Inspiratie

Frappe-ul

Frappe-ul

Frappe-ul de cafea este o bautura racoritoare, ideala pentru zilele calduroase de vara, insa si pentru momentele cand vrei sa te bucuri de o bautura delicioasa care sa contina si cafea.
 
Cunoscuta si sub denumirile de cafe frappe sau greek frappe, aceasta bautura este foarte populara in Grecia si Cipru, devenind in prezent la fel de raspandita si in alte tari.
 
Frappe-ul dateaza inca din anul 1957, iar povestea lui incepe odata cu Expozitia Internationala de la Salonic din acelasi an, cand reprezentantul companiei Nestlé, Yannis Dritsas, experimenta un nou produs pentru copii, o bautura instant produsa din mixarea laptelui cu cacao, totul amestecat intr-un shaker. Angajatul lui Dritsas, Dimitris Vakondios cauta o modalitate de a-si bea traditionala cafea pe durata pauzei si, negasind nicaieri apa calda, a amestecat cafeaua cu apa rece intr-un shaker. Aceste experiment improvizat a determinat aparitia ulterioara a bauturii grecesti, atat de populare. Café frappé a fost supranumita chiar cafeaua nationala a Greciei.
 
Pentru a pregati un frappe ai nevoie de 1-2 lingurite de cafea instant, zahar dupa gust, un pahar mare de apa rece, 3-5 cuburi de gheata, lapte sau lapte condensat, si un shaker sau alt vas pentru amestecarea bauturilor.  Se pun cafeaua si zaharul intr-un shaker sau intr-un pahar inalt, se adauga putina apa rece, atat cat sa acopere amestecul. Se agita amestecul, fie folosind un pahar special cu capac, fie cu un mixer sau un shaker special pentru cafea, pana amestecul se transforma intr-o spuma fina. Se adauga apa rece pana umpleti paharul, cuburi de gheata si lapte, in functie de preferinta si gust. Se serveste cu un pai, iar in Grecia traditia spune ca impreuna cu frappe-ul se bea si un pahar cu apa.
Nutritionistii britanici atrag insa atentia ca acest tip de bauturi pot ingrasa chiar mai mult decat hrana solida. Un exemplu, in acest sens este adaugarea inghetatei in frappe, care poate depasi, in ceea ce priveste numarul caloriilor, chiar si o friptura cu cartofi prajiti.  Desi greu de crezut, acest tip de bautura ajunge sa contina chiar un sfert din necesarul zilnic caloric in cazul femeilor.
 
De fapt, mai toate bauturile de tipul ice coffee trec bine de 200 de calorii. Mai ingrijorator e faptul ca, din pacate, femeile nu se limiteaza la o singura astfel de bautura pe zi si nici nu o considera o masa, asa cum ar trebui, daca ar fi sa luam in calcul numarul caloriilor continute. Potrivit unui studiu realizat de o fundatie ce lupta impotriva cancerului, acest produs contine la fel de multe calorii ca si o masa calda.
 
Cercetatori din Marea Britanie au verificat continutul unei cafele cu gheata oferita de trei branduri importante de cafea din aceasta tara. Expertii au incercat sa determine continutul caloric, in conditiile in care tot mai multe cercetari indica o asociere intre obezitate si cancer.  Un frappe are in medie intre 200 si 560 de calorii. Expertii recomanda ca o femeie sa consume zilnic, in medie, aproximativ 2.000 de calorii, iar un barbat in jur de 2.500 de calorii, pentru a avea o greutate optima. Persoanele aflate la regim consuma cel mult 1.500 de calori pe zi. Prin urmare, faptul ca exista pe piata un sortiment de cafea cu gheata care depaseste un sfert din necesarul zilnic de calorii al unei femei reprezinta o chestiune alarmanta, dat fiind faptul ca este cantitatea de calorii pe care te astepti sa o gasesti intr-o cina intreaga si nu intr-o bautura.
 
Specialistii considera ca un frappe consumat ocazional nu reprezinta un pericol prea mare pentru sanatate si recomanda alegerea unor tipuri de cafea fara zahar, in combinatie cu lapte degresat sau partial degresat, fara frisca sau alte siropuri de fructe. Acest tip de bautura nu se recomanda a fi servita in timpul mesei sau  la desert, deoarece cu cat lichidele sunt  foarte reci, cu atat se mai mult se perturba procesul de digestie. Astfel, sistemul digestiv va fi afectat, deoarece enzimele au nevoie de caldura pentru a fi active, ceea ce s-ar traduce, in final, prin aparitia de boli digestive.