500 g biban proaspăt cu piele;
  • 2 știuleți de porumb;
  • 1 ceapă roșie tăiată felii groase;
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • 2-3 roșii cherry tăiate felii;
  • 2 linguri de vin roșu;
  • 2 lingurițe de cimbru;
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt;
  • 1 lingură de unt topit.

Mod de preparare:

 

  • Fierbe porumbul într-un vas încăpător în care ai pus apă și o linguriță de sare;
  • Pune porumbul pe o farfurie, la răcit;
  • După răcire, taie boabele și pune-le într-un bol;
  • Mai pune în bol ceapa, 2 linguri de ulei, cimbrul, usturoiul, un vârf de sare și de piper;
  • Amestecă bine și dă deoparte;
  • Separat, amestecă roșiile cherry cu o lingură de ulei și dă pe grătar;
  • Unge bibanul cu lingura de ulei rămasă și asezonează cu sare și piper;
  • Așază pe grătar pe partea cu pielea, la foc mediu;
  • Lasă până când peștele se desface ușor cu furculița, 2-3 minute pe fiecare parte sau mai mult;
  • Așază peștele pe un platou și stropește cu puțin unt;
  • Consumă cald, imediat după preparare alături de salata de porumb.

 

Ca alternativă la salata de porumb poți alege o salată de sezon, orez brun, tortilla sau legume la aburi.

Ton la grătar

Tonul este un pește recomandat inclusiv cardiacilor. Conține proteine sănătoase, acizi grași Omega 3, potasiu și antioxidanți. Mai jos sunt ingredientele necesare pentru tonul la grătar:

 

  • 2 bucăți de ton, de aproximativ 500 g fiecare;
  • Ulei de floarea-soarelui;
  • 1 cățel de usturoi tăiat felii;
  • Sare și piper;
  • 50 g semințe de pin;
  • O mână de frunze de busuioc;
  • Ulei de măsline;
  • 70 g parmezan ras;
  • Suc de la 2 lămâi.

Mod de preparare:

 

  • Pune cuptorul la foc mediu;
  • Tapează tonul cu hârtie de bucătărie și asezonează cu sare, piper și ulei de floarea-soarelui pe ambele părți;
  • Pune tonul pe grătar și lasă 2-3 minute pe fiecare parte;
  • Ia de pe grătar, pune pe un platou și lasă să se răcească;
  • Pune în vasul de blender usturoiul, frunzele de busuioc, semințele de pin, puțin ulei de măsline, sarea și piperul;
  • Amestecă bine până obții o pastă omogenă;
  • Pune acest amestec pe tonul cald și presară parmezan și suc de lămâie.

 

Poate fi servit alături de o salată de crudități cu vinegretă de lămâie, o salată de fasole sau de cartofi. De asemenea, poate fi servită și alături de un pilaf cu lămâie sau un amestec de legume cu migdale, trase la tigaie.

Merluciu la grătar

Merluciul este folosit mai ales pentru rețete sotate sau la cuptor, însă poate fi gătit și pe grătar. Are un conținut redus de mercur și o cantitate importantă de proteine de calitate. Mai jos sunt ingredientele necesare:

 

  • 4 bucăți de merluciu, de aproximativ 180 g fiecare;
  • 25 g de unt moale;
  • Dressing de roșii uscate (100 g roșii uscate, 2 linguri de semințe de pin ușor coapte la tigaie, 1 cățel de usturoi tocat mărunt, 4 linguri de ulei de măsline, sucul de la ½ lămâie, sare și piper).

Mod de preparare:

 

  • Pune grătarul la foc mediu și lasă-l să se încingă timp de 10-15 minute;
  • Asezonează peștele cu unt, sare și piper;
  • Așază peștele pe grătar pe o folie de aluminiu dată cu ulei;
  • Lasă pe grătar 8-10 minute sau până când carnea devine fragedă;
  • Pune toate ingredientele de dressing la blender și amestecă bine;
  • Pune dressingul pe pește și servește cald.

 

Se poate servi alături de o salată de sezon, piure de cartofi sau sote de legume.

Cum se pregătește saramura de pește

Dacă îți este poftă de saramură de pește, ți-am pregătit mai jos o rețetă clasică. Vezi care sunt ingredientele necesare:

  • 2,5-3 kg de pește curățat de solzi și eviscerat;
  • Ulei de floarea-soarelui;
  • Ceapă verde;
  • Mărar;
  • Sare și piper.

 

Mod de preparare:

  • Taie peștele în bucăți mai mici, presară sare și lasă să stea 10-15 minute;
  • Pe o tablă metalică sau chiar într-o tigaie cu grătar presară un strat generos de sare și lasă se să încingă;
  • Unge peștele cu ulei și pune-l în tavă;
  • Lasă peștele 8-15 minute pe partea cu pielea și 3-5 minute pe cealaltă. Când este crocant, va începe să se desprindă de pe tavă;
  • Scoate peștele pe un platou și presară ceapă verde tocată mărunt și câteva fire de mărar.

 

Poate fi servit alături de ardei la grătar, cu mămăliguță sau lângă legume trase la tigaie. Pentru mai multe rețete de saramura de peste urmărește blogul Mega Image.

Dacă preferi carnea sau legumele la grătar, poți încerca și peștele la grătar. Rețetele sunt simple, rapide și gustoase. Poftă bună!

 

Sursa foto: Shutterstock